Cholesterolio pavojus: ko reikėtų valgyti mažiau
Panašu, kad cepelinų su spirgučiais poreikis lietuviams perduodamas iš kartos į kartą. Mes, mūsų tėvai ir seneliai – visi mėgstame sočiai pavalgyti. Skirtumas tas, kad mūsų protėviams teko sunkiai dirbti laukuose, o dabar daug vyrų dirba sėdimus darbus biuruose ir visur keliaujame automobiliu. Kūnas nebesuspėja sunaudoti visų gaunamų medžiagų, taigi susiduriame su ansvoriu ir, dažnai, padidėjusiu cholesteroliu. Kodėl? Į šį ir kitus su sveikata susijusius klausimus atsakys sveikos mitybos specialistė, „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.
- Visgi, dar ne visi žinome, kas tas cholesterolis?
- Tai riebi, į vašką panaši medžiaga, gaminama kepenyse ir randama kiekvienoje gyvoje mūsų organizmo ląstelėje. Dažniausiai išgirdę žodį cholesterolis mes manome, kad tai labai blogai ir kuo cholesterolio lygis mažesnis – tuo geriau. Iki tam tikros ribos tai nėra tiesa. Cholesterolis būtinas mūsų gyvybinėms funkcijoms: smegenų ląstelėms, vitamino D gamybai, tulžies rūgščiai gaminti ir pan. Be to, jis yra dviejų rūšių: „geras“ ir „blogas“ bei atlieka skirtingas funkcijas organizme.
- Kokie skirtumai tarp „gerojo“ ir „blogojo“?
- „Blogasis“ cholesterolis – tai mažo tankio lipoproteinai (MTL). Jo funkcija yra iš gamybos vietos kepenų ir žarnyno gleivinės cholesterolį pernešti į periferinius audinius ir kraujagysles. „Gerasis“ cholesterolis, tai yra didelio tankio lipoproteinai (DTL). Jo užduotis yra neleisti cholesteroliui kauptis arterijų sienelėse. Labai svarbus ne tik bendras lygis (iki 5,2), bet ir santykis tarp MTL ir DTL cholesterolio. Žalą daro ir „gerojo“ cholesterolio sumažėjimas, ir „blogojo“ padidėjimas, ir apskritai per didelis bendras cholesterolio lygis.
- Kaip organizmas jį pasisavina?
- Anksčiau buvo manoma, kad daugiausia cholesterolio gauname su maistu. Išties didžiąją dalį cholesterolio organizmas pasigamina pats ir tik dalį gauname valgydami. Jei vartojame didžiulius kiekius gyvūninių riebalų jaunų sveikų žmonių organizmas iki tam tikro lygio mažina cholesterolio kiekio gamybą, tačiau vyresnių žmonių savireguliacijos funkcija sutrikusi ir susikaupia perteklinis cholesterolio kiekis.
Pastaruoju metu požiūris yra pasikeitęs ir dėl maisto produktų, jei anksčiau dėmesys buvo skiriamas tik gyvulinių, t.y. sočiųjų riebalų mažinimui, tai šiuo metu jau kalbama ir apie nesočiųjų riebalų svarbą mityboje, pavyzdžiui riebią termiškai nepadorotą žuvį, linų sėmenų ir čija sėklas. Taip pat ir apie greitai pasisavinamų angliavandenių (pvz. šlifuotų ryžių, baltų miltų, cukraus) mažinimą. Atitinkamai racione turėtų didėti šviežių daržovių, vaisių ir kito skaidulinio maisto kiekis.
- Kuo grąsina per didelis cholesterolio kiekis kraujyje?
- Pirmiausia jo perteklius kaupiasi ant kraujagyslių sienelių, apsunkinama kraujotaka ir tokia situacija didina širdies ligų riziką. Viena iš jų – aterosklerozė, o ji susijusi su koronarine širdies liga, atnešančia mirtį miokardo infarkto pavidalu. Per aukštas cholesterolio kiekis dažnesnė vyrų problema, dėl netinkamų jų mitybos įpročių.
- Su kokiomis sveikatos problemomis apskirtai susiduria antsvorio turintys vyrai?
„Sulieknėk sveikai“ dalyvių vyrų viena dažniausių problemų – padidėjes bendras cholesterolio lygis, taip pat prastas santykis tarp „gerojo“ (DTL) ir „blogojo“ (MTL) cholesterolio bei su tuo susijusios ligos. Vyrauja mitas, kad šį cholesterolį galima sumažinti tiesiog išėmus iš raciono riebalus. Tai nėra tiesa, nes riebalų organizmui būtinai reikia, tik būtina žinoti kokių ir kiek. Taip pat nepakanka žinoti, kokius produktus valgyti, svarbu ir jų apdorojimas, ir kuriuo dienos metu juos valgome.
- Ką valgyti, norint sureguliuoti cholesterolio lygį?
- Svarbiausia suprasti, kad veikia kompleksinis mitybos keitimas ir nereikėtų tikėtis, kad tik valgant vieną ar nevalgant kito produkto situacija pasikeis. Reikėtų mažinti sočiųjų riebalų kiekį: riebių mėsos ir pieno produktų kiekį racione. Venkite mėsos gaminių, nes dešroje gali būti iki 80% riebalų. Kasdieniniame racione turėtų būti nesočiųjų riebalų, ypač turtingų Omega 3 riebalinėmis rūgštimis. Jų galime gauti iš riebios žuvies: silkės, skumbrės ir lašišos. Svarbu, kad ji nebūtų termiškai apdorota, nes aukšta temperatūra suardo Omega 3, kurios būtinai reikia jūsų organizmui. Augalinis Omega 3 yra čija ir linų sėmenų sėklose bei linų sėmenų aliejuje. Taip pat reikia įvesti į racioną šviežių daržovių ir vaisių, t.y. maisto produktų, turinčių maistinių skaidulų. Jų valgymas daro teigiamą įtaką organizmui ne tik bendrai sveikatai, bet ir cholesterolio lygio kraujyje požiūriu.
- Kokių dar produktų sumažinti?
- Minimizuoti racione greitai pasisavinamų angliavandenių: cukraus, aukščiausios rūšies miltinių gaminių, šlifuotų ryžių, alkoholio. Tačiau grūdai ir viso grūdo dalių miltiniai gaminiai puikiai tinka. Pavyzdžiui, pusryčiams ir pietums valgykite grūdų košes (netinka dribsniai ir greito paruošimo košės, taip pat svarbu, kad išvirus košę dar būtų ką kramtyti), nes kitaip suyra skaidulos. Vengti margarinų, rafinuotų aliejų, skrudėsių, t.y. produktų, kuriuose yra trans-riebalinių rūgščių. Pastarosios ne tik didina „blogojo“ cholesterolio kiekį, bet ir mažina „gerojo“ lygį.
- Kaip greitai galima tikėtis pokyčio?
- Sveikos ir subalansuotos mitybos rezultatai būna akivaizdūs. Pavyzdžiui, keli vyrai, lankantys „Sulieknėk sveikai“ kursą, pasimatavo bendrą cholesterolio lygį prieš ir po 3 mėnesių kurso. Vieno dalyvio vyrų cholesterolio lygis nuo 7,1 iki 4,9mmol/l sumažėjo per 12 programos savaičių, t.y. tik per tris mėnesius. Kito dalyvio bendras cholesterolio lygis sumažėjo nuo 9.1 iki 7.2mmol/l, ir iš esmės pasikeitė gero ir blogo cholesterolio santykis į teigiamą pusę. Visi pokyčiai įvyko tik pakeitus mitybą.
- Įprasta, kad moterys laikosi dietų ir meta svorį. O vyrai, ar jie kreipiasi į Jus dėl tos pačios problemos?
- Kreipiasi, bet jų motyvacija – kita. Jei moterys dažniausiai kreipiasi dėl norimų ilgalaikių išvaizdos pokyčių, tai vyrai kreipiasi dėl sveikatos: padidėjusio cholesterolio, aukšto kraujo spaudimo ar kasdienio padidėjusio skrandžio rūgštingumo (kaip sakoma liaudyje, dega rėmuo). Svoris paprastai būna viena iš priežasčių, bet tokių bėdų gali turėti ir neturintys antsvorio. Taip pat aiškėja tendencija, kai visiškai neturintys anstvorio ar sveikatos problemų jauni vyrai kreipiasi ir nori išmokti sveikai maitintis, užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms bei siekdami geresnės gyvenimo kokybės.
- Su kokiomis kliūtimis susiduria svorį metantys vyrai?
- Žinoma, kiekvienas žmogus yra individualus, tačiau kiek iš praktikos galiu pasakyti, kad moterims labiau svarbus emocinis palaikymas, tuo tarpu vyrams ypatingai svarbus logiškas taisyklių pagrindimas ir išaiškinimas, kodėl reikia vienos ar kitos taisyklės laikytis. Taip pat jiems svarbi atmosfera – galimybė atsikratyti antsvorio bei didelio cholesterolio kartu su kitais panašiai besijaučiančiais vyrais.
Praėjusiais metais JAV nutiko precedento neturintis dalykas – tėvystės teisės buvo atimtos dėl to, kad vaikas turėjo antsvorio: aštuonerių metų berniukas svėrė apie 90 kg. Apygardos teismo posėdyje buvo pripažinta, kad dėl vaiko antsvorio kalta motina, kuri ignoravo savo pareigas. Deja, bet ir Lietuvoje gana daug šeimų maitinasi netaisyklingai. O juk nuo mitybos įpročių priklauso mūsų kraujagyslių būklė. Netinkama mityba gali pagreitinti aterosklerozę ir sukelti koronarinę širdies ligą. O štai gerai parinkta dieta šią riziką gali mažinti. Panagrinėti, kurios sudedamosios maisto dalys koronarinę širdies ligą priartina, o kurios – nuo jos apsaugo, paprašėme Lietuvos širdies asociacijos prezidentės Santariškių klinikų I Kardiologijos skyriaus vedėjos prof. Žanetos Petrulionienės....
Skaityti daugiauŽinoma, antraštė tam tikras uogas stebuklingomis vadina tik perkeltine prasme. Maistas, darantis stebuklus, neegzistuoja, tačiau yra tam tikrų maisto produktų, kurie priskiriami „supermaisto“ kategorijai ir yra ypač maistingi. Terminas „supermaistas“ atsirado palyginus neseniai ir apibūdina tuos maisto produktus, kurie savo ypatingomis savybėmis pralenkia įprastą maistą...
Skaityti daugiauMes esame tai, ką valgome. Šis posakis kartojamas labai dažnai. Kol vieni gyventojai negalvoja, kuo maitinasi ir kasdien valgo greitąjį maistą, kiti labai atidžiai išnagrinėja visas etiketes arba maistą perka tik ūkininkų turgeliuose. Vis dėlto ne visi žino, kaip atpažinti ekologišką maistą. Perkant maistą tik pas ūkininkus tikrai nereiškia, kad maitinamasi sveikai – perkant nesupakuotą maistą kartais dar labiau rizikuojama savo sveikata. Apskritai, maisto rinkoje labai daug sukčiavimo atvejų – tam tikri teiginiai, naudojami ant maisto pakuočių ar nuorodos į ekologiškumą dar nereiškia, kad maisto produktas tikrai ekologiškas. Sąmoningam vartotojui reikėtų žinoti, kaip ženklinami ir sertifikuojami ekologiški maisto produktai....
Skaityti daugiauŽarnynas – itin sudėtinga, bet viena iš svarbiausių žmogaus sveikatos sistemų. Nenuostabu, kad per pastaruosius keliasdešimt metų nustatyta: tinkamai dirbantis žarnynas stiprina imunitetą, gerina nuotaiką, emocinę sveikatą, odos būklę ir netgi padeda užkirsti kelią vėžiui. O štai anksčiau manyta, kad žarnynas – paprasta vienos ilgos žarnos sistema, kuria praeina maistas, iš jo pasiimamos naudingosios medžiagos ir visa kita pašalinama....
Skaityti daugiauKiekvieni naujai prasidėję metai skatina žmogų iš naujo pagalvoti ir apie savo sveikatą. Labai dažnai nuskamba pažadai, kad nuo kitų metų jis būtinai pradės sportuoti ir sveikiau maitintis. Tokius pažadus skatina ne tik noras pakeisti kūno formas, bet ir tikėjimasis jaustis geriau: išvengti energijos stygiaus ir varginančių virškinimo sutrikimų (padidėjusio skrandžio rūgštingumo, skrandžio skausmo, pilvo pūtimo, pilnumo jausmo). Tikrai verta susiimti ir dėl geresnės savijautos, ir dėl dailesnių kūno formų. Pradėti galima ne tik nuo pirmadienio, kito mėnesio ar artėjančio šiltojo sezono, bet ir dabar. Prieš pradedant aktyviai sportuoti, rekomenduojama pakeisti maitinimosi įpročius ir pradėti laikytis tam tikrų sveikos mitybos taisyklių. Jų yra tikrai labai daug, tačiau bendrieji principai išlieka panašūs praktikuojant bet kokią specialiąją dietą....
Skaityti daugiauPusryčiai itin svarbūs energingai dienos pradžiai. Tai žino kiekvienas, tačiau tikrai ne kiekvienas juos valgo. Viena dažniausių priežasčių, kodėl nenorima pusryčių, yra dideli maisto kiekiai, suvalgomi vakarais – žmogus atsibunda su sunkumo jausmu skrandyje, todėl apie rytinį maistą jam net nekyla minčių. Vertėtų bent vieną vakarą pamėginti vakarienę valgyti šiek tiek anksčiau, nei įprasta ir visai neužkandžiauti prieš miegą – galbūt kitas rytas prasidėtų naudingo pusryčių recepto išmėginimu ir didesniu energijos antplūdžiu. Pateikiame 5 maistingų pusryčių idėjas, kurios, tikimės, įkvėps rytą pradėti ne tik skaniai, bet ir naudingai. ...
Skaityti daugiauStatistika negailestinga – bent kas dešimtas pacientas dažniau ar rečiau patiria rėmens sukeliamus nemalonius pojūčius. Sergant gastroezofaginio refliukso liga pirmiausiai rekomenduojama šiek tiek pakoreguoti mitybą ir gyvenimo būdą arba šias taisykles derinti su tinkamiausių vaistinių preparatų vartojimu. Tik sunkiausiais atvejais taikomas chirurginis gydymas. ...
Skaityti daugiauPodagros išsivystymą lemia ne tik paveldimumas, antsvoris, gausus alkoholio vartojimas, bet ir mityba. Teigiama, kad podagra gali atsirasti bet kuriame amžiuje, vis dėlto pastebima, kad daugeliu atvejų ji nustatoma apie keturiasdešimtuosius - penkiasdešimtuosius gyvenimo metus. Podagra dažniau serga vyrai, tačiau ji gali būti diagnozuojama ir moterims (dažniausiai po menopauzės). Ši lėtinė liga gydoma taikant specialią dietą ir, jeigu reikia, parenkant tinkamiausius vaistinius preparatus....
Skaityti daugiauKūdikių pilvo pūtimas (meteorizmas) pirmaisiais gyvenimo mėnesiais pasireiškia praktiškai visiems mažyliams. Vieniems jis praeina lengviau, kitiems tampa daug jėgų ir kantrybės reikalaujančiu išbandymu. Rodos, reikėtų džiaugtis kiekviena akimirka, bet džiaugsmą temdo pilvo skausmai, tempimas ir kiti nemalonūs pojūčiai, kylantys dėl dujų kaupimosi. Iki galo nėra sutariama, kaip maitinančios mamos mityba paveikia kūdikių pilvo pūtimą. Žindančiai mamai svarbi įvairi ir subalansuota mityba; vis dėlto, jei kūdikio žarnynas labai jautrus ir meteorizmas kamuoja dažnai bei skausmingai, motinai verta pamėginti pakoreguoti savo valgymo įpročius. ...
Skaityti daugiauSodinės šilauogės – itin naudingos uogos, kilusios iš Šiaurės Amerikos. Tai labai sveikas užkandis, todėl šilauogių valgymas labai skatintinas. Sodinių šilauogių derliaus kasmet Lietuvoje laukia vis daugiau žmonių – jų suvartojimas sparčiai auga, o rūšių pasiūla – nuolat didėja. Anksčiau savo soduose buvo populiaru auginti obelis, o dabar – šilauoges. Ne be reikalo ir literatūroje gausu liaupsių šiai skaniai uogai, mat jos ne tik išvaizdžios, bet ir labai naudingos mūsų sveikatai. Mokslininkai vis aktyviau tiria šilauogių naudingąsias savybes, o mitybos specialistai skatina mėgavimąsi jomis....
Skaityti daugiauCukraus mase gausiai dekoruoti, riebiais kremais pertepti tortai praranda savo populiarumo pozicijas. Žinoma, jie vis dar karaliauja ant iškilmingų vestuvinių stalų. Vis dėlto, kuo toliau, tuo labiau ieškoma sveikesnių alternatyvų arba bent jau parenkami natūralūs papuošimai – juk taip puikiai ant torto atrodo natūralūs gėlių žiedai arba išnokusios braškės, avietės, šilauogės....
Skaityti daugiauPilvo pūtimas – nemalonus pojūtis, kurio įmanoma išvengti. Pirmiausia būtina įsitikinti, ar šis varginantis simptomas neatsiranda dėl virškinimo trakto ligų – tai padaryti padės gydytojai gastroenterologai. Kiti svarbūs žingsniai – pakeisti mitybą ir pakoreguoti gyvenimo įpročius. Juk kur kas maloniau džiaugtis plokščiu pilvu ir lengvumu, nei jaustis sunkiam ir panašiam į išsipūtusį balioną. Pakalbėkime apie maistą, maitinimąsi ir gyvenimo būdą – svarbu žinoti, kokia yra jų gerai savijautai daroma įtaka....
Skaityti daugiauPilvo pūtimas dažniausiai kyla dėl neteisingos mitybos. Žinoma, meteorizmas gali būti ir virškinimo trakto (skrandžio, žarnyno, kasos) ligų simptomas, tačiau pavieniai atvejai paprastai priklauso nuo žmogaus maitinimosi įpročių ir gyvenimo būdo. Pakalbėkime apie tai, kaip reikėtų valgyti daržoves ir vaisius ir įsidėmėkime, kokie įpročiai padeda sumažinti pilvo pūtimo tikimybę....
Skaityti daugiauSėklų nauda žmogaus organizmui žinoma nuo seno. Tai yra ypač didelės maistinės vertės produktas, kurio turėtų būti kiekvieno asmens mitybos racione. Sėklose gausu vitaminų, mineralų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, fermentų, gleivių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, dalyvaujančių daugybėje gyvybinių procesų. Sėklos yra visiškai natūralus ir gyvas maisto produktas, kuris gali būti valgomas vienas (svarbu rinktis termiškai neapdorotas sėklas – jos naudingesnės). Sėklomis galima pagardinti daugybę patiekalų, suteikiant jiems dar daugiau maistingumo. Iš daugumos sėklų spaudžiami labai vertingi aliejai. Sėklos yra gamtos dovana, kurią reikia vertinti ir ja mėgautis kuo dažniau. Toliau pateikiame šiek tiek informacijos apie itin vertingas sėklas, kurių turėtų būti kiekvienuose namuose – linų sėmenis, čija ir kanapių sėklas....
Skaityti daugiauŠventės, natūralu, daugumai siejasi su sočiais ir gausiais valgiais, kalnu dovanų ir ilgalaikiu sėdėjimu prie stalo su savo artimaisiais, giminaičiais bei draugais. Ne vienam sutrinka virškinimas dėl persivalgymo ar pablogėja savijauta dėl nesaikingo įvairių gėrimų vartojimo. Kartais šventės tampa didžiuliu išmėginimu virškinimo sistemai ir visam organizmui, bet, gerai pagalvojus, taip juk neturėtų būti? Žmogus, atvirkščiai, turėtų atsigauti, pailsėti ir grįžti į darbus atsimindamas tik pačius geriausius dalykus. Gal šiemet verta pagalvoti apie sveikesnes ir lengvesnes šventes? Jei ir Jūs taip manote, skaitykite toliau – rasite patarimų, padėsiančių surengti įsimintinas ir jaukias šventes, kurios ne tik neapsunkins virškinimo sistemos, bet ir suteiks daug įspūdžių bei mielų atsiminimų. ...
Skaityti daugiauValgomoji druska kitaip vadinama natrio chloridu. Tai mūsų organizmui gana svarbi gamtoje natūraliai randama medžiaga, mat jos sudėtinės dalys (Na ir Cl jonai) dalyvauja daugybėje fiziologinių procesų. Vis dėlto per didelis druskos kiekis sveikatai yra žalingas, ypač tiems, kurie skundžiasi širdies ir kraujagyslių ligomis. Kodėl?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę