Istorija atspindi žmonijos ligas bei kančias, kurias ji patyrė per tūkstančius metų dėl netinkamos mitybos. Maisto stygius buvo svarbus aprašant pirmuosius beriberio (dėl vitamino B1 stygiaus) atvejus dar senovės Kinijoje (2500 m.p.m.e.). Kiek žmonių suluošino, net sunaikino armijas ir laivynus garsioji cinga (dėl vit. C stygiaus). Dėl bado žmonės kentėjo iki 20 amžiaus pradžios. Manoma, kad visai kitokia būtų buvusi žmonijos istorija, jei būtų nebuvę avitaminozės epidemijų ir mineralinių medžiagų stygiaus.
1911 metais lenkų mokslininkas Kazimieras Funkas išskyrė cheminę medžiagą, kuria sėkmingai gydė susirgusius polineuritu, ir pavadino ją “gyvybės aminu” - “vitaminu”, nes jo sudėtyje buvo azoto turinti “amino” grupė. Žodį “vitaminas” sudaro du lotyniški žodžiai - “vita” - gyvybė ir “amine” - azotas. Nuo tada ir pradėjo formuotis mokslas apie vitaminus - vitaminologija. Šiuo metu jau išaiškinta 13 tikrų vitaminų ir keliolika panašių į vitaminus medžiagų - vitaminoidų. Vėliau buvo nustatyta, kad azotas įeina ne į visų vitaminų sudėtį, tačiau žodis “vitaminai” tapo plačiai vartojamas.
Svarbiausias vitaminų vaidmuo, kad daugelis iš jų, ypač B grupės, savo funkcijas žmogaus organizme vykdo susijungę su specialiais baltymais - fermentais arba enzimais. Šiuo atveju vitamino vaidmenį nulemia atitinkamas fermentas, į kurio sudėtį įeina vitaminas. Be vitamino fermentas nebūtų veiklus
Kaip žmogaus organizme vyksta cheminės reakcijos?
Žmogaus organizmas labai sudėtingas: jį sudaro 1015 ląstelių, kurių kiekvienoje gali vykti apie 2000 biocheminių reakcijų. Šie skaičiai rodo, kad žmogaus kūne vienu metu sparčiai vyksta milijonai reakcijų. O sąlygos žmogaus organizme labai švelnios: kūno temperatūra apie 36,70C, normalus slėgis, neutrali arba silpnai šarminė aplinka, savotiška terpė. Prisiminkime, kad vyktų cheminė reakcija mėgintuvėlyje, būtina jį kaitinti, didinti spaudimą ir pridėti katalizatoriaus. Mūsų organizme šiuos reikalavimus išsprendžia specialūs baltymai - fermentai.
Taip, fermentai, arba biokatalizatoriai, katalizuoja beveik visas žmogaus organizmo ląstelėje vykstančias reakcijas. Šiuo metu mokslininkai jau išskyrė ir išgrynino apie 2000 fermentų. Tik dėl jų žmogaus organizmas gali pasisavinti ir suvartoti savo poreikiams maisto medžiagas.
Fermentai yra specializuoti sudėtiniai baltymai. Nežinomas fermentas, kuris nebūtų baltymas. Pagal vykdomą katalizę, jie skirstomi į 6 stambias klases ir yra šifruoti.
Daugelio fermentų aktyvumui reikalingi mikroelementai ir mineralinės medžiagos. Jų veiklai labai svarbi vandenilio jonų koncentracija terpėje (pH). Ypač svarbus vaidmuo priklauso Na, K, Ca, Mg, P, Cl ir kt., kurie sudaro optimalias veikimo sąlygas ne tik ląstelėms, bet ir jose esantiems fermentams.
Kai kurie mikroelementai - Se, Zn, Cu, Mn, Mo, Ni ir kiti - fermento biosintezės metu įjungiami į jų molekules. Tai metalo fermentai.
Didesnę mūsų maisto dalį sudaro didelės molekulinės masės biopolimerai, kurių žarnynas negali įsiurbti. Todėl prieš tai virškinimo trakto fermentai juos suskaido iki monomerų (nedidelės molekulių masės junginių), pvz., baltymus iki amino rūgščių, polisacharidus (sudėtingą cukrų) iki gliukozės, o šie jau įsisiurbia į limfinę sistemą, po to kraujas išnešioja tas medžiagas po audinius. Iš kitos pusės, organizme atsiradusios maisto medžiagos stimuliuoja atitinkamų fermentų biosintezę.
Vitaminai priskiriami prie nepakeičiamų maisto komponentų. Be to, tam tikra jų koncentracija visada yra kraujyje. Ši koncentracija papildoma valgant.
Taip, tai gali užtikrinti tik racionali mityba, kai žmogus per dieną suvartoja pakankamai vaisių ir daržovių, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų.
Nepakankamas vitaminų kiekis keletą dienų nepakenks, nes žmogaus kraujyje visada yra nedidelis jų kiekis. Tačiau ilgiau negaunant vitaminų, atsiranda simptomų, charakteringų hipovitaminozei - vitaminų stygiui.
Šiai medžiagų grupei priskiriami vitaminai, vitaminoidai (medžiagos, panašios į vitaminus), skaidulinės medžiagos, vaistinių augalų ekstraktai, nesočiosios riebalų rūgštys, nepakeičiamos amino rūgštys ir mikroelementai. Šiuo metu Lietuvoje sutinkami “Roche”, “Ferrosan”, “Natri Plus”, “Vision”, “Intra”, “Amway” ir daugelio kitų firmų biologiškai aktyvūs maisto priedai. Kai kuriose Vakarų šalyse formuojasi funkcinio maisto koncepcija.
Tai nulemia keletas sąlygų: pasikeitė žmonių mityba, išplitusi hipovitaminozė, maisto perdirbimo technologija, ydingi mitybos įpročiai, vaistų agresija ir kita.
Vis daugiau gaminama rafinuotų produktų: cukraus, aliejaus, valgomosios druskos; sūrių, aukščiausios rūšies miltų, rūkytų mėsos gaminių, šokolado ir kt. Rafinuotas maistas yra kaloringas, bet neturi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios suardomos gamybos metu. Kaip paplitęs rafinuotas maistas, parodė “Agrobalt” paroda Vilniuje. Suprantama, kad mėsos produktus pagaminti lengviau nei išauginti ir išsaugoti obuolius! Vien tik dėl to neįmanoma apsieiti be biologiškai aktyvių priedų.
Šioje vietoje kylantis skausmas gali byloti apie daugelį patologijų. Trumpai aptarsime skausmą sukeliančias priežastis ir priemones, kurios gali padėti....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauistorija klizmos - ypač senas gydymo metodas. manoma, kad pirmieji šią...
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauŽmogaus imunitetas – lyg nematomas skydas, apsaugantis organizmą nuo įvairių bakterijų, virusų ir kitų ligų sukėlėjų. Gyvename ne po stikliniu dangčiu, ir kiekvieną dieną mus „puola“ daugybė mikroorganizmų. Tačiau mes nesusergame kasdien ir vis kita liga. Visa tai – stipraus imuniteto dėka. Tačiau drėgni ir šalti orai, trumpos dienos, vitaminų trūkumas, stresas, ilgas buvimas ankštose ir tvankiose patalpose silpnina imuninę sistemą....
Skaityti daugiauApsisprendimas turėti kūdikį – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Jei paklaustume būsimų tėvų, kokio vaikelio jie norėtų susilaukti, iš karto išgirstume: sveiko. Iš tikrųjų – sveikata – pats tvirčiausias pamatas visam būsimo kūdikio gyvenimui, todėl ir rūpintis šiuo pamatu reikia jau tada, kai tik gimsta mintis susilaukti kūdikio. ...
Skaityti daugiauSvarstant apie mažėjantį gimstamumą, gyventojų prieaugį, dažnai visai nesusimąstoma, kad tam didelę įtaką turi vyrų sveikata, jų vaisingumas. Šiuo metu visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, apie 16 proc. porų yra nevaisingos, o demografai ateityje – po 10–15 metų – prognozuoja dar labiau gąsdinančius skaičius. Manoma, kad nevaisingumo problemų daugės. Tam įtakos turi gyvenimo būdo pasikeitimai ir tokie veiksniai, kaip bendras neigiamas aplinkos fonas ir užterštumas. ...
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauOrganizmui senstant ryškėja hipoksemija ir hipoksija, t.y. blogėja deguonies pristatymas ir pasiskirstymas audiniuose. Pagyvenę ir seni žmonės daug greičiau reaguoja į deguonies stoką, nes senstant mažėja atsparumas hipoksijai ir hiperkapnijai. Ypač tai aktualu pagyvenusio amžiaus pacientams, sergantiems išemine širdies liga....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę