Riebalų energinė vertė yra didelė, o sotumo jausmas, jų suvalgius, atsiranda vėliau nei suvalgius angliavandenių (krakmolo) turinčio maisto. Nors riebalai yra vieni iš sunkiausiai virškinamų maisto medžiagų, tačiau nereikėtų užmiršti, kad jie labai svarbūs žmonių mitybai, nes yra vieni iš pagrindinių energijos šaltinių, ir organizme iš jų susidaro riebalinės kilmės medžiagos: riebalų rūgštys, vitaminai, hormonai.
Sviestas 748 0,60 82,50 0,90
Grietinė (30 % riebumo) 288 2,60 30,00 2,70
Majonezas 627 3,10 67,00 2,60
Bulvių traškučiai 531 8,10 33,90 51,50
Šokoladas 540 5,40 35,30 57,40
Rūkytas sūris 259 22,10 18,20 0,00
Žmogaus virškinamąjį traktą galima įsivaizduoti kaip „vamzdyną“, kuris susideda iš burnos ertmės, ryklės, stemplės, skrandžio, plonųjų ir storųjų žarnų. Į jį patenka virškinimo fermentai, kuriuos gamina virškinimo liaukos: seilių, skrandžio liaukos, kepenys, kasa, plonųjų žarnų liaukutės. Kai visų šių virškinimo organų sistema gerai funkcionuoja, išskiriami reikalingi fermentai, padedantys skaidyti maisto medžiagas. Be to, jie greitina virškinimą ir suteikia lengvumo pojūtį. Tačiau per daug ir netinkamai maitinantis, ypač persivalgius riebaus maisto, virškinimas išsiderina, sutrinka skrandžio, kepenų, kasos, plonųjų žarnų ir jų išskiriamų virškinimo fermentų veikla. Tuomet atsiranda nemalonūs simptomai: pykinimas ar šleikštulys pavalgius, blogas kvapas iš burnos, raugėjimas, silpnumas, energijos ir apetito stoka, pilvo skausmas, gali būti pilvo pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas ir kitų simptomų.
Virškinimo fermentai. Kai sutrinka virškinimas, didžiosios liaukos (kepenys, kasa) nesugeba pagaminti tiek fermentų, kiek jų reikia, ir atsiranda minėtieji simptomai. Tam naudinga po ranka turėti ir pavartoti fermentinių preparatų, pavyzdžiui, Mezym forte, kurio sudėtyje yra visų virškinimui reikalingų fermentų. Virškinimo fermentai palengvina kasos ir kepenų veiklą, pagreitina virškinimą ir suteikia lengvumo pojūtį. Fermentus reikėtų išgerti iškart po gausaus valgymo, o ne kitą dieną.
Skysčiai. Svarbu gerti pakankamai skysčių: vandens, natūralių sulčių ir arbatos. Skysčiais maistas praskiedžiamas ir geriau virškinamas.
Sutrikus skrandžio veiklai, rekomenduojama, pavyzdžiui, į 250 ml negazuoto mineralinio vandens įpilti arbatinį šaukštelį citrinos sulčių ir iš karto išgerti.
Pilvo pūtimą ir dujų išsiskyrimą sumažina kmynų, krapų, o atsiradusius pilvo dieglius – ramunėlių, raudonėlių, pankolių arbata.
Kepenų funkciją pagerinsite, jei prieš valgį išgersite tik ką išspaustų morkų arba obuolių sulčių.
Fizinė veikla. Judėjimo stoka taip pat sunkina virškinamojo trakto veiklą. Todėl nereikėtų užmiršti po valgio praėjus maždaug 20–30 minučių išeiti pasivaikščioti ar užsiimti kita malonia, sveikatai priimtina fizine veikla. Taip suaktyvinsite ir pagerinsite skrandžio ir žarnyno veiklą.
1. Saikingumas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai.
2. Įvairumas. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą – su maistu organizmas turi gauti apie 40 medžiagų.
3. Subalansavimas. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų santykis.
Šioje vietoje kylantis skausmas gali byloti apie daugelį patologijų. Trumpai aptarsime skausmą sukeliančias priežastis ir priemones, kurios gali padėti....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauistorija klizmos - ypač senas gydymo metodas. manoma, kad pirmieji šią...
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauŽmogaus imunitetas – lyg nematomas skydas, apsaugantis organizmą nuo įvairių bakterijų, virusų ir kitų ligų sukėlėjų. Gyvename ne po stikliniu dangčiu, ir kiekvieną dieną mus „puola“ daugybė mikroorganizmų. Tačiau mes nesusergame kasdien ir vis kita liga. Visa tai – stipraus imuniteto dėka. Tačiau drėgni ir šalti orai, trumpos dienos, vitaminų trūkumas, stresas, ilgas buvimas ankštose ir tvankiose patalpose silpnina imuninę sistemą....
Skaityti daugiauApsisprendimas turėti kūdikį – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Jei paklaustume būsimų tėvų, kokio vaikelio jie norėtų susilaukti, iš karto išgirstume: sveiko. Iš tikrųjų – sveikata – pats tvirčiausias pamatas visam būsimo kūdikio gyvenimui, todėl ir rūpintis šiuo pamatu reikia jau tada, kai tik gimsta mintis susilaukti kūdikio. ...
Skaityti daugiauSvarstant apie mažėjantį gimstamumą, gyventojų prieaugį, dažnai visai nesusimąstoma, kad tam didelę įtaką turi vyrų sveikata, jų vaisingumas. Šiuo metu visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, apie 16 proc. porų yra nevaisingos, o demografai ateityje – po 10–15 metų – prognozuoja dar labiau gąsdinančius skaičius. Manoma, kad nevaisingumo problemų daugės. Tam įtakos turi gyvenimo būdo pasikeitimai ir tokie veiksniai, kaip bendras neigiamas aplinkos fonas ir užterštumas. ...
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauOrganizmui senstant ryškėja hipoksemija ir hipoksija, t.y. blogėja deguonies pristatymas ir pasiskirstymas audiniuose. Pagyvenę ir seni žmonės daug greičiau reaguoja į deguonies stoką, nes senstant mažėja atsparumas hipoksijai ir hiperkapnijai. Ypač tai aktualu pagyvenusio amžiaus pacientams, sergantiems išemine širdies liga....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę