Dažniausia priežastis – osteoartritas – sąnarių liga, atsirandanti dėl kremzlės susidėvėjimo, dėl ko kaulai ima „trintis“ vienas į kitą, sukeldami skausmus. Sveikame sąnaryje to neatsiranda, kadangi kremzlė dengia kaulų sąnarinius paviršius, izoliuodama juos nuo tiesioginio kontakto.
Šią problemą bandoma įveikti įvairiais būdais, taip pat ir vartojant maisto papildus. Dažniausiai tam vartojami gliukozamino ir chondroitino sulfatai. Tai cheminės medžiagos, natūraliai esančios sveikoje kremzlėje. Pirmasis išgaunamas iš austrių ir krabų kiautų, antrasis – iš ryklių ar karvių kremzlių.
Jiems veikiant sumažėja sąnarių skausmas, uždegimas, stingimas, pasidaro lengviau judėti. Dėl jų galimybės atnaujinti pažeistą kremzlę nuomonės yra kontroversiškos ir patikimų įrodymų nėra, tačiau tikėtina, kad jie gali sulėtinti kremzlės degeneracijos (susidėvėjimo) progresavimą. Manoma, kad chondroitinas padeda sulaikyti vandenį kremzlėje, taip padidindamas jos elastingumą, o gliukozaminas sulėtina tarpsąnarinio tarpo susiaurėjimą.
Ryklių kremzlėje yra kalcio, fosforo, aminorūgščių ir angliavandenių šeimos glikozaminoglikanų, t.y. chondroitino sulfato, kurio taip pat yra kauluose, kraujagyslėse, jungiamajame audinyje. Įdomu tai, kad ryklių griaučiai sudaryti vien iš kremzlių, tačiau savo tvirtumu ji prilygsta kaulams, tik yra mažesnio tankio. Dėka to rykliai sąlyginai mažai sveria, jiems nereikalinga oro pūslė, kaip kitoms žuvims.
Farmacinis produktas – išgryninti ryklių kremzlių (iš skeleto) milteliai be odos ar mėsos priemaišų; taikant ypač smulkaus malimo technologiją, pagerinamas preparato veiksmingumas ir pasisavinimas. Geros kokybės grynų sausų ryklių kremzlių milteliuose šalutiniai produktai sudaro mažiau nei 20 proc. (naudojant šaltą apdorojimą ir filtraciją), baltymai – apie 39 proc., angliavandeniai – 12 proc., vanduo – apie7 proc., mažiau nei 1 proc. yra skaidulų ir mažiau nei 0,3 proc. – riebalų. Veiksmingi yra makroproteinai (baltymai) ir glikozaminoglikanai.
Ryklių kremzlių preparatai išleidžiami įvairių formų: tablečių, kapsulių, skysto pavidalo. Paskutiniųjų sudėtyje gali būti cukraus ar alkoholio, jų reikėtų vengti sergantiesiems diabetu, kepenų ligomis, esant priklausomybei nuo alkoholio. Populiariausios yra kapsulės, kadangi lengviau praryjamos ir pasisavinamos, neturi žuviai specifinio kvapo ir skonio.
Rekomenduojama ryklių kremzlių miltelių saugi paros dozė 2,5– 6,0 g 15 min. prieš valgį.
Neretai chondroitino ir gliukozamino sulfatai derinami, dėl jų stipresnio poveikio nuomonės skiriasi.
Standartinė chondroitino sulfato paros dozė – 1,200 mg, padalijus į tris kartus (t.y. po 400 mg 3 kartus per dieną), o gliukozamino sulfato – 1,500 mg, t.y. po 500 mg 3 kartus per dieną.
Pamiršus laiku išgerti preparato, jo dozė nedvigubinama, o praleidžiama ir toliau vartojama pagal grafiką.
Šių medžiagų poveikis pasireiškia vėliau, bet trunka ilgiau, palyginti su vaistais nuo uždegimo. Todėl apie preparatų efektyvumą sprendžiama tik po 4–8 sav. vartojimo. Nesant rezultato ar atsiradus šalutiniams poveikiams, tolesnį vartojimą siūloma nutraukti.
Abu komponentai gerai toleruojami, pasižymi mažesniu nepageidaujamu poveikiu nei vaistai nuo uždegimo, ypač virškinamajam traktui. Vartojant gliukozaminą – pilnumo jausmas skrandyje, rėmuo, pilvo pūtimas, viduriavimas, o chondroitiną – skrandžio skausmas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, kartais – odos bėrimas. Minėti poveikiai pasitaiko gana retai.
Jie gali sąveikauti su kitais vaistais. Chondroitino sulfatas turi poveikį kraują skystinantiems vaistams – aspirinui, varfarinui, gliukozamino sulfatas – šlapimo išsiskyrimą skatinantiems varantiems vaistams (diuretikams) bei insulinui, todėl sergantiesiems diabetu gali padidėti gliukozės koncentracija kraujyje.
Šių papildų nerekomenduojama vartoti nėštumo, žindymo metu, įtariant nėštumą ar neatmetant jo galimybės, taip .pat vaikams bei sergantiesiems diabetu, širdies kraujagyslių ligomis, vartojant minėtų vaistų, esant alergijai kiautiniams gyvūnams, po neseniai buvusios chirurginės intervencijos (operacijos ar kt.).
Šioje vietoje kylantis skausmas gali byloti apie daugelį patologijų. Trumpai aptarsime skausmą sukeliančias priežastis ir priemones, kurios gali padėti....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauistorija klizmos - ypač senas gydymo metodas. manoma, kad pirmieji šią...
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauŽmogaus imunitetas – lyg nematomas skydas, apsaugantis organizmą nuo įvairių bakterijų, virusų ir kitų ligų sukėlėjų. Gyvename ne po stikliniu dangčiu, ir kiekvieną dieną mus „puola“ daugybė mikroorganizmų. Tačiau mes nesusergame kasdien ir vis kita liga. Visa tai – stipraus imuniteto dėka. Tačiau drėgni ir šalti orai, trumpos dienos, vitaminų trūkumas, stresas, ilgas buvimas ankštose ir tvankiose patalpose silpnina imuninę sistemą....
Skaityti daugiauApsisprendimas turėti kūdikį – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Jei paklaustume būsimų tėvų, kokio vaikelio jie norėtų susilaukti, iš karto išgirstume: sveiko. Iš tikrųjų – sveikata – pats tvirčiausias pamatas visam būsimo kūdikio gyvenimui, todėl ir rūpintis šiuo pamatu reikia jau tada, kai tik gimsta mintis susilaukti kūdikio. ...
Skaityti daugiauSvarstant apie mažėjantį gimstamumą, gyventojų prieaugį, dažnai visai nesusimąstoma, kad tam didelę įtaką turi vyrų sveikata, jų vaisingumas. Šiuo metu visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, apie 16 proc. porų yra nevaisingos, o demografai ateityje – po 10–15 metų – prognozuoja dar labiau gąsdinančius skaičius. Manoma, kad nevaisingumo problemų daugės. Tam įtakos turi gyvenimo būdo pasikeitimai ir tokie veiksniai, kaip bendras neigiamas aplinkos fonas ir užterštumas. ...
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauOrganizmui senstant ryškėja hipoksemija ir hipoksija, t.y. blogėja deguonies pristatymas ir pasiskirstymas audiniuose. Pagyvenę ir seni žmonės daug greičiau reaguoja į deguonies stoką, nes senstant mažėja atsparumas hipoksijai ir hiperkapnijai. Ypač tai aktualu pagyvenusio amžiaus pacientams, sergantiems išemine širdies liga....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę