Žiemą gyvybės procesai sulėtėja
Žiemą gamta tarsi užmiega. Nemažai gyvūnų įminga žiemos miegu iki pat pavasario. Nepatariame pasekti barsuko ar šikšnosparnio pavyzdžiu ir žiemą miegoti, nesimaitinant, tik naudojant sukauptas riebalų atsargas. Tačiau šiuo metų laiku ir žmogaus organizmo aktyvumas mažėja, kaip ir gamta. Žiemą jis ilsėtis – nors darbų mums turbūt nesumažėja. Todėl pasistenkime bent leisti sau ilgiau pamiegoti, padėkime savo organizmui saugoti šilumą valgydami daugiau šilto maisto.
D.Kunčienė pastebi, kad vienas iš paprasčiausių būdų prisiderinti prie gamtos ritmų ir yra mityba.
Specifinis žiemos maistas yra sūdytos daržovės, grybai ir kiti produktai, su jais virtos sriubos, troškiniai, pagardinti įvairiais aliejais arba lydytu sviestu. Vertingi žiemą yra įvairūs prieskoniai: gvazdikėliai – sušildo, kelia kraujo spaudimą, padeda persišaldžius ir kosint, imbieras padeda persišaldžius, kardamonas sušildo, tonizuoja, gelbsti užkimus, cinamonas stiprina širdį, šildo inkstus.
Pasak D.Kunčienės, šaltą žiemos dieną ir psichologiniu aspektu nuostabu gaminti visus šeimos narius sušildančius valgius.
Sveikos gyvensenos principai nėra sudėtingi: svarbu valgyti tik išalkus kuo natūralesnius produktus ir jausti saiką, atsižvelgti į organizmo poreikius.
Ne mažiau šaltuoju metų laiku svarbu ir geras poilsis, visavertis miegas. Gultis reikėtų tuo pačiu laiku, iki dešimtos valandos vakaro gerai išvėdintoje patalpoje, einant miegoti pamiršti visus darbus ir rūpesčius.
Daugiau sriubų ir prieskonių
„Norėdami palaikyti organizmo gyvybinį aktyvumą, vartokite energijos teikiančius produktus: žuvį, riebalus, ankštines daržoves, kiaulpienės, varnalėšos, trūkažolės ir krieno šaknis, ciberžolę, šafraną, šalaviją, čiobrelį, petražolę, pipirines salotas, jūros druską, česnaką, obuolius, medų, morkas, kviečius, kopūstus, gerkite žaliąją arbatą. Maistas turi būti sotus, todėl gardinkite jį aliejumi arba lydytu sviestu. Pradėkite ir baikite karštu ar šiltu patiekalu, gėrimu. Žiemą paruoštą maistą reikėtų suvalgyti iš karto, todėl nepriruoškite jo daug“, – sakė D.Kunčienė.
Gyvybinėms galioms sustiprinti naudinga miežių ar avižų dribsnių sriuba.
Reikiamą kiekį naudingų medžiagų išlaikyti padeda jūros produktai: dumbliai, kalmarai, žuvys. Jų rekomenduojama valgyti bent du kartus per savaitę.
O kad būtų sveiki inkstai ir šlapimo pūslė, valgykite ankštinių: pupelių, žirnių, lešių. Tai augalinis baltymas, kuris reguliuoja skysčių kiekį mūsų organizmo audiniuose.
Žiemą neturėtume bėgti į parduotuves pirkti agurkų ir pomidorų. Sveikiau valgyti morkas ir burokėlius, ropes, kopūstus – tai, ką rudenį subrandino žemė, o žiemą puikiai saugo mūsų rūsiai ar pramoninės saugyklos.
Pašnekovė pataria nesižavėti iš svetur atvežtais egzotiniais vaisiais ir daržovėmis – paskanauti jų galima ir verta, bet neverta obuolių, burokėlių, kopūstų keisti apelsinais, mandarinais ir kiviais – sveikiausi yra gimtinės žemėje užaugę maisto produktai, prie kurių buvo įpratę mūsų protėviai ir seneliai.
Dėmesys – česnakui ir svogūnui
Žolinčių akademijos vadovė ragino nepamiršti česnakų ir svogūnų. Artėjant gripo epidemijai ar sergant peršalimo ligomis, jų reikia valgyti daugiau – tai ir puiki šių ligų profilaktikos priemonė, ir vaistai susirgus. Ne veltui jie vadinami natūraliais, gamtiniais antibiotikais.
Česnake yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis. Aitriuose česnakų svogūnėliuose yra antibiotiškai veikiančių sulfidų, kurių poveikis panašus į penicilino. Dėl to česnakas tinka infekcijoms gydyti. Česnakas vartojamas virškinimui reguliuoti, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, gerina apetitą, didina virškinimo trakto sekreciją, padeda geriau pasisavinti maistą. Be to, česnakas skatina šlapimo išsiskyrimą, plečia periferines ir vainikines kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus ir lėtina širdies ritmą, gydo nuo aterosklerozės. Česnako veikliosios medžiagos saugo nuo kvėpavimo takų infekcijų, padeda sergant bronchine astma.
Jeigu vienas namiškis jau serga ar prasidėjo gripo epidemija, neblogai būtų kasdien kambariuose išdėlioti po nuluptą skiltelę česnako – jo veikliosios medžiagos naikins mikrobus ir galbūt tai padės kitiems išvengti ligos.
Danutės receptai žiemai
Daržovių sriuba su grybais
Reikė s: 1 l vandens, po stiklinę kubeliais pjaustytų morkų ir bulvių, stiklinės susmulkintų grybų, pusės stiklinės susmulkintų svogūnų.
Į verdantį vandenį sudėti morkas ir bulves ir virti. Kai suminkštės, nukošti. Tame pačiame vandenyje išvirti grybus su svogūnais, sudėti daržoves, dėl tirštumo įberti šaukštą miltų. Skaninti druska, pipirais, įvairiais džiovintais ir grietine.
Moliūgų ir ryžių apkepas
Reikės: apie 1 kg moliūgo, 10 šaukštų ryžių, 3 šaukštų lydyto sviesto, 4 cukraus pudros, šaukštelio cinamono, 2 kiaušinių.
Nuluptą moliūgą supjaustyti gabaliukais, ištroškinti nedideliame kiekyje vandens ir pertrinti per sietelį. Ryžius išbrinkinti, sudėti išplaktus kiaušinius, viską išmaišyti. Dėti į lydytu sviestu išteptą indą, ir uždėti 3 šaukštus lydyto sviesto. Kepti orkaitėje apie 40 min. Prieš valgant apibarstyti cukraus pudra su cinamonu arba valgyti su mėgstamu padažu.
Salierų kepsneliai
Reikės: Saliero gumbo, svogūno, morkos, poro, 10 džiovintų slyvų, 200 g fermentinio sūrio, 50 g aliejaus, 2 šaukštų jogurto, 4 skiltelių česnako.
Saliero gumbo apvirti pasūdytame vandenyje, kai atauš, nulupti ir supjaustyti 2 cm storio gabalėliais. Sutarkuotą morką, supjaustytą svogūną, porą troškinti aliejuje. Baigiant troškinti sudėti supjaustytas juostelėmis slyvas ir dar truputėlį patroškinti, užberti prieskonių.
Į skardą, pateptą aliejumi, sudėti saliero ritinėlius, ant kiekvieno užkrėsti po šaukštą daržovių troškinio ir užtarkuoti fermentinio sūrio. Kepti orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje apie 15–20 min.
Ruginių miltų skryliai
Reikės: po stiklinę rupaus malimo ruginių ir kvietinių miltų, žiupsnelį druskos ir grietinės.
Lygiomis dalimis suberti ruginius ir kvietinius rupaus malimo miltus ir druską į dubenį, įpilti vandens ir po truputį minkyti, kad tešla gautųsi vidutinio kietumo. Po to ją iškočioti, supjaustyti rombeliais ir apie 5 min. virti pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių. Valgyti su grietinės ar sviesto padažu.
Pusiaužiemio pyragaičiai
Reikės : po 100 kanapių, aguonų, saulėgrąžų, 0,5 stiklinės medaus, kelių lakštų sluoksniuotos tešlos.
Sėklas užplikyti vandeniu, palikti valandai išbrinkti. Po to nupilti vandenį, sėklas sumalti. Į gautą masė sudėti medų. Masę tepti ant sluoksniuotos tešlos, suvynioti ir supjaustyti 2 cm pločio gabalėliais ir kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 20 min.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę