Apsilankę dietologo kabinete, būtinai išgirsite klausimą – ar dažnai būna taip, kad jaučiatės persivalgęs? „Klausimą apie persivalgymą užduodu norėdama sužinoti žmogaus santykį su maistu, išsiaiškinti, ar jam pasireiškia vadinamoji priklausomybė nuo maisto. Pastebėjau, kad dažniausiai persivalgymo jausmą žmonės patiria, kai būna ilgesnį laiko tarpą nevalgę“, – sako Edita Gavelienė, „Dietos sistema“ gydytoja dietologė.
Tie, kurie valgo tik kartą per dieną, taip pat dažniausiai jaučia persivalgymą. Klaidinga manoma, kad dėl tokių pojūčių kaltas spėjęs„susitraukti“ skrandis. Dietologė E. Gavelienė sako, kad skrandis nemoka susitraukti ar plėstis. „Skrandis reaguoja į suvalgyto maisto kiekį savo receptoriais, kurie yra viduje. Tų receptorių jautrumą mes galime sumažinti ar padidinti. Ir, jeigu nuolat yra gausiau valgoma, tai tie receptoriai, esantys skrandyje, „perdirginami“ ir pripranta prie didesnio maisto kiekio. Ir nebereaguoja į mažesnį. Kai maisto kiekis sumažinamas ir nuolat valgoma mažiau, receptorių jautrumas grįžta, ir tuomet atsiranda pojūtis, kad reikia mažiau maisto“, – aiškino dietologė.
Skrandžio talpa yra nuo 300 iki 500 mililitrų. Skrandis gali priimti ir didesnius maisto kiekius, bet visuomet pradžioje jausite nemalonius pojūčius. „Žmonėms, kurie turi antsvorio ar yra valgymo sutrikimų, visuomet rekomenduojamas valgymo režimas. Kodėl? Organizmas turi gauti maistą porcijomis. O porcijos dydis yra nulemtas skrandžio talpos. Jeigu laikomasi tokių dydžių, persivalgymo pojūtis neturėtų kamuoti“, – įsitikinusi gydytoja.
Persivalgymas, medikų požiūriu, nėra „mirtinas“ dalykas, tiesiog nemaloni būsena. Pasak dietologės, persivalgymo dažnumas byloja apie beprasidedantį mitybos sutrikimą. Be to, dažnai persivalgant ir nekeičiant gyvenimo būdo, ilgainiui ima didėti svoris.
Pirmiausia, siūloma ne valgyti, o ragauti. Bendraukite su artimaisiais, eikite pasivaikščioti ir į lėkštę dėkite nedideles porcijas maisto. Taip pat galima rinktis lengvesnius patiekalus, ne tokius kaloringus, lengvai virškinamus.
Viena dažniausių persivalgymo priežasčių – tradicinis lietuviškas maistas. „Didžioji dauguma patiekalų ruošiama kepant, naudojant daug aliejaus. Tai yra skanu, tačiau toks maistas labai apsunkina skrandį“, – sakė gydytoja.
Dar viena daroma klaida – nevalgoma visą dieną, o prisėdus vienu kartu suvalgoma labai daug. Švenčių dieną reikia maitintis įprastai. Galų gale prie stalo teks sėdėti kelias valandas, tad geriau tą laiką pratęsti nejaučiant didelių skrandžio skausmų.
„Pajutus, kad skrandis jau pilnas, galima tiesiog ramiai pasėdėti ir palaukti, kol maistas apsivirškins. Jeigu pojūčiai itin nemalonūs, galima pasitelkti virškinimo fermentus“, – sakė gydytoja dietologė.
· Sunkumo pojūtis skrandyje
· Apėmęs vangumas
· Šleikštulys ir net pykinimas
· Skausmas skrandžio srityje
Medikai rekomenduoja nepersivalgyti, tačiau, jeigu tai jau įvyko, žinoma, geriau pasitelkti medikamentus nei jausti kankinančius pojūčius. Tačiau svarbu pasirinkti veiksmingą preparatą.
• Virškinimo fermentų (lipazės, amilazės ir proteazės) „įpakavimas“ į labai mažo (1–1,2 mm) skersmens granules, vadinamas minimikrosferomis. Tai nulemia tolygų fermentų susimaišymą su maisto turiniu bei tolygų patekimą į dvylikapirštę žarną.
• Minimikrosferų padengimas specialiu apvalkalėliu, kuris visiškai apsaugo nuo skrandžio rūgščių poveikio.
• Greitas fermentų atsipalaidavimas patekus į tinkamą terpę (dvylikapirštėje žarnoje).
Pavyzdžiui, Kreono kapsulėje visi virškinimo fermentai yra inkapsuliuoti minimikrosferose. Nuryta želatininė vaisto kapsulė ištirpsta per 1–2 minutes, ir iš jos išsilaisvina daugybė smulkių (1,0–1,2 mm diametro), skrandžio rūgščiai atspariu apvalkalėliu padengtų minimikrosferų, kurios tolygiai susimaišo su skrandžio turiniu. Maisto košelei patekus į dvylikapirštę žarną, ištirpsta šių mažų dalelių apvalkalėlis, ir tik čia atsipalaidavę virškinimo fermentai pradeda optimaliai efektyviai veikti. Svarbu ir tai, kad šiam preparatui būdingas labai greitas fermentų atsipalaidavimo gradientas: esant pH 5,5, net 90 proc. preparate esančių fermentų išsiskiria po 45 min. Šiai vaisto savybei neprilygsta joks kitas šiuolaikinis kasos fermentinis preparatas.
Vienas iš nesudėtingų būdų išvengti nemalonių persivalgymo pojūčių – rinktis lengvesnius, nesunkiai virškinamus ir nekaloringus patiekalus. Jeigu švenčių stalą ruošiate patys ar į svečius traukiate su kokiu savo firminiu patiekalu – išbandykite vegetarišką virtuvę. Ji gali būti labai skani ir galėsite suvalgyti didesnius kiekius maisto, neapsunkindami virškinamosios sistemos. Štai keletas nesudėtingų patiekalų.
Reikės: raudonųjų svogūnų, cukinijų, žiedinių kopūstų, pomidorų, tarkuoto sūrio, alyvuogių aliejaus, citrinos, druskos, pipirų ir jūsų mėgstamų prieskonių.
Į keptuvę iš pradžių sudėkite žiedinius kopūstus, paskrudinkite, tada sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir kubeliais pjaustytas cukinijas. Kai daržovės išleis skystį, sudėkite pomidorus ir berkite druskos, pipirų ir prieskonių. Pakepkite nuėmę dangtį ir tada užberkite sūrio. Uždenkite keptuvę, kad jis išsilydytų.
4 porcijose bus apie 350 kalorijų ir 15 g riebalų.
Reikės: kiniškų ryžių makaronų, džiovintų grybų, česnakų, svogūnų laiškų, paprikos, aitrių prieskonių, sojų padažo, aliejaus, citrinų sulčių.
Džiovintus grybus pamirkykite, kol suminkštės. Išvirkite makaronus. Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite smulkiai pjaustytus česnakus, paprikas, svogūnų laiškus ir išmirkytus grybus. Supilkite sojų padažą, citrinų sultis ir šiek tiek vandens. Gautu mišiniu apipilkite makaronus ir pabarstykite prieskoniais.
4 porcijose bus apie 190 kalorijų ir 10 g riebalų.
Reikės: šparaginių pupelių, baltų mažų konservuotų pupelių, raudonų didelių konservuotų pupelių, šviežių grybų, morkų, didelės bulvės, česnako, alyvuogių aliejaus, daržovių sultinio, prieskonių.
Įkaitinkite aliejų ir kepkite grybus, morkas, bulves ir šparagines pupeles. Kai viskas suminkštės, įdėkite česnakus, supilkite daržovių sultinį, sudėkite prieskonius. Patroškinkite ant mažos ugnies dešimt minučių. Tada įmaišykite pupeles ir dar patroškinkite kelias minutes.
4 porcijose bus apie 460 kalorijų ir 15 g riebalų.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę