Pirmąjį metų mėnesį būkime sveiki

Sausio mėnesį į pirkinių krepšelį nepamirškite įsidėti

 

Šie produktai – nebrangūs, o sausį jų rasite visose parduotuvėse

 

Raugintų kopūstų

Morkų

 

Džiovintų slyvų

Cinamono

 

Burokėlių

 

Turi mažai kalorijų ir stabdo riebalų kaupimąsi organizme (100 g – apie 13 kcal), padeda mesti svorį

 

Suteikia sotumo pojūtį, cukrui ir kitiems angliavandeniams neleidžia virsti riebalais

 

1/3 vitamino C išlieka iki pavasario
Turi unikalaus vitamino U, saugančio skrandį ir dvylikapirštę žarną nuo opų susidarymo.

 

Raugintų kopūstų sultys turi daug pieno rūgšties, labai naudingos sergant cukriniu diabetu. 

Beta karotino (vitamino A), maistinių skaidulų ir kalio šaltinis

 

Mažina vėžio tikimybę, cholesterolio kiekį kraujyje

 

Stiprina akių tinklainę.

 

Naudingos sergant inkstų akmenlige, kepenų, širdies ir kraujagyslių ligomis

 

Turi daug jodo, todėl rekomenduojama susilpnėjus skydliaukės funkcijai.

 

Tarkuotų morkų ir aliejaus salotos su sėklomis gerina žarnyno peristaltiką, valo iš organizmo šlakus, suteikia fizinių, protinių jėgų, stiprina nagus, plaukus, gražina odos spalvą.

 

Turi daug skaidulų, kalio, vitamino A, E, geležies ir nedaug kalorijų.

 

Turi mineralinių medžiagų, svarbių nervų sistemai, raumenims stiprinti, vandens apykaitai organizme reguliuoti

 

Gerina virškinimą, skatina žarnyno peristaltiką

 

Vitaminai (A, C) stiprina regėjimą, didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms

 

Didina darbingumą, mažina nuovargį

 

Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

 

Gerina virškinimą, žadina apetitą, mažina pilvo pūtimą, slopina žarnų spazmus, mažina skrandžio rūgštingumą

 

Veikia antimikrobiškai
Stabdo vidinius kraujavimus

 

Reguliuoja kraujo krešumą 

 

 

Turi folatų, skaidulų, baltymų, ląstelienos, magnio, jodo, kalcio, kalio, folio rūgšties, vitaminų C, PP, B.

 

Jodo druska atitolina aterosklerozės tikimybę, gerina skydliaukės funkciją, magnio druskos padeda mažinti kraujospūdį.

 

Stiprina kraują, rekomenduojama sergantiesiems onkologinėmis ligomis.

 

Ląsteliena, organinės rūgštys gerina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą

·                    Naudingi moterims, nes silpnina ciklo sutrikimo simptomus

·                    Pektininės medžiagos storojoje žarnoje naikina puvimo bakterijas

·                    Reguliariai valgant burokėlių rečiau susergama mažakraujyste

 

 

 

Dažnos šaltojo sezono ligos

Peršalimas

Sausį, kaip ir kitais žiemos mėnesiais, peršalimas tarsi tyko ant kiekvieno kampo. Jei peršalote, pabandykite gydytis tokia natūralia priemone.

 

Nuoviras nuo peršalimo

 

Sumaišykite po 75 g liepžiedžių, avietės lapų ir juodauogio šeivamedžio žiedų. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilkite stikline verdančio vandens (250 ml). Gerkite prieš miegą, galite pagardinti medumi.

 

 

Nuolatinis nuovargis

 

Įsibėgėjusi žiema, tamsa ir vis didėjantis įvairių maisto medžiagų trūkumas daugeliui sukelia nuovargį, ilgainiui išsivystantį į lėtinį. Nuo nuovargio, be kitų priemonių, rekomenduojama saugotis sureguliavus mitybą, daugiau judant. Gali padėti ir šios natūralios priemonės.

 

Nuovargį mažinanti vonia

 

Sumaišykite 20 g čiobrelių, 80 g juodųjų serbentų lapų ir 200 g aviečių lapų. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilkite stikline (250 ml) verdančio vandens, uždenkite ir palikite 10–15 minučių pritraukti, tuomet nukoškite ir supilkite į vonią.

 

Nuovargį mažinantis nuoviras

 

Sumaišykite po du valgomuosius šaukštus erškėčio ir šermukšnio uogų. Viską užpilkite 2 stiklinėmis (500 ml) verdančio vandens ir pavirkite 10 minučių ant silpnos ugnies. Nuovirą supilkite į stiklainį, uždenkite ir palikite prisitraukti 4 valandas tamsioje ir vėsioje vietoje, nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 2–3 kartus per dieną.

 

Sutrikęs virškinimas

Valgant riebesnį, sunkesnį maistą dažnai sutrinka virškinimas. Jeigu skundžiatės šiuo sutrikimu, prieš kreipdamiesi į gydytojus pabandykite gydytis natūraliomis priemonėmis.

 

Nuo vidurių pūtimo, virškinimui gerinti

 

Sumaišykite 10 g kmynų vaisių, 10 g valerijono šaknų, 20 g pipirmėtės lapų ir 100 g ramunėlės žiedų. Šaukštą mišinio užplikykite 300 ml verdančio vandens, palaikykite 30 min. ir perkoškite per dvigubą marlę. Gerkite vakare, po stiklinę prieš miegą. Tinka vartoti vidurių pūtimui mažinti, virškinimui gerinti.

 

Nuo vidurių pūtimo, žarnyno spazmams, sunkumui skrandyje mažinti

 

Sumaišykite 60 g ramunėlės žiedų, 20 g pipirmėtės, 10 g susmulkintų paprastojo pankolio vaisių, 10 g susmulkintų valerijono šaknų. 2 šaukštus mišinio užplikykite 0,5 litro verdančio vandens ir 2–3 min. pavirkite ant silpnos ugnies. Nuovirą uždengtame inde palaikykite 30–60 min., po to perkoškite per dvigubą marlę. Gerkite su medumi po 0,5–0,75 stiklinės 3 kartus per dieną.

 

 

Išbandykite kažką nauja!

Sausio naujovė: kynva (bolivinė balanda)

 

Kynva yra Pietų Amerikoje, Andų šlaituose, jau daugiau nei 6000 metų augantis augalas, kurio vaisiuose gausu maistinių medžiagų. Kynva nepriklauso javams, bet kulinarijoje yra priskiriama grūdams. Šiandien kynva vis labiau populiarėja ir už gimtinės ribų.

 

Sveikatos „bomba“

Kynvoje gausu įvairiausių sveikatai naudingų medžiagų: baltymų, angliavandenių, skaidulų, mineralų. Joje yra puikiai subalansuotos net 9 svarbiausios aminorūgštys, mangano, fosforo, magnio, vario ir geležies, vitaminų E, D, B1, B2. Šiame augale yra ir lizino – retai kur sutinkamos aminorūgšties, skatinančios sėkmingus audinių atsinaujinimo procesus žmogaus organizme, hormonų ir fermentų gamybą bei, kaip kai kur teigiama, efektyvią kovą su vėžinėmis ląstelėmis. Kai trūksta lizino, žmogus tampa mažiau atsparus ligoms, jaučiasi pavargęs, irzlus.

Dėl visų šių medžiagų kynva yra labai tinka sergantiesiems diabetu (glikemijos indeksas yra žemas – 35), ateroskleroze, migrena. Ją į racioną įtraukti turėtų norintieji numesti svorio – kynva yra labai soti. Kynvos kruopas labai pamėgo ir glitimui alergiški žmonės – jo jose nėra.

 

Kaip gaminti?

Kynvos grūdai būna rudos, juodos, raudonos, gelsvos, baltos, rožinės spalvos. Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintų kartokas apvalkalas, nors kartais jis jau būna pašalintas gamintojo. Verdant kynvos ir vandens proporcijos – 1:2. Kynvą galima valgyti kaip košę su daržovėmis, sėklomis, riešutais, ji puikiai tinka dėti į salotas, sriubas. Iš kynvos kruopų gaminami ir makaronai, miltai (su prieskoniais, arba saldžią su riešutais ir vaisiais), galima valgyti šaltą su pupelėmis, moliūgų sėklomis ir žalumynais kaip salotas, dėti į sriubas.

 

Išsikirpkite

Kynvos (bolivinės balandos) salotos su burokėliais, apelsinais ir granatais

 

3 vidutinio dydžio burokėliai (apie 400–500 g)

1 granato sėklos

2 puodeliai kynvos kruopų

3 vidutinio dydžio apelsinai

2 puodeliai daržovių sultinio

1 ½ puodeliai vandens

1 valgomasis šaukštas šviežių citrinos sulčių

3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus

Ryšelis petražolių, susmulkintų

½ puodelių susmulkintų datulių

Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų

 

Burokėlių šaknis ir lapus nupjaukite, šakniavaisius nuplaukite, nusausinkite, kiekvieną atskirai suvyniokite į kepimo foliją ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 1 val. – 1 val. 15 min., priklauso nuo dydžio, kol jie suminkštės.

 

Į puodą supilkite sultinį, vandenį, druską, kynvos kruopas ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite apie 20 min., kol kruopos sugers skystį. Kruopas suberkite į dubenį.

 

Sutarkuokite vieno apelsino žievelę, išspauskite sultis. Kitus du apelsinus suplėšykite skiltelėmis ir atsidėkite. Į sultis suberkite tarkuotą žievelę, citrinos sultis, druskos, pipirų, po truputį, maišydami supilkite aliejų ir sudėkite petražoles.

 

Iškepusius ir kiek praaušusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, suberkite į kynvą kartu su datulėmis ir lengvai pamaišykite. Užpilkite padažu ir dar kartą pamaišykite. Galiausiai ant viršaus užberkite apelsinų skilteles, granatų sėklas ir patiekite.

 

1 porcijoje:

305 kcal, 8 g riebalų, 51 g angliavandenių, 8 g baltymų, 8 g skaidulų, 625 mg kalio, 449 mg natrio, 0 mg cholesterolio, 0 g pridėto cukraus

Tai yra apytikriai:

59 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) kalcio

28 proc. RPN magnio

25 proc. RPN kalio

16 proc. RPN geležies

16 proc. RPN angliavandenių

16 proc. RPN baltymų

25 proc. RPN skaidulų

30 proc. RPN natrio

13 proc. RPN riebalų 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai