Vieta, kur verda ne tik sriuba, bet ir gyvenimas

Nepriekaištinga virtuvė turi užtikrinti saugaus, sveiko maisto paruošimą, t.y. svarbu ne išorinis spindesys, bet tinkamas maisto saugojimas, laikymas bei gaminimas. Ar jūsų virtuvė pakankamai “švari”, siūlome pasitikrinti pagal šį virtuvės testą. Pasirinkite atsakymą, kuris labiausiai atitinka jūsų šeimininkavimą virtuvėje.
 

1. Temperatūra šaldytuve:
a) 10 C,
b) 5 C,
c) Nežinau, niekada nematavau.
2. Kai paskutinį kartą liko mėsos, vištienos ar žuvies patiekalo likučių, jie buvo:
a) atvėsinti iki kambario temperatūros, tada įdėti į šaldytuvą,
b) įdėti į šaldytuvą tuoj po to, kai valgėme,
c) palikti kambario temperatūroje per naktį ir ilgiau.
3. Paskutinį kartą mano kriauklės ir nutekamieji vamzdžiai buvo dezinfekuoti:
a) vakar,
b) prieš kelias savaites,
c) neprisimenu kada.
4. Jei pjaustymo lentelė yra naudojama pjaustyti žaliai mėsai, paukštienai ar žuviai ir jei ji taip pat naudojama kito maisto smulkinimui, lentelė yra:
a) naudojama tokia, kokia yra,
b) nušluostoma drėgnu skudurėliu,
c) nuplaunama plovikliu ir karštu vandeniu, po to dezinfekuojama švelniai chloruotu balikliu.
5. Paskutinį kartą namuose mėsainį aš suvalgiau:
a) dar nebaigusį kepti,
b) vidutiniškai iškepusį,
c) gerai iškepusį.
6. Paskutinį kartą namie sausainių tešlą gaminau:
a) su žaliais kiaušiniais, netgi paragavau jos,
b) pirkau miltelių pavidalu parduotuvėje, šiek tiek jos ragavau,
c) neragavau, kol neiškepiau.
7. Virtuvės spinteles ar stalą, su kuriais liečiasi maistas, aš valau:
a) karštu vandeniu,
b) karštu vandeniu ir plovikliu,
c) karštu vandeniu ir plovikliu, tada dar pervalau balikliu,
d) karštu vandeniu ir plovikliu bei sanitarine priemone.


8. Indai plaunami:
a) automatinėje plovimo mašinoje ir patys nudžiūva,
b) paliekami mirkti kriauklėje keletui valandų, tada išplaunami plovikliu tame pačiame vandenyje,
c) iškart išplaunami karštu vandeniu ir plovikliu, tada paliekami nudžiūti,
d) iškart išplaunami karštu vandeniu ir plovikliu ir tuojau pat šluostomi.
9. Kai į rankas imu žalią mėsą, vištieną ar žuvį, po to rankas:
a) nusišluostau į rankšluostį,
b) nuplaunu karštu, šaltu arba šiltu vandeniu,
c) nuplaunu šiltu vandeniu ir muilu.
10. Šaldyta mėsa, paukštiena ar žuvis atšildoma:
a) ant stalo,
b) šaldytuvo lentynoje,
c) mikrobangų krosnelėje.
1. Šaldytuvuose temperatūra turi būti 5oC ar žemesnė, tad jei pasirinkote B variantą - 2 taškai, jei ne - nė vieno. Temperatūra nesunaikina bakterijų, bet apsaugo nuo jų plitimo. O kuo mažiau bakterijų, tuo mažesnė tikimybė susirgti.
2. Pats praktiškiausias - B variantas. Už jį - du taškai. Karšti patiekalai turi būti atšaldomi ne vėliau kaip po dviejų valandų po jų pagaminimo. Ilgiau nepatekusio į šaldytuvą maisto net neragaukite, nes net mažytis sugedusio arba abejones keliančio maisto gabalėlis gali sukelti ligą. Pagalvokite, kad vaistams galite išleisti daug daugiau pinigų nei verti ne tik nebesveiki, bet ir nebeskanūs maisto likučiai. Laiku atšaldytas maistas paprastai išlieka nesugedęs tris penkias dienas.
3. Jei pasirinkote A variantą - 2 taškai, jei B - 1 taškas. Virtuvės plautuvės gyvatukas ir nutekamieji vamzdžiai turi būti dažnai apžiūrimi ir periodiškai dezinfekuojami specialiu virtuvės plovikliu, kurio galite pasigaminti ir patys: 1 arbatinį šaukštelį chloruoto baliklio atskieskite maždaug litru vandens.
4. Jei C variantas geriausiai atspindi jūsų darbą virtuvėje, gaunate 2 taškus. Plauti pjaustymo lentelę šiltu vandeniu ir plovikliu bei dezinfekuoti balinančia priemone - saugiausia. Jei pasirinkote A variantą, jūs pažeidžiate svarbią saugaus maisto gaminimo taisyklę! Niekada neleiskite žaliai mėsai, paukštienai ar žuviai liestis prie kitų maisto produktų! B variantas taip pat nėra pats geriausias. Paviršutiniškas pjaustymo lentelės plovimas bakterijų nepanaikina.
5. Jei jums tinka C variantas, gaunate 2 taškus. Mėsainius saugiausia valgyti tuomet, kai mėsoje nebelieka raudonos spalvos, iš jos išsiskiria sultys. Jei mėsa neiškepusi ar tik vidutiniškai iškepusi, tokių požymių nėra. Ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje susidaro karščio “kišenės”, todėl būtina palaukti, kol karštis pasklis po visą maistą.
6. Jei jums tinka A variantas, rizikuojate susirgti salmonelioze. Salmonelos - tai bakterijos, kurios gali būti ant kiaušinio lukšto. Kad ši bakterija žūtų, reikia mažiausiai 60oC temperatūros. Taigi C variantas, kai valgote tik gerai iškepusį gaminį, uždirba jums 2 taškus. Už B variantą - taip pat 2 taškai. Miltelių pavidalo ledams, tešlai ir t.t., pirktiems parduotuvėje, vartojami pasterizuoti kiaušiniai yra nebepavojingi.
7. C ir D variantai uždirba po 2 taškus, B variantas - 1 tašką. Balikliai ir specialūs plovikliai yra efektyviausi bakterijų naikintojai. Vanduo ir paprastas ploviklis taip pat padeda, bet negali sunaikinti visų rūšių bakterijų. Vien tik vanduo gali pašalinti matomus nešvarumus, bet ne bakterijas. Kempines ir šluostes laikykite švarias, nes tai puiki terpė bakterijoms daugintis.
8. Abu, A ir C variantai verti 2 taškų. Jei pasirinkote B arba D, gali iškilti problemų. Kai ilgą laiką indus paliekate mirkti vandenyje, pasidaro “sriuba” - maisto likučiai tampa bakterijų maistu. Jei indus plaunate rankomis, geriausia tai padaryti ne vėliau kaip po dviejų valandų. Išplauti indai tegu nudžiūsta patys, nelieskite jų tol, kol jie dar šlapi.
9. Vienintelis teisingas variantas - C. Už jį 2 taškai. Rankas plaukite šiltu vandeniu ir muilu mažiausiai 20 sekundžių prieš ir po maisto gaminimo, ypač jei čiupinėjote žalią mėsą, paukštieną ar žuvį. Jei ant rankų yra žaizdelių, mūvėkite gumines pirštines. Rankas su pirštinėmis plaukite kaip ir plikas rankas, nes ant pirštinių gali likti bakterijų. Nusimovę pirštines, rankas dar kartą nusiplaukite.
10. Jei pasirinkote B arba C variantą, gaunate 2 taškus. Šaldytus produktus saugiausia atitirpinti šaldytuve ar mikrobangų krosnelėje. Taip pat galima produktą įdėti į neperšlampamą plastmasinį maišelį ir panardinti į šaltą vandenį, keičiant jį kas 30 minučių. Maistas turi būti laikomas šaltai, kad sulėtėtų bakterijų plitimas tose vietose, kurios jau atšilo. Jei atšildote mikrobangų krosnelėje, laikykitės nurodymų instrukcijoje. Patiekalai iš atšildytų produktų turi būti gaminami nedelsiant.
Įvertinkite savo “virtuvės” padėtį
20 TAŠKŲ: Dėl maisto saugumo galite būti ramus.
12-19 TAŠKŲ: dar kartą išstudijuokite, kaip reikia elgtis su maistu, ir pritaikykite tai praktikoje. Jūs nesilaikote keleto svarbių nepriekaištingos virtuvės priežiūros taisyklių.
11 TAŠKŲ IR MAŽIAU: Skubiai susirūpinkite taisyklingu maisto ruošimu, gaminimu ir saugojimu. Dabartinė jūsų virtuvės būklė kelia pavojų susirgti tiek jums ir jūsų šeimai, tiek svečiams.
 

Patariame:


• Nenaudokite aliuminių indų rūgšties turinčiam maistui laikyti ar gaminti.
• Nelaikykite maisto spintelėse po kriaukle, taip pat ten, kur praeina įvairūs vamzdžiai.
• Prieš atidarinėdami skardines konservų dėžutes, gerai nuplaukite jas vandeniu ir muilu.
• Ištraukdami mėsą iš plastikinio maišelio, stenkitės, kad sultys nevarvėtų ant rankų, o ypač ant kitų maisto produktų.
• Prieš pradėdami apdoroti žalią mėsą, išimkite iš spintelių bei stalčių visus įrankius, kurių prireiks, kad nešvariomis rankomis nereikėtų liesti rankenėlių.

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai