Tai vis lėtinio gastrito rizikos faktoriai: nereguliarus maitinimasis paskubom, sausas maistas, ilgos pertraukos tarp pusryčių, pietų ir vakarienės (arba iš viso valgoma 2 kartus per dieną), daug konservų, pusfabrikačių ir per mažai baltymingų produktų, vaisių, daržovių, natūralių sulčių.
O dar nuolatinis stresas ir įtampa darbe, alkoholis ir cigaretės. Nenuostabu, kad lėtiniu gastritu sergančių žmonių daugėja, o jų amžius jaunėja. Vis dažniau tokia diagnozė nustatoma jau vaikystėje.
Jeigu Jums diagnozuotas lėtinis gastritas ir paskirtas medikamentinis gydymas, tai dar ne viskas.
Reikia parinkti pilnavertį, skrandžio gleivinės nedirginantį maistą. Tik sureguliavę mitybą, padėsite skrandžio gleivinei atsistatyti ir išvengsite nuolatinių ligos paūmėjimų.
Porcijos turi būti nedidelės, valgoma tuo pačiu laiku, ne rečiau nei 5-6 kartus per dieną.
Maistas neturi būti labai karštas arba labai šaltas - geriausia 15-350C.
Negalima vartoti riebios mėsos ir žuvies, rūkytų patiekalų, konservų, marinatų, sūrios žuvies.
Geriau tiktų virti, gaminti ant garų, troškinti, o ne kepti patiekalai.
REKOMENDUOJAMI:
• neriebi mėsa ir žuvis, paukštiena. Produktai vartojami sumalti. Patiekalai virti arba lengvai pakepinti, bet be džiūvėsėlių ar miltų,
• sriubos - mėsiškos, žuvies, grybų, daržovių, kruopų,
• natūralus pienas tik patiekaluose, rūgštūs pieno produktai, varškė, skystai virti kiaušiniai, omletas,
• ilgai virtų kruopų košės, virti makaronų patiekalai,
• virtas šviežias jautienos kumpis, neaštrus sūris, išmirkyta kapota silkė,
• žalios ir virtos daržovės, kepti ir virti obuoliai, apelsinai, mandarinai, vynuogės, braškės, avietės, minkštos kriaušės,
• arbata su cukrumi arba medumi ir citrina, šviežios vaisių ir uogų sultys, erškėtrožių nuoviras, kisieliai, visų vaisių ir uogų kompotai,
• balta vakar dienos duona, džiūvėsiai, neriebūs sausainiai.
NEREKOMENDUOJAMI:
• aštrūs, kepti, sūrūs patiekalai,
• mėsos, žuvies konservai,
• šviežia duona, miltinės tešlos gaminiai,
• ledai, šalti gėrimai su ledu,
• alkoholis, cigaretės.
Skatina skrandžio ir žarnyno funkciją šių vaistažolių arbata: gysločio lapų, mėtų lapų, ramunėlių žiedų, šlamučio žiedų, sukatžolės žiedų.
Vaistažolės sumaišomos lygiomis dalimis. Arbatą geriau paruošti iš vakaro. 2 v.šaukštus mišinio užpilkite 3 stiklinėmis (verdančio) vandens. Uždenkite arbatą dangteliu ir palikite iki ryto. Ryte perkoškite ir truputį pašildykite. Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Arbatą gerkite mėnesį, po to padarykite 1 mėn. pertrauką ir kursą pakartokite.
REKOMENDUOJAMI:
• natūralus pienas. Jis nedaug mažina skrandžio sekreciją ir jame yra optimalus santykis visų organizmui reikalingų nepakeičiamų amino rūgščių. Jei organizmas natūralų pieną blogai toleruoja, galima pabandyti gerti jį po pusę stiklinės po valgio, praskiedžiant silpna šilta arbata,
• grietinėlė, nerūgšti varškė,
• virtos, troškintos daržovės,
• visos kruopų košės, išskyrus sorų,
• patiekalai iš makaronų,
• neriebi mėsa, žuvis, paukštiena,
• nerūgštūs obuoliai, kriaušės, bananai.
NEREKOMENDUOJAMI produktai, skatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimą:
• koncentruoti ir riebūs mėsos, žuvies, ypač grybų sultiniai,
• žalios daržovės, raugintų ir marinuotų daržovių patiekalai, aštrūs užkandžiai,
• bet kokie rūkyti produktai,
• miltinės tešlos gaminiai, pyragai, juoda duona,
• ledai, šalti gėrimai, alkoholis.
Rekomenduojama vaistažolių arbata: ramunėlių žiedai, liepžiedžiai, beržų pumpurai, jonažolė, kraujažolė.
Sumaišykite vaistažoles lygiomis dalimis. Užpilkite du valgomuosius šaukštus mišinio 2 stiklinėmis verdančio vandens (patartina naudoti porcelianinį arbatinuką), palikite prisitraukti 10-15 minučių. Gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį. Kursas - mėnuo. Šią arbatą patartina pradėti gerti 1 mėn. po paūmėjimo ir baigus profilaktinį recidyvų gydymą.
Sergant hiperacidiniu gastritu rekomenduojami šarminiai mineraliniai vandenys. Jie geriami tik šilti, dideliais gurkšniais, po 1/2 -3/4 stiklinės 1 val. prieš valgį. Šiltas mineralinis vanduo, patekęs į skrandį, slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Jei liga paūmėjo, mineraliniai vandenys rekomenduojami praėjus 1 savaitei po profilaktinio recidyvų gydymo - po ½ stiklinės 2 kartus per dieną 1-1.5 val. prieš valgį. Tiems ligoniams, kuriuos vargina rėmuo, patartina 30 minučių po valgio papildomai išgerti po 1/4 stiklinės mineralinio vandens. Gydymo kursas - 1 mėnuo. Po 3-4 mėn. kursą kartokite.
REKOMENDUOJAMI:
• neriebi mėsa ir žuvis, paukštiena. Produktai vartojami sumalti. Patiekalai virti arba lengvai pakepinti, bet be džiūvėsėlių ar miltų,
• sriubos - mėsiškos, žuvies, grybų, daržovių, kruopų,
• natūralus pienas tik patiekaluose, rūgštūs pieno produktai, varškė, skystai virti kiaušiniai, omletas,
• ilgai virtų kruopų košės, virti makaronų patiekalai,
• virtas šviežias jautienos kumpis, neaštrus sūris, išmirkyta kapota silkė,
• žalios ir virtos daržovės, kepti ir virti obuoliai, apelsinai, mandarinai, vynuogės, braškės, avietės, minkštos kriaušės,
• arbata su cukrumi arba medumi ir citrina, šviežios vaisių ir uogų sultys, erškėtrožių nuoviras, kisieliai, visų vaisių ir uogų kompotai,
• balta vakar dienos duona, džiūvėsiai, neriebūs sausainiai.
NEREKOMENDUOJAMI:
• aštrūs, kepti, sūrūs patiekalai,
• mėsos, žuvies konservai,
• šviežia duona, miltinės tešlos gaminiai,
• ledai, šalti gėrimai su ledu,
• alkoholis, cigaretės.
Skatina skrandžio ir žarnyno funkciją šių vaistažolių arbata: gysločio lapų, mėtų lapų, ramunėlių žiedų, šlamučio žiedų, sukatžolės žiedų.
Vaistažolės sumaišomos lygiomis dalimis. Arbatą geriau paruošti iš vakaro. 2 v.šaukštus mišinio užpilkite 3 stiklinėmis (verdančio) vandens. Uždenkite arbatą dangteliu ir palikite iki ryto. Ryte perkoškite ir truputį pašildykite. Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Arbatą gerkite mėnesį, po to padarykite 1 mėn. pertrauką ir kursą pakartokite.
REKOMENDUOJAMI:
• natūralus pienas. Jis nedaug mažina skrandžio sekreciją ir jame yra optimalus santykis visų organizmui reikalingų nepakeičiamų amino rūgščių. Jei organizmas natūralų pieną blogai toleruoja, galima pabandyti gerti jį po pusę stiklinės po valgio, praskiedžiant silpna šilta arbata,
• grietinėlė, nerūgšti varškė,
• virtos, troškintos daržovės,
• visos kruopų košės, išskyrus sorų,
• patiekalai iš makaronų,
• neriebi mėsa, žuvis, paukštiena,
• nerūgštūs obuoliai, kriaušės, bananai.
NEREKOMENDUOJAMI produktai, skatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimą:
• koncentruoti ir riebūs mėsos, žuvies, ypač grybų sultiniai,
• žalios daržovės, raugintų ir marinuotų daržovių patiekalai, aštrūs užkandžiai,
• bet kokie rūkyti produktai,
• miltinės tešlos gaminiai, pyragai, juoda duona,
• ledai, šalti gėrimai, alkoholis.
Rekomenduojama vaistažolių arbata: ramunėlių žiedai, liepžiedžiai, beržų pumpurai, jonažolė, kraujažolė.
Sumaišykite vaistažoles lygiomis dalimis. Užpilkite du valgomuosius šaukštus mišinio 2 stiklinėmis verdančio vandens (patartina naudoti porcelianinį arbatinuką), palikite prisitraukti 10-15 minučių. Gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį. Kursas - mėnuo. Šią arbatą patartina pradėti gerti 1 mėn. po paūmėjimo ir baigus profilaktinį recidyvų gydymą.
Sergant hiperacidiniu gastritu rekomenduojami šarminiai mineraliniai vandenys. Jie geriami tik šilti, dideliais gurkšniais, po 1/2 -3/4 stiklinės 1 val. prieš valgį. Šiltas mineralinis vanduo, patekęs į skrandį, slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Jei liga paūmėjo, mineraliniai vandenys rekomenduojami praėjus 1 savaitei po profilaktinio recidyvų gydymo - po ½ stiklinės 2 kartus per dieną 1-1.5 val. prieš valgį. Tiems ligoniams, kuriuos vargina rėmuo, patartina 30 minučių po valgio papildomai išgerti po 1/4 stiklinės mineralinio vandens. Gydymo kursas - 1 mėnuo. Po 3-4 mėn. kursą kartokite.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Galima sau padėti ir natūraliomis ypač veiksmingomis priemonėmis ir be jokio šalutinio poveikio. Jų yra nemažai. Plačiau apie tai galima sužinoti salavijasp@gmail.com
Parašykite man adresu sveikatinimas.info@gmail.com ir aš Jums viską parašysiu ką ir kaip reikia daryti.
Skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai rūgšties gamyba mažina, bet, tuo pačiu, žaloja kitus organus. Viena liga išgydoma - kita išprovokuojama.
Rašykite. Bandysime įveikti negalavimus kartu.
Sveika gyvensena bei gastritas ir refliuksas
Padidėjęs rūgštingumas ir skrandžio turinio poveikis virškinimo traktui yra žinomas jau senai. Ir ta liga serga tiek jauni, tiek vyresni, tiek aktyvūs, tiek pasyvūs, tiek apsirijėliai, tiek sveikuoliai.
Randame labai konkrečius patarimus, kad reikia vengti rūkymo, alkoholio, kofeino, persivalgymo, pogulio pavalgius, mesti svorį, aktyviau sportuoti, medituoti, žodžiu sveikai gyventi.
Sutinku su daugybe teikiamų patarimų. Bet ką daryti tiems, kurie dar sveiki būdami, atsisako nesveiko gyvenimo būdo, pradeda sveikai gyventi, aktyviai sportuoti ir suserga?
Apsistoti noriu ties „aktyviai sportuoti“.
Įrodyta, kad aktyvi fizinė veikla gerina medžiagų apykaitą, bet juk tuo pačiu didina rūgštingumą. Kai kuriems tai visai ne gerai – gresia gastritu...
Kita, tai dar kokią sportą šaką pasirinksite – gal tą kuri intensyviai veikia skrandį spaudimu (važiavimas dviračiu) arba kratymu (bėgimas), arba kokie kūlversčiai... kurių veiksniai jau gali būti stemplės išvaržos priežastimi.
Vargu ar esate pasirengę staiga būti sveiki!
man pries savaite buvo diagnozuota H-pylori bakterija ..geriu 2 antibiotikus ir vaista rugstingumui mazinti ( nors niekada nejauciau jokio padidejusio rugstingumo, tik skausma pilve ).Man israse Nexium ( rugstinguma mazinti) ir 2 gramus per diena Amoxicillin grupes vaista Pinamox , taip pat antra antibiotika Klaram / Clarithromycin - 1 grama per diena .Sie 2 antibiotikai kartu turetu iveikti H-Pylori . Po 4 savaiciu darysiu pakartotina testa ...tikiuosi kartoti daugiau nereiks kartoti gydymo , nes labai jau stiprus sie vaistai :-/
tau yra GERD arba refluksas, issitirk pas gera daktara, nes uzsidirbsi vezi. man nustate gerd’a nors jokiu simptomu nejauciau.. o su tokiais simptomais kaip tamstos...! "pagoogling" simptomus ir GERD. sekmes!