Saldesniam gyvenimui: kuris saldiklis yra geriausias?

Rudas cukrus, baltas cukrus, medus, stevija, agavų sirupas ir visi kiti saldikliai – akys tiesiog raibsta nuo saldiklių gausos parduotuvių lentynose.  Tad šįkart domimės ir klausiame, kaip išsirinkti saldiklį, kuris būtų ne kenksmingas bet galbūt dar galėtų būti ir naudingas mūsų organizmui?

Svarbiausia – vengti dirbtinių saldiklių

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną sunaudoti ne daugiau kaip 25 g. cukraus. Deja, tačiau labai dažnai mes peržengiame šią ribą ir net neįtardami cukraus gauname kur kas daugiau nei mums reikia. O kur dar tie visi dirbtiniai saldikliai, kurie yra dažnai dedami į įvairius maisto produktus.

Aspartamas, sukralozė, sacharinas – tai būtent tie dirbtiniai saldikliai, kuriuos labai dažnai pasirenka tie, kurie nori išvengti kalorijų. Ir nors šie dirbtiniai saldikliai neturi kalorijų, pripratus prie jų skonio gali būti puikus cukraus pakaitalas, visgi jų reikėtų vengti. Taip pat reiktų vengti ir tų maisto produktų, kuriuose yra pridėta dirbtinių saldiklių. Štai keletas priežasčių, kodėl.

Pirmą, dirbtinis cukrus mums rečiau sukelia sotumo jausmą, suvalgę maisto produktų, kurie yra pagardinti dirbtinais saldikliais mes norime dar valgyti, pilnai nepasisotiname. Antra, dirbtiniai saldikliai yra tikras priešas mūsų kūno linijoms, padauginę jų mes rizikuojame priaugti svorio, susirgti kraujagyslių ligomis.

[banner-24]

Geriausia tai, kas natūralu – stevija, medus ir agavijos sirupas

Stevija yra gaunama iš lapų, šis saldiklis yra šiek tiek saldesnis nei baltas ar rudas cukrus, Tačiau steviją rekomenduojama naudoti dėl to, jog kitaip nei cukrus, stevija nepakelia glikeminio indekso, cukraus kiekio kraujyje, be to, ji neįtakoja mūsų skonio receptorių. Tiesa, prieš pasirenkant stevją reikėtų išanalizuoti etiketę: reikia rinktis tokią stevijos pakuotę, kurioje būtų naudojama stevija lapų ekstraktas.

Tie, kurie domisi, kas geriau – agavų sirupas ar medus, turėtų žinoti, jog medus šioje vietoje pirmauja. Meduje yra dviejų rūšių cukraus – fruktozės ir gliukozės. Jame taip pat daug antioksidantų, kurie reikalingi žmogaus organizmui, gerai imuninei sistemai palaikyti, tad medų drąsiai naudokite ne tik tada, kai vargina peršalimas ir reikia gerti arbatą, bet ir tuomet, kai norite pasisaldinti savo kasdienybę: medų tepkite ant skrebučio, dėkite į avižines košes...Tiesa, nereikėtų medaus pasterizuoti ir šildyti, nes būtent tada dingsta visos gerosios jo savybės, tad jei norite išlaikyti visas medaus gydomąsias savybes, tuomet geriau jo nedėkite į karštą arbatą.

 

Noras saldėsių: kodėl jis atsiranda ir kaip jį numalšinti?

Ne vienas iš mūsų tikriausiai pastebėjome, jog atėjus šaltajam metų laikui vis dažniau norisi suvalgyti ne vaisių ar daržovių, bet kažko saldaus, pavyzdžiui, sausainių ar šokolado....Toks mūsų noras saldumynų yra nesunkiai paaiškinamas: gali būti, jog Jūsų organizmui trūksta chromo. Tad saldumynų poreikį nesunkiai galime sumažinti gerdami chromo papildus arba valgydami bulves,  kurios yra išvirtos su lupenomis, rupių miltų produktus, šviežiais daržoves.

Nuolat save stebėkite. Jei kelis kartus save sugriežtinsite ir vietoj saldumynų imsite sveikesnį, ne tokį saldų užkandį, pavyzdžiui, morką su humuso padažu, tuomet jūsų organizmas, didelė tikimybė, jog greit įpras prie tokių sveikų užkandžių ir nereikalaus cukraus.

Cukrus – tai priklausomybė, pasistenkite, kad jis netaptų priežastimi ne tik antsvorio, bet ir ligų. Rūpinkitės savo bei artimųjų sveika mityba. Atsiminkite, kad kaip šaukštas deguto gali pagadinti statinę medaus, taip ir keletas nekaltų šaukštelių cukraus per dieną taip pat gali pakenkti Jūsų sveikatai.

Parengė: L.Rimgailė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai