Akistata su įsisąmoninta klaida ir pastangos pasimokyti iš jos nėra lengvas dalykas. Visiems mums sunku pripažinti, kad kažkas buvo blogai, bet pažvelkime į tai kaip į galimybę siekti sėkmės dabar ir ateityje. Esama keleto realių priežasčių, kodėl ankstesnės pastangos numesti svorio baigėsi nusivylimu.
• Dieta buvo skirta vien tam, kad numestumėte svorio greitai:
Labai daug dietų skirtos tik tam, kad padėtų jums greitai numesti svorio iš pradžių. Bet apie tai, žinoma, nutylima jas pristatant, todėl, kai tik svoris liaujasi kritęs, jūs išsyk patiriate nusivylimą.
Laikydamiesi šių dietų jūs netenkate svorio daugiausia vandensąskaita ir todėl sėkmė būna trumpalaikė. Kaskart jums tenka griežtai riboti maisto kiekį arba drastiškai apkarpyti kalorijas, kad sumažintumėte svorį. O toks kelias ne tik kenkia sveikatai, bet, kaip netrukus sužinosite, ir negarantuoja ilgalaikio rezultato. Daugelis dietų paremtos požiūriu, kad reikia kuo greičiau numesti svorio dabar, o visais kitais dalykais pradėti rūpintis vėliau. Tačiau tuo vadovaudamiesi jūs visada jausitės nusivylę ir greičiausiai ilgainiui susigrąžinsite buvusį svorį.
• Jums nebuvo suteikta galimybė naudotis ilgalaikio rezultato įvertinimo priemonėmis:
Kiek laiko vengti tam tikros grupės produktų? Kiek laiko skaičiuoti kiekvieną kąsnį? Kiek laiko riboti save ir suvartoti tik labai nedidelį kalorijų kiekį? Tiesa ta, kad visos šios drastiškos ir ekstremalios priemonės,
kurių reikalauja tokia daugybė dietų, niekada nesuteiks jums galimybės pasiekti to, ko norite. Apgalvokite dietos reikalavimus ir tada paklauskite savęs, ar galėsite jiems paklusti pusę metų ar netgi metus pradedant nuo šios dienos. Jeigu jūsų atsakymas „ne“, tai ne ta dieta, kurią turėtumėte pasirinkti, nes ji yra trumpalaikė.
Taigi, nors jūs taip negailestingai kaltinote save dėl nepasisekusių mėginimų numesti svorio, tiesa ta, kad visos jums siūlytos dietos ir metodai niekada nebuvo skirti palaikyti jūsų ilgalaikėms pastangoms sumažinti svorį. Priimdami tokias sąlygas jūs prisiimate visą atsakomybę ir suverčiate kaltę sau!
• Jūs jautėtės prislėgti, alkani ir buvote priversti mesti svorį labai sveikatai kenkiančiu būdu:
Reikia prisiminti vieną svarbų dalyką – užtenka leisti sau badauti, kad ilgam pasijustumėte prislėgti. Visi mes pradedame laikytis dietos kupini kuo geriausių ketinimų, bet laikui bėgant ir kūnui natūraliai jaučiant vis didesnį alkį, imame dairytis, ko čia dar užkandus. Kadangi daugelis dietų reikalauja iš jūsų labai drastiškai riboti save, jūs galiausiai pasiduodate pagundai. Tad stiprybės jums turėtų suteikti žinojimas, kad gera mitybos programa niekada nevers jūsų jaustis prislėgtais.
Dietinė mityba, skirtina esant metabolizmo sutrikimui ir dideliam kraujospūdžiui, niekada neįstums jūsų į ekstremalią padėtį, bet, atvirkščiai, nuo šiol padės išsiugdyti sveikus įpročius ateičiai. Ir tuo pačiu apsaugos nuo pakilimų ir kryčių, kuriuos jūs, be abejo, esate patyrę.
• Dieta buvo vienpusiška:
Kad teisingai mestumėte svorį, jums reikia įsisąmoninti visus su tuo susijusius veiksnius. Tai reiškia, jog jūsų pastangos turi būti paremtos išties sveika gyvensena. Suprantama, maistas, kurį valgote, yra labai svarbus, bet ne mažesnis vaidmuo tenka ir tam, kaip valgote. Be to, daugelis žmonių užmiršta, kad reikia žvelgti į problemą plačiau. Jūs turite pasirūpinti reikiamu fiziniu krūviu, tinkamai ilsėtis ir išmokti įveikti stresą. Galiausiai visokeriopai rūpintis savimi, o ne apsiriboti dienos kalorijų sumažinimu.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę