Pirmieji svogūnų augintojai buvo kinai. Vėliau ši daržovė paplito Indijoje, Egipte, Graikijoje. Įdomu tai, kad sarkofagų ir senovinių šventyklų sienos buvo išpuoštos svogūnų atvaizdais. Apie svogūnų ir medaus mišinio poveikį žmogaus sveikatai rašė garsusis Hipokratas. Ir nors ši daržovė ne vienam išspaudžia graudžias ašaras, be jos apsieiti negalime nei virtuvėje, nei sunegalavę.
Svogūnų ropelės
Valgomasis svogūnas labai paplitęs daugelio šalių virtuvėse. Svogūnai patiekiami žali, virti, troškinti, kepti, marinuoti, jų dedama į salotas, sriubas, troškinius, picas ir t.t. Balti, geltoni, violetiniai svogūnai, tai priklauso nuo veislės, būna aštraus, vidutinio stiprumo ar saldaus skonio. Svogūnų ropelėse yra baltymų, angliavandenių, riebalų, fermentų, eterinių aliejų. Taip pat organinių rūgščių (obuolių ir citrinos), vitaminų B1, B2, B3, karotino, kalcio, kalio, natrio, magnio, fosforo, mikroorganizmus, bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų – fitoncidų.
Ši daržovė nuo seno vartojama ne tik maistui, bet ir gydant įvairias ligas.
„Svogūnai saugo nuo peršalimo, naudingi esant avitaminozei, sergant infekcinėmis ligomis. Jeigu šeimoje kas nors serga peršalimo liga, supjaustykite svogūną riekelėmis ir lėkštelėse išdėliokite patalpoje – tai stabdo virusų plitimą, todėl gali apsaugoti kitus šeimos narius nuo užsikrėtimo“, – pataria šeimos gydytoja Edita Puolienė. Pasak jos, svogūnai suteikia naujų jėgų, gerina apetitą, mažina mieguistumą, cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat naudingi gydant slogą, kosulį, bronchitą, gerklės uždegimą, stimuliuoja žarnyno veiklą. Naudinga valgyti žalią svogūną esant gripo epidemijai. Šiek tiek svogūno naudinga ir diabetikams, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Pakramčius kelias minutes svogūno, sunaikinamos burnoje esančios bakterijos.
Tačiau dėl svogūnuose esančių eterinių aliejų nepatartina jų valgyti sergantiesiems gastritu, opalige, kepenų, inkstų ar tulžies pūslės ligomis.
Žali svogūnų laiškai
Jie ypač naudingi sveikatai, padeda stiprinti širdį, imunitetą, nervų sistemą. Sudėtyje esantis cinkas naudingas plaukams, nagams ir odai, o dar, sakoma, didina vyrų spermatozoidų aktyvumą. Laiškuose yra kalio ir fosforo, todėl juos valgant stiprėja dantys, mažėja parodontozės simptomai.
Vyresniems nei 40-ties metų vyrams prostatos ligų profilaktikai naudinga valgyti kuo daugiau svogūnų laiškų. Todėl skaninkite jais sriubas, košes, salotas, pabarstykite silkių, žuvies ar mėsos patiekalus. Svogūnų laiškai dera su burokėliais, morkomis, pomidorais, bulvėmis, krapais, bazilikais.
100 g svogūnų laiškų turi apie 30 mg vitamino C – tai gana didelis kiekis, naudingas norint atsigauti po persirgtos infekcinės ligos ar siekiant padidinti organizmo atsparumą pavasarį, kai jaučiame vitaminų stygių. Kasdien suvalgius 100–200 g svogūnų laiškų, organizmas ne tik gaus vitaminų C, A, PP , folio rūgšties, bet ir geležies.
Labai gerai, kad svogūnų laiškus galime valgyti ištisus metus. Beje, nesudėtinga jų išsiauginti ir namuose ant palangės.
Keletas praktinių patarimų
Ne kartą esame kalbėję, kad sveikiausia valgyti natūraliai savo šalyje išaugintas daržoves – iš turgaus, o dar geriau – iš daržo parsinešus.
Nereikėtų svogūnų vienaip ar kitaip perdirbti – virti, rauginti, marinuoti, nes smarkiai sumažėja juose esančių naudingųjų medžiagų kiekis. Aštraus skonio ir kvapo svogūnai paprastai išsilaiko gerai iki pat vėlyvo pavasario.
Svogūnų galvutes geriausia laikyti vėsioje gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje temperatūra yra apie 0 °C, medinėje pintinėje, dėžėje ar supynus į pynes pakabintus palubėje.
Liaudies medicina pataria:
nuo kosulio, bronchito: sutarkuoti svogūną ir per marlę išspausti sultis, sumaišyti su medumi (santykiu1:1). Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3–4 kartus per dieną. Gali padėti ir svogūnas, pakepintas svieste.
nuo žarnyno uždegimo, vidurių užkietėjimo, hemorojaus: šviežiai išspaustų svogūnų sulčių gerti po 1 arbatinį 3 kartus per dieną.
nuo pūliuojančių žaizdų: svogūnų košelė (įdėjus į drobulę, nededant tiesiai ant žaizdos) kompresas naudingas gydant pūliuojančias ar sunkiai gyjančias opas, žaizdas.
Naudingos ir sultys, jų reiktų gerti po šaukštelį tris kartus per dieną.
nuo stiprių strėnų skausmų: dvi galvutes svogūno supjaustyti riekelėmis, išvirti ir perkošti. Karštus suvynioti į drobinį audeklą ir uždėti ant skaudančios vietos. Ant viršaus uždėti storesnį rankšluostį.
grožiui: svogūnų sultys šviesina strazdanas, stiprina slenkančius plaukus, mažina pleiskanų. Svogūnų sultys, praskiestos alyvuogių aliejumi (1:1) gali būti puiki maitinamoji kaukė plaukams. Ja plaukus patepti prieš plovimą ir palaikyti 5 min.
Konsultavo Šeimos klinikos „Corpus Sanum“ šeimos gydytoja Edita Puolienė
Receptai su svogūnais
Receptus dovanoja kavinės „Suara“ direktorė Zeta Štarkevičienė
Svogūnų sriuba paryžietiškai
6–8 vidutinio dydžio svogūnai
3 šaukštai aliejaus
6 stiklinės mėsos ar daržovių sultinio
1 lauro lapelis
¼ šaukštelio juodų maltų pipirų
1,5 stiklinės sūrio
dvi riekelės balto sudžiūvusio batono
Svogūnus supjaustykite kubeliais, sudėkite į ketaus indą (emaliuotą), įpilkite aliejaus ir kepinkite, kol pagels. Maišydami berkite miltus, įpilkite sultinio, pridėkite pipirų, lauro lapelį. Virkite ant mažos ugnies 30 min. Po to išimkite lauro lapelį ir pasūdykite pagal skonį. Išpilstę į kiekvieną lėkštę įdėkite po riekę džiovinto batono ir pabarstykite sūriu. Tada pastatykite lėkštes į šiltą orkaitę, kad sūris ištirptų.
„Ašarojantys“ blyneliai
4 svogūnai
100 ml aliejaus
200 g miltų
2 kiaušiniai
100 ml balto sauso vyno (ar raugintų pasukų)
žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų
Smulkiai supjaustykite svogūnus. Į miltus supilkite vyną (ar pasukas), įplakite kiaušinius, įdėkite pjaustytus svogūnus, pipirus, druską ir užmaišykite tešlą. Kepkite blynelius karštame aliejuje.
Svogūnų žiedai imbiero ir alaus tešloje
150 ml aliejaus
4 svogūnai
100 ml alaus
2 kiaušiniai
150 g miltų
30 g smulkinto imbiero
0,5 arbatinio šaukštelio cukraus
žiupsnelis druskos
Paruoškite tešlą gerai maišydami ir išplakdami alų, kiaušinius, miltus, cukrų, imbierą, druską, kol gausis vientisa grietinės konsistencijos masė. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais. Juos pamerkite į tešlą ir kepkite karštai įkaitintame aliejuje trumpai, kol pagels.
Svogūnų uogienė
4 dideli svogūnai
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
100 g cukraus
1 citrinos sulčių ir sutarkuota žievelė
2 malti gvazdikėliai
¼ šaukštelio malto cinamono
Žiupsnelis druskos, baltųjų pipirų
Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite apie 15 min., kol bus minkšti. Suberkite cukrų, druską, citrinos žievelę, prieskonius ir maišykite, kol cukrus ištirps. Pakepkite dar 20 min., kol svogūnai gražiai paruduos. Supilkite citrinos sultis ir kepinkite, kol skystis išgaruos, o masė taps lipni. Atvėsusią uogienę sudėkite į stiklainį ir laikykite šaltai.
Svogūnų uogienė tinka prie kepsnio, sūrio (ypač pelėsinio), sumuštiniams.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę