Pirma, mitybos patarimai, kurie skiriami visiems, negali būti visiems veiksmingi. Kartais jie net žalingi. Nes kiekvienas žmogus yra individualus, ir reikia patarti skirtingai. Antra, daugiausiai lemia saikas. Vieno valgymo metu skrandyje nereikėtų stengtis sutalpinti daugiau kaip 0,5 l maisto. Bet tai nėra absoliuti taisyklė: skirtingiems žmonėms – skirtingai. Valgyti galima viską, tačiau – tik sveikiems. O tokių žmonių tėra 2–3 iš šimto. Tie, kuriems viskas galima, valgo toli gražu ne viską, ir atvirkščiai. Be to, neapgausi prigimties. Todėl neretai, atsikratęs, atrodytų, nereikalingų kilogramų ir pagaliau atitinkantis visus optimalios kūno masės standartus žmogus jaučiasi blogai.
Pabandykime patarti.
Pirmas punktas: garsiai sau atsakykite, kokie jūsų motyvai mažinti kūno masę. Populiarių žurnalų rekomendacijos ar mados įnoriai nėra svarbūs motyvai. Sveikatos sutrikimai ar nuolatinis psichologinis diskomfortas – taip.
Pirmoji auksinė taisyklė: viskas, ką darysite keisdami mitybą ir gyvenseną, turi jums teikti ne nerimą, o šventą ramybę.
Antras punktas: nusipirkite užrašų knygutę ir svarstykles maistui, kurį valgysite, sverti.
Antroji auksinė taisyklė: vieną savaitę – nė vieno kąsnelio į burną, kol neįvertinote, kiek jis sveria. Užsirašykite tai. Pasižymėkite ir laiką, kada valgėte.
Šią savaitę valgykite taip, kaip ir iki šiol. Kol kas jūs nesilaikote dietos, o vertinate, ką, kaip ir kada valgėte.
Trečias punktas: po savaitės kviečiatės asmeninį trenerį ir, remdamiesi užrašais, papasakojate, o dar geriau – parodote filmuotą medžiagą, kaip gyvenote, kaip valgėte, koks buvo jūsų veidas valgant, ką tuo metu mąstėte ir pan.
Ketvirtas punktas: sužinote iš asmeninio trenerio, kaip reikia individualiai ir veiksmingai koreguoti mitybą bei kokius fizinius pratimus ir kokiu krūviu atlikti.
Penktas punktas: sužinote, kas jūsų laukia, pradėjus vykdyti programą (jums gali būti silpnoka, atsirasti nerimas, vėl atsinaujinti seni negalavimai ir t.t.). Išsiaiškinkite, kaip slopinsite arba įveiksite galimus nemalonius simptomus.
Trečioji auksinė taisyklė: vykdote sudarytą planą. Konsultuojatės, bendradarbiaujate su asmeniniu treneriu, stengiatės nenusižengti, bet jeigu kas nors nepavyko – nesigraužiate.
Viena didžiausių antsvorio priežasčių yra ...nemėgiamas darbas. Jeigu darbas sunkus ir nemalonus, papildomi kilogramai gali būti būdas pasislėpti nuo darbo problemų ar kankinančių klientų ir bendradarbių. Užkandžiavimas darbo metu – būdas nuo jų tarsi pabėgti, o gausus valgymas namuose – tarsi kompensacija už nemalonius išgyvenimus. Jeigu taip yra, iš pradžių meskite darbą, susiraskite mėgstamą veiklą, išspręskite bendravimo su artimais žmonėmis problemas ir būkite ramus bei patenkintas gyvenimu. Tada matysite, ar reikia specialiai mesti antsvorį. Po darbo sparčiai skuoskite namo pėstute arba dar geriau – parbėkite, kad spėtumėte dar ką nors gera nuveikti su šeima. Aktyvus judėjimas šalina „pykčio hormonus“, gerina nuotaiką, o galimybes atitinkantis fizinis krūvis stiprina širdies ir kraujagyslių, raumenų bei kvėpavimo sistemas. Ėjimas ir lengvas bėgimas yra universalūs pratimai. Be to, ėjimas – vaistas Nr. 1 nuo osteoporozės. Einant sparčiai – 6 km/val., per valandą išeikvojama 300–600 kcal (priklauso nuo kūno masės ir ėjimo tempo). Riebalai (ir nereikalingi kilogramai!) ima „degti“ po pusvalandžio. Iki tol naudojami angliavandenių resursai. Kad nereikėtų sukti galvos, ar pakankamai buvote aktyvus, įsigykite žingsniamatį, jis suskaičiuos visus žingsnius ir įvertins, kiek sunaudota kalorijų. Kasdien apsiliekite šaltu vandeniu, miegokite vėsiame kambaryje. Grūdinantis tikrai nebūtinos maudynės eketėje. Jų poveikis labiau psichologinis, ne fiziologinis.
Taigi reikia viso komplekso priemonių, bet svarbiausia – ramybės ir santarvės su savimi, šeima, kolektyvu, visa aplinka bei Visata. To ir linkiu VISIEMS!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę