Devynis kartus patikrink – dešimtą pilk
Net ir tie tėvai, kurie nežiūri, ką ir kaip valgo patys, paprastai itin atidžiai stebi, kas į burną patenka jų mažiausiems. Natūralu, niekas nenori, kad mažylis susirgtų, jam pūstų pilvuką ar pavalgęs jis taptų raudonas nuo alerginių spuogų. Panašią reakciją gali sukelti įvairiausi maisto produktai, tarp jų ir karvės pienas. Todėl, lygiai kaip ir į mažylio racioną įtraukiant bet kurį kitą naują produktą, košes pradedant gardinti sviestu ar duodant šaukštą jogurto, reikia stebėti, kaip į naują produktą reaguoja mažylis.
„Dažniausiai pasitaiko atopinis dermatitas. Jei vaikas alergiškas, jam išgėrus pieno ar suvalgius pieno produktų, tėvai bėrimą iš karto pastebi. Be to, vaikui pradeda niežėti, – sako gydytoja R. Rokaitė. – Pienui alergiškam vaikui gali sustreikuoti virškinimas, atsirasti viduriavimas arba, priešingai, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, pilvo skausmai, atpylimai ir pan.“
Kai kurios alergijos gali atsirasti vos po valandos suvalgius pieno produktų, tačiau žarnyno reakcijos dažnai būna lėtojo tipo, pastebimos po trijų keturių parų. „Todėl, kūdikiams pradedant duoti papildomo maistelio, visuomet prašoma, kad tėveliai įtrauktų po vieną naują maisto produktą ir jo vaikučiui duotų kelias dienas. Pavyzdžiui, jei pradedate duoti grikių – tris keturias dienas kasdien jų ir duokite, lygiai tas pats vėliau pradedant duoti pieno produktus. Taip darant ir galima pastebėti, kaip vaikutis reaguoja“, – pataria gydytoja dietologė.
Vis dar vyrauja nuomonė, kad alergiškus pienui vaikus galima maitinti sojų pienu. Tačiau neseniai atlikti tyrimai parodė, kad sojos pienas alergiją sukelia nerečiau. „Po atliktų tyrimų paaiškėjo, kad pusė pienui alergiškų vaikų pasirodė alergiški ir sojos pienui, – tikina dr. R. Rokaitė. – Taip pat paaiškėjo, kad sojos piene daugiau nei priklausytų mažam vaikui mineralinių ir kitokių medžiagų . Be to, sojos mišiniuose didesnis fitoestrogenų kiekis, todėl berniukams iki pusės metų jo gerti apskritai nerekomenduojama.“
Gydytojos teigimu, jei vaikas alergiškas pienui, kuo jį pakeisti geriausia patars šeimos gydytojas.
Vaikams riebalų reikia daugiau
Dabar, kai vis daugėja mirčių nuo nutukimo sukeliamų ligų, suaugusieji turi valgyti neriebiai ir rinktis mažiau kaloringus pieno produktus, riboti sviesto kiekį. Bet košes imantys valgyti pusės metų kūdikiai riebalinio sluoksnio dar nėra sukaupę, todėl jiems sviestu ar pienu košės tikrai nepagadinsite.
„Vaikams sviesto reikia. Ir riebalų vaikams reikia daugiau nei suaugusiam žmogui, – sako vaikų gydytoja R. Rokaitė. – Mažyliui geriau duoti sviesto nei margarino.“
Tiesa, gryno karvės pieno jaunesniems nei metų vaikams siūlyti nederėtų. Kai kurių gydytojų teigimu, specialius pieno mišinius galima duoti vaikams iki trejų metų, tačiau varške, jogurtu ar kitais pieno produktais nealergiškas mažylis gali mėgautis jau sulaukęs vienerių.
„Trejų metų vaikams jau reikėtų duoti pieno, – pataria dr. R. Rokaitė. – Jeigu alergijos nėra, nėra netoleravimo – tai pienas reikalingas, nes tai kalcio, fosforo ir visaverčio baltymo šaltinis.“
Pasak specialistės, jei vaikas nemėgsta vieno pieno produkto, pavyzdžiui, varškės, jį visuomet galima pakeisti kitu, pavyzdžiui, jogurtu ar varškės sūreliu. Svarbu, kad pieno ir pieno produktų būtų kiekvieno vaiko racione. Per dieną jau ūgtelėjusiam vaikui reikėtų suvartoti maždaug 2 stiklines pieno ar kefyro arba iki 100 g varškės.
Kodėl krūtimi maitinamiems vaikams karvės pienas netinka?
Atsakymą gali pasufleruoti pati gamta. Pažiūrėkite, per kiek laiko užauga veršiukai ir kiek laiko praeina, kol žmogus tampa suaugęs. Taigi, savaime suprantama, kad įvairių veikliųjų medžiagų, vitaminų ir mineralų karvės piene yra gerokai daugiau, nei reikia visa tai dar nepasirengusiam pasisavinti mažyliui. Karvės piene beveik 3 kartus daugiau baltymų ir mineralų nei motinos piene. Atrodytų, kas gi čia blogo, jei vaikas gaus daugiau gerųjų medžiagų? Net pačių sveikiausių vitaminų ir mineralų perteklius be reikalo apkraus neišsivysčiusį kūdikio žarnyną ir visą organizmą, atskiriems organams teks gerokai daugiau dirbti, kad perdirbtų gautas medžiagas. Pirmiausia apkraunami mažylio inkstai ir visas virškinamasis traktas, kuris turi 2–3 kartus labiau plušėti, kol iš organizmo pašalins nereikalingus vitaminus ir mineralus. Be to, karvės piene labai mažai geležies, kuri taip reikalinga augančiam vaikui. Per didelis pieno kiekis reiškia organizme sukauptas per dideles baltymų ir kalcio atsargas, o tai trukdo pasisavinti geležį. Per mažas geležies kiekis gali sukelti net anemiją. Tad šaukšteliu sviesto ar pieno košės nepagadinsi, o samčiu tikrai galima.
Pienas ilgina gyvenimą
Mokslinis žurnalas „Heart“ išspausdino britų ir australų mokslininkų tyrimo, atskleidusio, kad vaikai, kurie vaikystėje vartojo pakankamai pieno ir jo produktų, gyvena ilgiau, rezultatus. Tyrėjai susirado žmones, kurie 1930 m. dalyvavo bandymuose, atskleidžiančiuose, kaip vaikai reaguoja į pieną. Po 65 metų ištyrę šiuos žmones mokslininkai nustatė, kad pieną vartoję dabar jau pagyvenę žmonės kur kas labiau apsaugoti nuo insulto ir kitų dažniausių mirties priežasčių.
Pienas padeda mesti svorį
„American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbė Izraelio mokslininkų tyrimų rezultatus. Po dvejus metus vykusio eksperimento mokslininkai paskelbė, kad kalcis ir vitaminas D, kurių yra piene, padeda išvengti nutukimo. Tyrimai esą parodė, kad suaugusieji, kurie gerdavo po dvi stiklines pieno kasdien, taip gaudami daugiau vitamino D, per dvejus metus numetė maždaug 5,5 kg daugiau svorio nei tie, kurie negėrė jo visai ar gėrė nedaug.
Pienas padeda nuo nemigos
Ne veltui dar senovėje prieš miegą vaikams ir suaugusiems siūlydavo stiklinę šilto pieno. Suomijos mokslininkai išsiaiškino, kurios pieno savybės padeda kovoti su nemiga. Paaiškėjo, kad labiausiai ramų miegą skatina karvės piene esantis melatoninas, kuris reguliuoja organizmo bioritmus, padeda normalizuoti miegą, be to, yra milžiniškas antioksidantų šaltinis. Beje, karvės, pamelžta iki saulėtekio, pienas turi daugiausia melatonino.
Mano vaikystės manų kruopų pudingas
Stiklinė pieno, 2 šaukštai manų kruopų, 0,5 stiklinės vandens, kiaušinis, 20 g sviesto, cukraus ir druskos pagal skonį
Gaminimas: Į puodą supilti pieną, vandenį ir užvirti. Į verdantį skystį maišant supilti kruopas, pagal skonį įberti cukraus ir druskos. Virti, kol sukietės iki košės konsistencijos. Tuomet nuimti nuo ugnies, įdėti sviesto ir leisti ataušti. Į ošę įmaišyti išplaktą kiaušinį, masę supilkti į formą, išteptą sviestu, ir kepti orkaitėje 10–15 minučių. Pagardinti uogiene. Skanaus!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę