Kaip rodo apklausos, mūsų šalies gyventojai pirmybę teikia natūraliam mineraliniam vandeniui, o ne vandeniui iš čiaupo, šulinio ar vaisvandeniams, nes jis gerina organizmo fiziologinę būklę, gaivina, turi daug mineralinių medžiagų, mikroelementų.
„Mineralinis vanduo išgaunamas iš žemės gelmių laikantis griežtų saugos ir kokybės reikalavimų. Kiekviena natūralaus mineralinio vandens rūšis pasižymi savita cheminių medžiagų sandara, priklauso nuo to, iš kokios vietovės jis išgautas, – aiškina Nacionalinės dietetikos federacijos prezidentė med. dr. doc. Laisvūnė Petkevičienė. – Jie skiriasi savo chemine sudėtimi, mineralų skaičiumi ir kiekiu.“
Beje, apklausų duomenimis, daugiau nei pusė mūsų šalies gyventojų renkasi natūralų mineralinį vandenį, kuris išgaunamas Lietuvoje. Ir, pasirodo, yra teisūs.
„Mes, gydytojai dietologai, visada rekomenduojame šviežią maistą – tą, kuris auga aplinkui. Taip yra ir su mineraliniu vandeniu. Taigi geriausia rinktis lietuvišką, – mes čia gimę čia augę, čia mūsų aplinka, čia mūsų oras. Reikėjo milijonų metų, kad susiformuotų tam tikri fermentai ir virškintų tokį maistą, o ne kitokį, – sako doc. L. Petkevičienė.
„Lietuvoje pilstomi natūralūs mineraliniai vandenys yra oficialiai pripažinti Europos Sąjungos kaip visi kiti Europos Sąjungos pilstomi vandenys, kainų skirtumai tarp įvežtinio ir lietuviško mineralinio vandens daugiausia susidaro dėl transportavimo ir tarpininkų kaštų, o ne dėl produkto kokybės,“ – priduria dietologė.
Jau seniausiais žmonijos gyvavimo laikais pastebėta, kad mineralinis vanduo padeda negaluojant. Jo patariama gerti žmonėms, kenčiantiems nuo elektrolitų balanso sutrikimų, nes jis padeda jį atkurti ir išlaikyti. Prakaituojant netenkama daug skysčių, druskų, todėl tokiais atvejais reiktų gerti natūralaus mineralinio vandens, turinčio daugiau mineralinių druskų.
Mineraliniame vandenyje yra visas spektras mineralinių medžiagų. Kalcis svarbus kaulų tankiui, magnis stiprina imuninę sistemą ir padeda veiksmingai kovoti su infekcijomis. Sulfatai padeda pašalinti toksinus ir išvalyti organizmą ir t.t
Žmonėms, mėgstantiems daug ir skaniai pavalgyti, rekomenduojama mineralinio vandens gerti prieš valgį – jis padės virškinimo procesui. Tai ypač aktualu bus ir per artėjančias šventes, kai skrandį neišvengiamai apkrausime gausiu ir įvairiu maistu.
Maždaug 80 proc. mūsų šalyje parduodamo mineralinio vandens yra lietuviškas.
Tyrimai rodo, kad vartotojai ypač vertina Birštono šaltinių vandenį. Vienas jų – legendinis mineralinis vanduo „Vytautas“. Jis unikalus, visiškai natūralus, jau beveik 90 metų išgaunamas iš švariųjų Birštono gręžinių, kurie apsaugoti nuo bet kokios taršos. Iš visų Baltijos šalyse iš gaunamų vandenų „Vytautas“ turi daugiausia naudingųjų mineralų – jame gausu visko, kas būtina sveikam organizmui – kalio magnio, kalcio, sulfatų. Tai išsamiausiai moksliškai ištirtas lietuviškas mineralinis vanduo. „Vytautas“ gali būti nepakeičiamas mineralų šaltinis sportuojantiems, patiriantiems daug streso žmonėms.
Norint šiek tiek mažiau mineralinių medžiagų turinčio vandens, puikiai tiks „Birutė“. Ji skirta mėgstantiems ne tokį ryškų skonį, tačiau tai taip pat daug mineralinių medžiagų turintis natūralus mineralinis vanduo. Tiems, kurie mėgsta mineralinį be skonio, galima rekomenduoti „Akvilę“. Tai mažos mineralizacijos vanduo, skiriamas daugiau skysčių balansui atkurti, troškuliui numalšinti.
Be to, visi šie vandenys ne tik malšina troškulį bet ir pačiu natūraliausiu būdu papildo organizmą būtinomis mineralinėmis medžiagomis.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę