Kokį jogurtą rinktųsi žmonės?
Nacionalinė dietetikos federacija ir Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Biomedicininės diagnostikos ir dietetikos katedra šių metų pavasarį atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kokį produktą (jogurtą) rinktųsi žmogus, žinodamas tik produkto sudėtį, bet nežinodamas jo pavadinimo. Visuomenės apklausa vyko Vilniaus prekybos centruose. Tyrime dalyvavo 900 respondentų.
Atlikus tyrimą, nustatyta, kad labiausiai jogurtų pasirinkimą lėmė tai, kad produktas natūralesnis (20,7 proc.), pažįstami jo ingredientai (20,3 proc.), sudėtyje mažiau riebalų (16,7 proc.) ir mažesnis ingredientų kiekis (8,8 proc.). Tiesa, aštuntadalis respondentų (13,3 proc.) vis dėlto pasirinko produktą negalvodami, kitų pasirinkimą lėmė ir tai, kad produktas be maisto priedų (3,8 proc.), didesnis ingredientų kiekis (3,7 proc.), produkto sudėtyje daugiau baltymų (3,6 proc.). Taigi tyrimas parodė, kad visuomenė skaito produktų etiketes, noriai studijuoja ir domisi maisto produktų sudedamosiomis dalimis ir jų poveikiu sveikatai. Pagrindinė tyrimo išvada – du trečdaliai respondentų rinktųsi natūralesnį produktą.
Ką pasirinktų medikai?
Šeimos gydytojų, odontologų, terapeutų, vidaus ligų, vaikų ligų ir kitų specialybių gydytojų apklausa vyko 2011 m. birželio–spalio mėnesiais: apklausti 673 respondentai, daugiausia – šeimos gydytojai. Tyrimą vykdė bendrovė „Vitae Litera“, tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kas lemia gydytojų pasirinkimą išsirenkant jogurtą A ar B, kurią iš sudedamųjų jo dalių gydytojai vertina labiausiai, kurią – mažiausiai.
Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad specialybė, kaip ir lytis bei amžius, neturėjo jokios reikšmingos įtakos pasirenkant jogurtą. Produkto natūralumo klausimas buvo vienas svarbiausių anketoje. Čia išryškėjo itin aiškios tendencijos, kad gydytojams, kurie rinkosi jogurtą A, buvo ypač svarbus jo natūralumas („Taip” atsakė 87,1 proc.).
Tyrimo metu buvo analizuojama, kokios abiejų jogurtų (A ir B) sudedamosios dalys, gydytojų nuomone, buvo labiausiai arba mažiausiai vertinamos. Rezultatai parodė, kad labiausiai A jogurtą pasirinkę gydytojai vertina ekologišką pieną (74,9 proc.), o B jogurtą pasirinkusieji – liesą pasterizuotą pieną (60 proc.). Todėl galima daryti išvadą, kad rinkdamiesi jogurtą respondentai labiausiai vertina pieną, iš kurio produktas yra padarytas. Taip pat tarp labiausiai vertinamų jogurto sudedamųjų dalių buvo paminėtos gyvosios jogurto bakterijos, pektinas, vitaminai, ekologiški priedai, pvz., ekologiškos braškės. O mažiausiai jogurto sudėtyje apklaustieji norėtų matyti nenatūralias, modifikuotas medžiagas, tokias, kaip modifikuotas krakmolas, dažiklis karminas, aromatinės medžiagos, tirštiklis, kiaulienos želatina ir kt.
Taigi, atlikus tyrimo duomenų analizę, nustatyta, kad 89,8 proc. apklaustųjų pasirinko jogurtą A ir tik 10,2 proc. pasirinko jogurtą B. Pasirinkusiems B jogurtą įtakos turėjo mažesnis riebalų kiekis, o pasirinkusiems A jogurtą buvo svarbus ir mažesnis ingredientų skaičius. Tačiau pagrindinė tyrimo išvada, kad svarbiausias kriterijus – produkto natūralumas.
Dobilas – ekologiškų produktų ženklas
Žmonėms, kurie ne tik vertina maisto skonį, bet ir jaučia poreikį valgyti sveiką, ekologišką maistą, rekomenduojama ekologiškų Žemaitijos pieno produktų grupė „Dobilas“. Didelis pieno produktų pasirinkimas verčia labiau domėtis produktų sudedamosiomis dalimis, jų skirtumais perkant ekologišką ir paprastą produktą.
Ekologiški pieno produktai pasižymi didesniu maistingumu ir geresnėmis juslinėmis savybėmis. O svarbiausia, kad auginant ir gaminant tokius produktus nenaudojamos sintetinės cheminės medžiagos, hormonai, antibiotikai, jų sudėtyje nėra pesticidų likučių, jie neužteršti sunkiaisiais metalais, nėra genetiškai modifikuoti. „Ką valgai, tas ir esi“, – sako sena indų patarlė.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę