Pastarųjų tyrimų duomenimis, diabeto rizikos padeda išvengti daug antioksidatorių, ypač vitamino E, turintis maistas. Žmonėms, kurie valgo tokios rūšies maistą, diabeto rizika yra net 30 proc. mažesnė. Taip pat pastebėta, kad žmonėms, kurie valgo daug karotenoidų, t.y. antioksidatorių, kurių daug yra spalvotuose vaisiuose ir daržovėse, yra mažesnė 2 tipo diabeto išsivystymo rizika. Tačiau tyrimai parodė ir tai, kad populiariausias antioksidatorius vitaminas C šių savybių neturi.
Antioksidatorių yra grūduose, vaisiuose ir daržovėse. Jau seniai įrodyta, kad šių maisto produktų valgymas padeda apsisaugoti nuo įvairių lėtinių ligų, kadangi antioksidatoriai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie yra ląstelių pažeidimo priežastis.
Buvo atliktas tyrimas su daugiau nei 4000 vyrų ir moterų, 40-69 metų amžiaus, nesergančių cukriniu diabetu. Jiems buvo skirta vitamino E, vitamino C, karotinoidų ir kitų vitamino E formų, tokių kaip tokoferolis.
Po 23 tyrimo metų pasirodė, kad vitaminas E ir karotinoidai sumažino 2 tipo diabeto riziką, palyginti su rizika tiems tyrimo dalyviams, kurie vartojo kitų antioksidatorių. Tačiau tokiu poveikiu visiškai nepasižymėjo vitaminas C.
Kaip teigė viena iš tyrėjų Jukka Montonen iš Helsinkio nacionalinio sveikatos instituto (Suomija) su kolegomis: “Atrodo, kad antioksidatoriai gali sumažinti 2 tipo cukrinio diabeto riziką, bet reikia daugiau tyrimų, kurie patvirtintų šiuos rezultatus ir leistų padaryti galutinį sprendimą”.
Aukšto kraujospūdžio kamuojami žmonės, vartojantieji antioksidatorių papildų iš prancūziškosios pušies, gali sumažinti kraujospūdį mažinančių vaistų dozę.
Asmenys, kurie tyrimo metu vartojo piknogenolio, galėjo net 30 proc. sumažinti savo vaistų nuo kraujospūdžio dozę ir palaikyti normalų kraujospūdį. Tyrėjų nuomone, to priežastis yra didelė polifenolių, kurių yra vynuogėse, ir flavonoidų, tokių kokių yra žaliojoje arbatoje, koncentracija.
Daugelis tyrimų parodė, kad šie augalinės kilmės antioksidatoriai turi gydomųjų savybių, tarp jų ir mažina cholesterolio koncentraciją bei gerina kraujotaką.
Be to, vaistai nuo kraujospūdžio, turintys natūralių antioksidatorių, mažina nepageidaujamų poveikių tikimybę bei aukšto kraujospūdžio ligos gydymo kainą.
Tyrimo dalyviams, kurie sirgo aukšto kraujospūdžio liga, buvo skiriama 100 mg pikongenolio arba placebo, taip pat jie buvo gydomi kalcio kanalų blokatoriumi nifedipinu (prekiniu pavadinimu Adalat ir Procardia). Visiems tyrimo dalyviams pradžioje buvo skiriama 20 mg kalcio kanalo blokatoriaus ir dozė titruojama, kol kraujospūdis tapo normalus.
Po 12 tyrimo savaičių tie, kurie vartojo antoksidatoriaus, medikamento nuo kraujospūdžio dozę galėjo sumažinti iki 15 mg, o tie, kurie vartojo placebo, turėjo padidinti kalcio kanalo blokatoriaus dozę iki 21,6 mg. Nepageidaujami poveikiai grupėse buvo panašūs.
Tyrėjų nuomone, tam turėjo įtakos pinkogenolio poveikis endoteliui - endotelio ląstelės gamino mažiau medžiagos, sutraukiančios arterijas, ir daugiau - jas išplečiančios.
Peter Rohdewald, Miunsterio universiteto farmacinės chemijos profesorius, pastebi, kad pati stipriausia antioksidatorių papildo sudedamoji dalis yra procianidinai, kartaus skonio medžiagos, kurių yra daugelyje maisto produktų. Per pastaruosius 200 metų maisto pramonė ir augalų kultivavimas beveik pašalino šias naudingąsias medžiagas, kadangi daugelis žmonių nemėgo aštraus skonio obuolių ar vynuogių ir dažniau rinkosi saldžius vaisius bei uogas.
“Manau, kad procianidai yra labai naudingi, todėl dabar, kai mums šių medžiagų trūksta, būtų labai naudinga jų vartoti”, - pastebėjo profesorius Rohdewald.
Beje, tai ne pirmasis tyrimas, įrodęs, kad augalinės kilmės antioksidatoriai gali švelniai mažinti kraujospūdį, bet šio tyrimo metu antioksidatorių papildai buvo derinami su įprastais medikamentais nuo kraujo spaudimo.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę