Citrina ir jos sultys mums, šiauriečiams, dažniausiai siejasi su arbatos puodeliu šaltą vakarą arba riekele su cukrumi rūgštelės mėgėjams. Puikią porą sudaro ir citrina su medumi, lyg susitarę žadantys puikią sveikatą.
Deja, nors ir pažįstame, mylime ir gerbiame citriną, retai savo vėsiame krašte turime galimybę pasimėgauti ja tokia, kokia priklauso – sultinga, minkšta, aromatinga, ryškiai geltona... Juk parduotuvėse į dėžes sumestos citrinos dažniausiai stora žieve ir prėskokos.
Gal ir įžūlu girtis, tačiau paragavus paties nuo medžio nuraškytos citrinos, o iš vieno nedidelio vaisiaus pagaminus gėrimo net keliems žmonėms, nebesinori grįžti prie seno.
Pietuose, kur šie vaisiai auga taip, kaip Lietuvoje obuoliai ar kriaušės, tai ne prabanga, o kasdienybė. Ir jų skynėjai, lygiai taip pat kaip mūsiškiai skindami obuolius, dažnai paniurna dėl viduržiemy užklupusios prievolės.
Vis dėlto sava gamta, savi augalai ir medžiai mylimi, nepaisant kartais erzinančios valandos kitos skinant kvapniuosius vaisius. Juk ir mes, nors ir skundžiamės rudenį supuolusiais sodo darbais, vėliau, besimėgaudami rezultatu, visą vargą pamirštame.
Tiesa, čia, Dalmatijoje, citrinų derlius nuimamas vėlyvą rudenį, o kartais nusitęsia ir iki pat sausio vidurio. Šis užsiėmimas išties prablaško trumpomis, tačiau dažnai saulėtomis žiemos dienomis ir neleidžia per ilgai atsipūsti po alyvuogių derliaus.
Medžio šakelės – nors ir laibos, tačiau apgaulingos – nesisaugant galima gauti antausį, o akis pridengti akiniais arba bent jau stipriai prisimerkti tiesiog būtina. Dalmatija turi nerašytą taisyklę apie augalų priežiūrą: jeigu lenkiant šaka nulūžo, vadinasi, taip jai ir buvo lemta. Tai galioja tiek alyvmedžiams, tiek ir citrinmedžiams, taigi – išlieka tiek stipriausi. Nuskinti visoms citrinoms nuo iš pažiūros ne tokio jau ir didelio medžio prireiks ne tik kopėčių, laiko ir kantrybės, bet ir didelių krepšių. Saulėkaitoje augantis medis duos kelis šimtus vaisių. Skamba neįtikėtinai, tačiau tai – tiesa. Žinoma, jei vargšas medelis pasodintas šešėlyje, už namo, ir saulės spindulius jaučia retai, tai atsilieps ir kiekybei, ir kokybei. Citrinos, paprastai itin kvapnios, minkštos, kai kurios savo spalva netgi primenančios mandarinus ar apelsinus, tokiu atveju bus blankesnės, žalesnės, ne tokios sultingos.
Svarbu žinoti, jog, skinant citrinas, reikia atsargiai dėti jas į krepšį, kadangi sumušta, pažeista citrina netruks supūti, o sveika vėsioje patalpoje stovės per visą žiemą.
Turbūt daugeliui kyla klausimas: citrina – tai ne obuolys, ką daryti su keliais šimtais vaisių? Juk net ir norint nepavyks išgerti tiek arbatos.
Išties, citrina – ne tik ne obuolys, bet ir ne apelsinas, kuriam galioja principas – nulupau ir valgau. Tačiau tai toli gražu nereiškia, jog iš jos negalima pasigaminti įvairių skanėstų. Štai kad ir pyragai ar tortai, kuriuos galima įdaryti kepant vien citrinomis arba sumaišius su kitais vaisiais, džemai (labai ypatingas, karstelėjęs skonis), sultys ar sirupai ir baigiant – itališkas tradicinis likeris „Limoncello“. Juo, nepiktnaudžiaujant, tiek žiemos, tiek vasaros vakarą pasimėgauti kartu su ledu neatsisakys niekas.
Be to, ne tik paprastos šeimininkės, bet ir garsiausi pasaulyje virtuvės šefai bet kokį patiekalą gardina citrinos sultimis – ypač žuvies patiekalus ir salotas. Puikus pagardas ir padažas žalumynų dubeniui – citrinos sultys ir alyvuogių aliejus. Paprasta, sveika, skanu.
O galiausiai nepamirškime ir citrinos žievelės – ji puikus prieskonis daugeliui patiekalų ir kepinių.
Vis dėlto žurnalas – apie sveikatą ir sveiką gyvenimo būdą, tad būtų nesąžininga nepaminėti keletos pagrindinių naudingųjų citrinų savybių. Turbūt ir be priminimo žinoma, jog šie vaisiai – puikus vitamino C šaltinis – juk ne tik dėl skonio gardiname arbatą peršalę. Jų sultys stiprina imunitetą, turi antivirusinių ir antibakterinių savybių.
Galbūt esate girdėję, jog labai sveika iš ryto, tik atsikėlus, išgerti stiklinę vandens su citrinos sultimis? Taip yra todėl, kad citrinos sultys gerina virškinimą ir kepenų veiklą. Be to, kadangi valo organizmą, padeda išsaugoti puikią odos išvaizdą. Juk nesitikite, jog, jei organizmas užterštas toksinais ir kitomis nuodingosiomis medžiagomis, jūsų veidas spindės?
O štai jei turite pavienių spuogelių, galite prieš miegą tiesiog patepti citrinos sultimis – iš pradžių gali kiek graužti, tačiau greitai praeis. Taip pat jei turite žaizdelių burnoje – kelis kartus skalaukite su vandeniu sumaišytu su citrinos sultimis.
Be jau minėtų medžiagų, citrinose yra kalcio, magnio, bioflavonoidų, taip pat pektino.
Balzamai, kremai su citrinomis puikiai padės atsipalaiduoti, pamiršti stresą, o, pvz., patalpų kvėpikliai – geriausia citrinų eterinis aliejus – padės susikaupti, pasiekti didesnį efektyvumą.
Jei turite nuospaudų, nutrynimų, uždėkite ir bintu apvyniokite citrinos riekelę ant vietos ir palikite per naktį. Citrinų sulčių, medaus ir vandens mišiniu bei kompresu gydomos netgi egzemos.
Citrina gali pasitarnauti ir įvairiose netikėtose situacijose. Štai įdomu tai, jog keliautojai dažnai su savimi pasiima citrinų, kadangi jos ne tik malšina nuovargį, suteikia energijos antplūdį, bet ir vos po kelių gurkšnių jų sulčių numalšina troškulį, atstodamos didelius kiekius vandens. Taip pat, jei nesate tikras dėl vandens kokybės, į jį įlašinkite šiek tiek citrinos lašų: taip apsisaugoma arba bent jau sumažinama rizika užsikrėsti arba sukelti alergijas.
Jei kenčiate nuo blogo burnos kvapo dėl cigarečių, alkoholio, kokių nors prieskonių, kelis kartus išskalaukite burną vandeniu, sumaišytu su citrinos sultimis. Galite ir tiesiog sukramtyti vaisiaus gabalėlį.
Jei įkando vabalas, vietą aplink žaizdą patepkite citrinos ir medaus mišiniu. Uodus ir kitus vabzdžius atbaidysite ore, papurškę vandens ir citrinos mišinio, taip pat išsitepkite saulėgrąžų aliejumi, sumaišytu su citrinos sultimis.
O jeigu pajutote skausmą, jį numalšinti padės jojobos aliejaus ir tų pačių sulčių mišinys – kai kurie tyrimai parodė, jog tai išties veikia.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę