Celiakija – tai paveldima virškinamojo trakto liga, kai organizmas netoleruoja augalinio baltymo gliuteno. Sergant celiakija sutrinka žarnyno veikla, atrofuojasi plonosios žarnos gleivinė, gali būti pažeidžiami kiti organai (kasa, nervų sistema, kaulai ir kt.) , kai vartojamos gliuteno turinčios grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti produktai (kviečiai, rugiai, miežiai). Būklė pagerėja vartojant dietą be gliuteno. Gliuteno yra grūdų – kviečių, rugių bei miežių luobelėse. Anksčiau begliutenės dietos sąraše buvo ir avižos. Pastaraisiais metais atsirado moksliškai pagrįstų duomenų, kad avižos nesukelia celiakijos, todėl avižas galima vartoti celiakija sergantiems vaikams. Sergantieji celiakija dėl antrinių priežasčių (pažeistos gleivinės) dažnai netoleruoja pieno produktų, tiksliau – laktozės. Tai nereiškia, kad pieno produktų žmogus negalės vartoti visą gyvenimą. Tiesiog šis produktas mityboje galės atsirasti pagerėjus celiakijos eigai, t.y. ilgesnį laiką laikantis griežtos begliutenės dietos.
Kartais tėvai „užsimerkia“, kad vaikas kartą per savaitę suvalgo duonos plutelę arba, švęsdamas gimtadienį, paragauja gabalėlį torto. Deja, gliutenas šiuo atveju veikia panašiai kaip uždelsto veikimo bomba arba lėto poveikio nuodai. Kiekvienas toks „smūgis“ atsispindi įvairiuose organuose ir organų sistemose, o pirmiausia – žarnyne, nervų sistemoje, kituose pažeistuose organuose (pavyzdžiui, kasoje, skydliaukėje, sąnariuose). Anksčiau ar vėliau žarnos gleivinė vėl atrofuojasi, o liga lėtai bet kantriai progresuoja, apimdama vis naujus organus. Žarnos gleivinei atsinaujinti reikia maždaug pusmečio griežtos dietos.
Mano 3 metų amžiaus dukrai diagnozavo celiakiją ir uždraudė valgyti bet kokius duonos ir kitus miltinius produktus. Bet juk tai, mano manymu, būtinas produktas, be kurio negalime apsieiti! Ar mano mergaitė dėl to nesusirgs kokiomis nors ligomis? Kokie produktai gali atstoti duonos gaminius, jei tokių iš viso yra?
Duonos gaminiai – angliavandenių šaltinis. Iš tikrųjų angliavandeniai – būtinas energijos šaltinis, tačiau duonos gaminiai nėra nepakeičiami. Pakankamą angliavandenių kiekį galite gauti valgydami ryžius, soją, grikius, vaisius ir daržoves. Šiuose produktuose gliuteno nėra. Dėl to, kad iš dietos bus pašalinti kviečių, miežių, rugių gaminiai, jūsų vaikui ligos tikrai negresia. Kur kas didesnis pavojus kiltų tuo atveju, jei neįvertintumėte gliuteno keliamo pavojaus.
Gliuteno nėra ryžiuose, grikiuose, sorose, kukurūzuose. Galite vartoti ne tik šių kruopų košes, bet ir miltus kepiniams, pvz., naminei duonai kepti. Vietoj kvietinių miltų galite naudoti bulves, ryžius, soją ar pupeles. Mėsoje, žuvyje, vaisiuose ir daržovėse gliuteno nėra, todėl šiuos produktus galite valgyti.
Nereikia slėptis nuo šios diagnozės ir ją ignoruoti, verčiau sužinokite daugiau apie ligą ir laikykitės rekomendacijų.
Vienintelis tikrasis šios ligos gydymo būdas – begliutenė dieta. Vaistų, kurie išgydytų nuo šios ligos nėra. Todėl griežtai laikykitės rekomendacijų ir nenusiženkite joms net „švenčių proga“.
Visuomet skaitykite gaminio etiketes ir nepirkite gaminių, kurių sudėtyje yra kviečių, miežių, rugių. Nepamirškite, kad kviečių gali būti net ir tokiuose produktuose, kaip pomidorų padažas.
Čia galite peržiūrėti saugių produktų sąrašą:
http://gfkitchen.server101.com/SafeFoods.htm
Čia pateiktas produktų, kurių turite vengti, sąrašas:
http://gfkitchen.server101.com/FoodstoAvoid1.htm
Susiruošėte švęsti gimtadienį ir nežinote į ką smaigstyti žvakutes? Receptų rasite čia: http://www.theglutenfreekitchen.co.uk/products/index.html#ef
Šių produktų sudėtyje kvietiniai miltai dažniausiai nenurodomi, tačiau juose produktuose gali būti gliuteno:
* Saldainiai
* Ledai
* Majonezas, padažai, pomidorų padažas
* Mėsos ir žuvies konservai
* Alus, gira, degtinė
* Tirpi kava, tirpi kakava
* Greito paruošimo sriubos, buljono kubeliai
Gliuteno yra ir pašto ženklų klijuose, jo gali būti kai kuriuose lūpų dažuose ir dantų pastose.
· Jei turite galimybę, produktus be gliuteno laikykite atskiroje spintelėje.
· Kiekvienas celiakija sergantis asmuo turi turėti savo puodelį, lėkštę, įrankius. Geriausia, jei jie skirsis spalva, kad net mažas vaikas sugebėtų juos atskirti.
· Geriausia dietinius patiekalus gaminti atskiruose puoduose, keptuvėse. Jeigu neįmanoma – kruopščiai juos išplaukite.
· Jeigu rankose laikėte produktą, kuriame yra gliuteno, prieš imdami produktus be gliuteno nepamirškite nusiplauti rankų.
Bulvių paplotėliai su kukurūzų miltais
5 bulvės, 1 valgomasis šaukštas kukurūzų miltų, 4 valgomieji šaukštai aliejaus, druskos pagal skonį.
Į pasūdytą verdantį vandenį supilti kukurūzų miltus ir virti, kol susidarys tiršta masė. Į šią masę sudėti iš anksto išvirtas ir mėsmale sumaltas bulves. Masę gerai išmaišyti, šaukštu dėti ant įkaitusių riebalų ir apkepti iš abiejų pusių.
Košė „Princesė“
Vandenyje išvirti birią ryžių košę. Atskirai mikseriu suplakti varškę, sudėti suplaktą varškę į košę ir dar kartą suplakti. Košę pagardinti gabalėliu sviesto.
Varškėčiai
1 pakelis varškės, 1 kiaušinis, druskos pagal skonį, 2–3 šaukštai kukurūzų krakmolo.
Varškę suplakti mikseriu, įmaišyti kitus ingredientus ir iškepti gerai įkaitusioje keptuvėje.
Čia galite rasti daugiau puikių receptų:
http://www.celiac.ru/recipe.htm
Beje, Lietuvoje galima įsigyti begliutenių produktų, sukurtų specialiai celiakija sergantiems žmonėms. Asortimente yra ir mišinių duonai, ir mišinių pyragui, ir sausainių, ir makaronų ir t.t. Viskas, ko reikia lengvesniam ir patogesniam jūsų šeimos gyvenimui.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Autorius: William Davis
Originalus pavadinimas: WHEAT BELLY: LOSE THE WHEAT, LOSE THE WEIGHT, AND FIND YOUR PATH BACK TO HEALTH
Leidėjas: Obuolys
Metai: 2014
Puslapiai: 384
ISBN: 9786094037009
Kalba: Lietuvių
Vertėjas: Dalia Janušaitienė
Knygų serija: Sveikatos šaltinis
kaina apie 10 Eur
Yra ir bibliotekose
malonaus skaitymo
Ar galima vartoti pav.kviečių gemalus,ar gemalų aliejų?
Celiakija yra kurkas pavojingesne suaugusiems,nes beveik neaptinkame ryskiu klinikiniu formu.Savo praktikoje sukaupiau per 500 suaugusiu,kurie iseliminave gliutena daug laimejo.