„Zonos“ autoriai skelbia, kad dietos, kurios siūlo vartoti mažai baltymų bei riebalų ir daug angliavandenių, yra visiškai netinkamos. Dar daugiau, jos didina riziką susirgti tokiais sunkiais negalavimais, kaip širdies ligos, diabetas, o galbūt ir vėžys.
B.Sears daug laiko skyrė savo teorijos moksliniam pagrindimui. Jis tvirtina, jog, paprastai tariant, „Zona“ − tai medžiagų apykaitos būklė, kai kūnas dirba veiksmingiausiai. Ji pasiekiama valgant maistą, kuriame yra tam tikras angliavandenių, baltymų ir riebalų santykis.
Nors ši dieta tai, ką galima valgyti, pateikia gana sudėtingai, tačiau galima paaiškinti ir paprasčiau.
Kiekvieno valgymo ir kiekvieno užkandžiavimo metu reikia suvalgyti nedidelį kiekį baltymų (pvz., nedidelį gabalėlį viščiuko krūtinėlės) ir dvigubai didesnę porciją nei baltymų „tinkamų“ angliavandenių (geriausiai daržovių, salotų, pupų, neskaldytų grūdų ir daug vaisių), mažesnį kiekį angliavandenių, jei pasirinkote „netinkamus“, tokius kaip rudieji ryžiai, makaronai, papaja, mango vaisiai, bananai, duona, morkos ir bet kokios vaisių sultys.
Pieno produktai nėra visai draudžiami, bet siūloma jų kiekį apriboti, renkantis mažiau riebius ar visai liesus sūrius bei pieną.
Sears rekomenduoja geriau valgyti kiaušinių baltymus nei visus kiaušinius.
Dieta iki minimumo apriboja sočiųjų riebalų kiekį, tačiau joje yra alyvų, riešutų ir avokadų.
Ribojamas tų angliavandenių, kurie greitai išskiria gliukozę, tokių kaip grūdai, duona, makaronai, ryžiai ir kiti panašūs krakmolingi produktai, kiekis.
Šioje dietoje daugiau baltymų bei riebalų nei tradicinėse dietose, rekomenduojančiose, kad angliavandeniai sudarytų tris ketvirtadalius bendro kalorijų skaičiaus.
Sears išsamiai aiškina, kiek reikia baltymų, riebalų ir angliavandenių, bei nurodo, kad jų kiekis yra individualus ir priklauso nuo ūgio, svorio, metų bei aktyvumo.
Tuos, kurie bijo, kad apie desertą teks užmiršti visam lakui, dietos autorius nuramina ir pateikia leidžiamų produktų sąrašą, kuriame, be kita ko, yra ir riebūs ledai. Kodėl riebūs? Todėl, kad riebalai, anot Sears, trukdo pasisavinti angliavandenius. Dėmesio! Rekomenduojama ledų porcija yra tik pusė puodelio.
„Zona“ nustato baltymų, riebalų ir angliavandenių proporcijas (40:30:30), kurios, kaip tvirtina Sears, yra genetiškai užprogramuotos.
Autorius teigia, kad jo siūloma dieta paremta 15 metų biomitybos tyrimais. Nors Sears pateikia daug istorijų, kai žmonės sėkmingai laikėsi jo dietos, tačiau tyrimų, patvirtinančių šią teoriją, nenurodo. Tai nereiškia, kad jo dieta klaidinga, tiesiog nėra mokslinių įrodymų, kurie patvirtintų jos veiksmingumą.
Sears teorijos pagrindas − teiginys, kad mityba turi kontroliuoti insulino gamybą organizme. Tikslas yra palaikyti balansą tarp riebalus kaupiančio insulino ir jo priešininko hormono gliukagono, kurio darbas − išskirti iš kepenų susikaupusią gliukozę, kai to reikia. Pakoreguoti šį balansą galima pasirenkant subalansuotą maistą. Anot Sears, maistas − tai ne kalorijų šaltinis, o hormonų sistemos kontrolės pagalbininkas.
Mitybos specialistų nuomonės skiriasi. Visuomenės interesų mokslo centro (JAV) tyrėjai, kurie nagrinėjo nemažai dietų, „Zoną“ priskyrė priimtinos mitybos programų sąrašui. Kaip teigia Centro leidybos skyriaus mitybos padalinio vadovė Bonnie Liebman: „Atmetus mokslinę retoriką, dieta nėra bloga“. Kaip priekaištą ji nurodo tai, kad per daug ribojami angliavandeniai. Tačiau kaip teigiamą faktą pažymi, kad dietos lengva laikytis: „Jūs įsidedate delno dydžio baltymų porciją, o visą kitą vietą lėkštėje užpildo daržovės ir vaisiai“.
Tufto universiteto (JAV) Svorio reguliavimo programos vadovės, medicinos ir psichiatrijos profesorės Susan Roberts vertinimai taip pat teigiami: „Kaip ir daugelis dietų, „Zona“ paremta gliukozės kiekio kraujyje kontrole, tačiau atsižvelgiama ir į kitus veiksnius, tokius kaip skaidulų kiekis ir maisto kaloringumas, kurie nulemia, ar esame alkani ir ar daug valgome“.
Roberts nurodo ir kelias klaidingas rekomendacijas, tokias kaip riebūs ledai. Nors, anot Sears, jie neleidžia staigiai pakilti cukraus kiekiui, tačiau tai netinka dėl kitų priežasčių. Leduose yra sočiųjų riebalų, o tai gali padidinti cholesterolio kiekį. (Tačiau, norint būti teisingiems, reikia priminti, kad Sears leidžia tik pusę puodelio ledų ir tikisi, jog tai netaps įpročiu.) Roberts teigiamai vertina tai, kad „Zona“ rekomenduoja valgyti daug daržovių ir ankštinių. Jos nuomone, šią dietą galima įvertinti trimis žvaigždutėmis iš penkių.
Kiti mitybos specialistai, tarp jų ir Sears kolegos, kritikuoja „Zoną“ dėl mokslinių įrodymų stokos. Jie teigia, kad autorius iškreipia ar perdeda kai kuriuos mokslinius teiginius, ir pažymi, kad dietos veiksmingumui pagrįsti būtina atlikti tyrimus.
40–30–30 − tai paprasta formulė, ir nėra sudėtingų grafikų ar sąlygų, kurias sunku prisiminti. Taigi, kaip pažymi mitybos specialistai, dietos laikytis lengva.
Keletas šios dietos patiekalų
Pikantiškas aštrus dešrelių omletas
1 porcija
55 g lieso fermentinio sūrio
1 kiaušinis
1 arbat š. itališkų prieskonių
1 stiklinė melionų
4 valg. š. svogūnų laiškų
15 g žaliojo pipiro
50 g kalakuto dešrelių
¼ stiklinės smulkiai pjaustyto pomidoro
Dešreles trumpai apkepkite nesvylančioje keptuvėje. Pridėkite supjaustytus svogūną ir pipirą ir kepkite maždaug 2 min. Itališkus prieskonius sumaišykite su kiaušiniu, supilkite į keptuvę ir kepkite, kol viršus sutvirtės. Pridėkite tarkuotą sūrį ir smulkiai pjaustytą pomidorą, pakepkite, kol sūris išsilydys.
1 porcija
2 valg. š. trupinto Parmezano sūrio
50 g viščiuko krūtinėlės
2 stiklinės salotų
šaukštelis alyvų aliejaus „Extra Virgin”
2 valg. š. lieso salotų padažo
1 tortila
Ištrinkite viščiuko krūtinėlę česnako milteliais, pipirais, paprika ir druska (pagal skonį). Iškepkite uždengtoje keptuvėje ir supjaustykite mažais gabaliukais.
Supjaustytas salotas sudėkite į indą, įpilkite aliejų, padažą, suberkite sūrį, sudėkite viščiuką ir išmaišykite.
Sudėkite salotas į tortilą ir susukite. Sutvirtinkite dantų krapštuku. Supjaustykite porcijomis.
Galite patiekti su šalta žolių arbata.
1 porcija
1 kiaušinio trynys
70 g lieso kondensuoto pieno
truputis cinamono miltelių
2 arbat. š. kakavos miltelių (be cukraus)
½ arbat. š. kukurūzų krakmolo
1 valg. š. fruktozės
½ valg. š. Migdolų
Visus ingredientus, išskyrus migdolus, sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Maišydami virkite, kol mišinys sutirštės. Išpilstykite į desertinius puodelius ir atšaldykite (mažiausiai 1 valandą). Papuoškite riešutais.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę