Abi dietos riboja angliavandenių kiekį. Gerųjų angliavandenių vartoti leidžiama. Bet esilaikantieji „Pietų paplūdimio“ dietos pirmąsias dvi savaites turi atsisveikinti su bulvėmis, ryžiais, makaronais, košėmis, burokais, morkomis ir grūdais. Dalies iš jų reikia atsisakyti ir vėliau. Tiek „Pietų paplūdimio“, tiek Atkinso dietos laikomasi pagal sudarytą ilgalaikį griežtomis pakopomis suskirstytą mitybos planą.
Riebalai. PP dieta draudžia valgyti nesveikus riebalus, bet pritaria sveikų riebalų vartojimui.
Angliavandeniai. PP dieta neskaičiuoja angliavandenių gramais. Atkinso dieta stengiasi cukraus deginimą energijai gauti pakeistų riebalų deginimu. Pagal PP dietą, reikia žiūrėti, kiek cukraus yra angliavandeniuose. Mažai cukraus turintys angliavandeniai (kurių glikemijos indeksas žemas, t.y. kurie nėra staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo ir staigaus jo kritimo priežastis) yra tinkami.
Nereikia būti alkaniems. PP dieta leidžia užkandžiauti. Laikantis jos nereikia griežtai skaičiuoti kalorijų ar mažinti porcijų, tačiau negalima ir be saiko valgyti. Beje, daugeliui iš pradžių atrodo, kad porcijos per mažos − jų pakanka tik alkiui numalšinti.
Kaip minėta, valgiaraštyje nėra daug cukraus turinčių angliavandenių, tarp jų ir ryžių, bulvių bei daržovių, tokių kaip burokai ar kukurūzai. Nėra ir daug cukraus turinčių desertų. Pradžioje neleidžiama vartoti alkoholio, o ir vėliau jo kiekis ribojamas.
Taigi, ką siūlo meniu? Yra trys dietos fazės.
14 dienų įvadinėje fazėje draudžiama valgyti duoną, bulves, makaronus, keptus patiekalus ir vaisius. Negalima gerti netgi šlakelio alaus, vyno ar kokio kito alkoholio. Kaip žada dietos autorius, po poros dienų jų net nesinorės.
Vėliau kai kurių angliavandenių galima valgyti. Aišku, ne visų, bet jei esate makaronų gerbėjas, galėsite šiek tiek suvalgyti ir jų. Į meniu grįš ir vaisiai. Jų šiek tiek vieną kitą kartą bus galima paragauti, tik reikės atidžiai rinktis.
Tokio plano reikia laikytis tol, kol pasieksite norimą svorį. Vėliau laikomasi tokio principo: valgyti normalų maistą normaliomis porcijomis, tik laikytis kelių pagrindinių taisyklių.
Sudarant dietą įvertinta tai, kad amerikiečiai yra tiesiog pamišę angliavandenių valgytojai. Tai nulėmė įvadinės fazės apribojimus − pirmąsias dvi savaites stengiamasi padėti žmonėms sumažinti angliavandenių troškimą.
Anot PP teorijos, perdirbti angliavandeniai per daug greitai virškinami, todėl maksimaliai padidėja insulino (hormono, kuris perdirba cukrų) kiekis, dėl to vėl norisi valgyti. Ir ką jūs valgote? Aišku, vėl angliavandenių. Sulaužanti šį uždarą ratą PP dieta pažada, kad, laikydamiesi jos, mažiau norėsite valgyti ir valgysite geresnį maistą.
Klivlendo (JAV) klinikos mitybos terapijos vadovė Amerikos dietos asociacijos narė Cindy Moore teigia, kad bet kokia dieta turi atitikti keletą sveikos mitybos kriterijų. Joje turi būti daug daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų bei neriebių baltymų. Mokslininkė perspėja, kad pradinės fazės metu daugiausia svorio netenkama vandens sąskaita. Tai gali sutrikdyti elektrolitų balansą. Taigi, jei nusprendėte laikytis dietos, jus turėtų prižiūrėti gydytojas.
C.Moore pažymi, kad negali būti vienos visiems tinkamos dietos, taigi dietologai turi padėti pritaikyti ją kiekvienam individualiai, atsižvelgdami į asmens sveikatą.
Dietos tampa populiarios pirmiausia dėl savo naujumo. Taip pat reikia žinoti, kad pirmieji kilogramai numetami netenkant vandens iš audinių, o ne riebalų sąskaita. Todėl ilgainiui gali išsivystyti audinių dehidracija. Tačiau nereikia bijoti. Jei valgysite mažiau ir geresnį maistą, pakankamai mankštinsitės, tapsite lieknesni. Vienas didelis „Pietų paplūdimio“ dietos pliusas − ji „nelaiko jūsų kalėjime“. Ji rekomenduoja sveiką maistą ir sveiką gyvenseną.
Avižiniai blynai
1 porcija
1/2 stiklinės avižų dribsnių
1/4 stiklinės neriebaus lydyto sūrio arba tofu (sojos varškės)
4 kiaušinių baltymai
1 arbat. š. vanilės ekstrakto
1/4 arbat. š. cinamono
1/4 arbat. š. Muškato
Sudėkite visus ingredientus ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Įkaitinkite keptuvę. Kepkite blynus ant vidutinio stiprumo ugnies, abi puses, kol švelniai parus.
Orkaitėje keptos daržovės
2 porcijos
1/2 vidutinio dydžio pjaustytos cukinijos
1/2 vidutinio dydžio pjaustyto moliūgo
1/2 vidutinio dydžio pjaustyto raudonojo pipiro
1/2 vidutinio dydžio pjaustyto geltonojo pipiro
230 g šviežių pjaustytų šparagų
1/2 raudonojo svogūno
1/2 valg. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
1/2 arbat. š. druskos
1/4 arbat. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Ant didelės lentos išdėliokite cukinijas, moliūgą, pipirus, šparagus ir svogūną. Pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi.
Įkaitinkite orkaitę. Daržoves dėkite ant skardos eilėmis. Kepkite 30 min., kartkartėmis pamaišydami, kol daržovės iškeps ir lengvai parus.
Pietų paplūdimio salotos
6 porcijos
Padažas
3 valg. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
3 valg. š. augalinio aliejaus
3 valg. š. vyno acto
1/2 arbat. š. garstyčių
1/2 arbat. š. druskos
1/2 arbat. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Salotos
1/2 stiklinės pjaustytų žaliųjų pipirų
1/2 stiklinės pjaustytų raudonųjų pipirų
1 indelis konservuotų artišokų galvučių
10 alyvuogių
1 galvutė salotų
1 kietai virtas kiaušinis, supjaustytas ketvirčiais
12 vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau
Gamindami padažą sudėkite visus padažo ingredientus į užsukamą stiklinį indą ir gerai sukratykite, kol išsimaišys.
Sudėkite salotas, artišokus, pipirus, alyvuoges į indą, užpilkite padažu ir išmaišykite. Papuoškite pomidorais ir kiaušiniais.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę