Ši programa − tikras iššūkis, nes norint laikytis jos rekomendacijų, reikia daug valios pastangų. Ji apima 45 min. treniruotes su svoriais tris kartus per savaitę, pakaitomis su aerobikos pratimais, trunkančiais mažiausiai po 20 min., tris kartus per savaitę.
Dieta rekomenduoja šešis kartus per savaitę mažomis porcijomis šešis kartus per dieną valgyti sveiką maistą, tokį kaip daržovės, rudieji ryžiai, paukštiena ir žuvis. Septintąją − poilsio dieną – galima valgyti kas tik patinka ir nesilaikyti griežto plano.
Knygoje „Kūnas − gyvenimui“ pateikiamos pritrenkiančios žmonių prieš ir po programos kurso nuotraukos. Jie ne tik lieknesni, jų dailūs treniruoti raumenys atrodo tiesiog puikiai. Bet reikia atsiminti, kad šios programos pagrindas yra kasdieniniai pratimai.
Pagal šią programą rekomenduojama suvalgyti po 6 vidutinio dydžio porcijas per dieną. Kiekvienas davinys turi susidėti iš kumščio dydžio baltymų (neriebi paukštiena, žuvis, kiaušinių baltymai, kaimiškas sūris) ir kumščio dydžio angliavandenių (bulvės, rudieji ryžiai) porcijos. Taip pat kasdien reikia suvalgyti mažiausiai dvi porcijas daržovių ir išgerti 10 stiklinių vandens. Dietą užbaigia maisto papildai ir vienas ar du valgomieji šaukštai sveiko (pavyzdžiui, sėmenų) aliejaus.
Dietą sudaro apie 40–50 proc. baltymų, panašus kiekis angliavandenių ir nedidelis kiekis riebalų (tradicines svorio metimo dietas − 60 proc. angliavandenių, 20–25 proc. baltymų ir 20–25 proc. riebalų).
Baltymai
· Viščiuko krūtinėlė
· Kalakuto krūtinėlė
· Kardžuvė
· Pikša (žuvis)
· Apelsinai
· Lašiša
· Tunas
· Krabai
· Omarai
· Jautienos filė
· Neriebi malta jautiena
· Kiaušinių baltymai
· Neriebus kumpis
· Liesas kaimiškas sūris
Angliavandeniai
· Keptos bulvės
· Saldžiosios bulvės
· Moliūgai
· Garuose virti rudieji ryžiai
· Garuose virti laukiniai ryžiai
· Makaronai
· Avižos
· Miežiai
· Pupos
· Kukurūzai
· Žemuogės
· Melionai
· Obuoliai
· Apelsinai
· Liesas jogurtas
· Neskaldytų grūdų kvietinė duona
Daržovės
· Brokoliai
· Šparaginės pupelės
· Lęšiai
· Morkos
· Žiediniai kopūstai
· Žaliosios pupelės
· Žalieji pipirai
· Grybai
· Špinatai
· Pomidorai
· Žirneliai
· Briuselio kopūstai
· Artišokai
· Kopūstai
· Salotos
· Agurkai
· Svogūnai
Pagrindas: suvalgoma mažiau kalorijų, o mankštinantis jų sudeginama daugiau.
„Kūnas − gyvenimui“ rekomenduojamas maistas turi mažiau kalorijų nei paprastai suvartoja amerikiečiai. Valgant nedidelėmis porcijomis galima užtikrinti, kad bus suvartota mažiau kalorijų net valgant šešis kartus per dieną.
Treniruojant raumenis skatinama medžiagų apykaita. Be to, mankštinantis šešis kartus per savaitę, kasdien sudeginama daugiau kalorijų.
Programa „Kūnas − gyvenimui“ yra veiksminga, jei jos laikomasi nuosekliai, bet daugeliui fizinės veiklos gali būti per daug.
Žymaus Cooper universiteto (Dalasas, JAV) kūno rengybos (fitneso) eksperto Steven N.Blair nuomone, tai nėra nacionalinės nutukimo problemos sprendimo būdas. „Žmonės tiek daug nesimankština. Tik mažiau nei 15 proc. suaugusių amerikiečių laikosi rekomendacijų vaikščioti po 10 minučių per dieną. Tačiau jei žmogus, sukaupęs valią, laikosi šios programos rekomendacijų, tai – nieko blogo.“
Ekspertai perspėja dėl didelio baltymų kiekio. „Jei jūsų inkstai sveiki, gal tai ir nepakenks, − teigia dr. Conrad Earnest iš Cooper instituto. – Tačiau jei negalite pasigirti puikia inkstų veikla, tai gali sukelti problemų. Kai baigiasi angliavandeniai, kurie suteikia energijos, jai gaminti naudojami riebalai, bet tai kenkia inkstams.“
Šiaurės Ontario universiteto (Londonas, Kanada) mitybos tyrimo laboratorijos vadovo Peter W.R.Lemon nuomone, šešis kartus valgyti nedideliais kiekiais yra gerai tol, kol visų suvartojamų kalorijų kiekis netampa per didelis.
„Valgant retai didelėmis porcijomis kūnas kaupia riebalus. Kai valgoma dažnai mažomis porcijomis, kūnas linkęs sukauptus riebalus paversti energija. Taigi dažnas valgymas mažomis porcijomis yra veiksmingas. Tačiau nesitikėkite po 12 savaičių atrodyti taip, kaip tose nuotraukose. Intensyvi programa duoda tiek funkcinių, tiek kosmetinių rezultatų, bet niekam nepavyko ištreniruoti raumenų per 12 savaičių. Tam reikia ilgesnių treniruočių“, − teigia mokslininkas.
Viščiukas su traškiomis daržovėmis
4 porcijos
350 g viščiuko krūtinėlės be kaulų, supjaustytos mažais gabaliukais
¼ stiklinės teriyaki padažo (pastaba: tai japoniškas padažas, gaminamas iš sojos padažo, sakės, cukraus bei prieskonių, jis vartojamas ir mėsai marinuoti)
1 arbat. š. tamsaus sezamų aliejaus
1 stiklinė griežinėliais supjaustyto saliero
¾ stiklinės plonai supjaustytų morkų
1 skiltelė trinto česnako
1 stiklinė supjaustyto raudonojo kopūsto
Sumaišykite viščiuko gabaliukus su 1 valg. šaukštu teriyaki padažo, gerai išmaišykite. Palikite pastovėti 10 min. Keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies pašildykite aliejų. Sudėkite salierą, morkas ir česnaką, pakepinkite maišydami maždaug 3 min. Supilkite likusį padažą, maišydami pakepinkite 1 min. Tada sudėkite kopūstą, dar maišydami pakepinkite 1 min. arba kol suminkštės.
Ananaso putėsiai su bananais
2 porcijos
2 trinti prinokę bananai
1 indelis lieso lydyto sūrio
1 indelis konservuotų ananasų
1 pakelis želatinos miltelių
2 kiaušinių baltymai
Sumaišykite bananus su sūriu. Maišykite tol, kol gausis vienalytė masė. Ananasus nukoškite (sultis palikite) ir sudėkite į bananų mišinį. Vėl sumaišykite iki vientisos masės. Į mažą puodelį supilkite ananaso sultis ir želatinos miltelius. Pašildykite, kol ištirps želatina, ir supilkite į vaisių masę. Kitame inde iki putų išplakite kiaušinių baltymus ir sumaišykite su vaisių mase. Masę sudėkite į stiklinį indą, įdėkite į šaldytuvą ir palaukite, kol sustings. Patiekite su ananasų ir bananų gabaliukais.
Sumuštiniai su kalakutu ir varškės sūriu
2 porcijos
2 nedidelės kvietinės bandelės
2 riekelės lieso varškės sūrio
2 gabaliukai kalakuto mėsos
pomidorų griežinėliai
liucernos ūgliai
Uždėkite varškės sūrį ant bandelės, ant viršaus – kitus ingredientus. Norėdami paįvairinti, pomidorų griežinėlius galite sumaišyti su apelsino skiltelėmis.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę