Kiaušiniai gali būti verdami, kepami, jų dedama gaminant įvairius patiekalus. Taip pat gali būti vartojami ir žali (prisiminkime sportininkus, jie geria žalius kiaušinius). Kiaušinių tryniai didina patiekalų maistingumą, purumą, gerina jų skonį. Nuo baltymų gaminiai būna rišlesni, kietesni. Tačiau gerai išplakti baltymai juos išpurena.
Virti tinka tik švieži kiaušiniai. Nešvarūs prieš verdant nuplaunami. Dėmėti kiaušiniai prieš plaunant nutrinami švitriniu popieriumi ar druska.
Kiaušiniai gali būti verdami minkštai, pusiau kietai ir kietai.
Minkštai kiaušiniai išverda per 3–4 min. (dedami į verdantį vandenį), pusiau kietai – per 5 min., kietai – per 8–10 min. Per ilgai verdamo kiaušinio trynys patamsėja ir prastėja kiaušinio skonis. Kad lukštas geriau luptųsi, kietai virti kiaušiniai trumpai panardinami į šaltą vandenį arba verdami pasūdytame vandenyje.
Lietuvių ypač mėgstami kepti kiaušiniai su įvairiais priedais: kaimiškai – su lašiniais ar kumpiu, miestiškai – su sūriu, žalumynais ar daržovėmis. Yra daug įvairių receptų, kaip pasigaminti skanią kiaušinienę. Štai keletas iš jų.
Kepti kiaušiniai su lašiniais
• 6 kiaušiniai
• 150 g rūkytų lašinių
• druskos
Lašiniai supjaustomi riekutėmis, sudedami į keptuvę ir pakepinami. Tada įmušami kiaušiniai, trynys apibarstomas druska, kas mėgsta – pipirais, kepama palaistant riebalais, kol visai sukrekės baltymai ir pusiau apkeps tryniai.
Patiekiama sudėjus į įkaitintą lėkštę. Prie jų duodama lapinių salotų, svogūnų, agurkų.
Valgoma su duona.
Kiaušinienė su sūriu
• 6 kiaušiniai
• 4-6 šaukštai pieno
• 300 g lietuviško sūrio
• 50 g sviesto
• druskos
Sūris supjaustomas 1 cm storio riekutėmis ir su sviestu pakepamas keptuvėje. Kiaušiniai išplakami su druska, supilamas pienas, išmaišoma, užpilama ant pakepinto sūrio ir baigiama kepti orkaitėje.
Lietuviška kiaušinienė
Išplakti 7 kiaušinius su 2 stiklinėmis pieno, pridėti miltų tiek, kad masė būtų tiršta kaip grietinė. Pridėti pailgų supjaustytų lašinių griežinėlių. Išmaišius masę supilti į keptuvę, išteptą sviestu, pastatyti į krosnelę. Kai viršus paraus, uždėti kelis gabaliukus sviesto ir baigti kepti.
Mažiesiems tikrai patiks patiekalas „Piemenukų omletas”. Jam reikės: 2 kiaušinių, 2 riekių duonos arba batono, šiek tiek druskos, žalumynų. Pirmiausiai iš duonos riekelių išimamami viduriai, paliekami tik kraštai (kaip rėmelis). Tada riekelės apkepamos keptuvėje ir pabaigoje į kiaurymę įmušamas kiaušinis (gaunasi „akis“). Omletai apkepami iš abiejų pusių. Patiekiant reikia užberti druskos, žalumynų.
„Kiaušiniai“ su konjaku
(maždaug 30 vnt.)
· 100 g sviesto arba margarino
· 150 ml plaktos grietinėlės
· 300 g juodjoo šokolado
· 3 valgomieji šaukštai smulkiojo cukraus
· 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
· 4 valgomieji šaukštai kakavos
· 3 valgomieji šaukštai konjako
Papuošimui reikės: 1 valg. šaukšto kakavos ir 4 valg. šaukštų smulkiojo cukraus.
Užvirinkite puode grietinėlę ir maistinius riebalus. Susmulkinkite šokoladą ir sumaišykite su grietinėle ir maistiniais riebalais. Supilkite smulkųjį ir vanilinį cukrų bei kakavą. Maišykite, kol ištirps šokoladas.
Supilkite konjaką ir pamaišykite. Paruoštą masę per naktį palikite šaldytuve.
Iš paruoštos masės suformuokite kiaušinius ir apvoliokite kakavoje su cukrumi. Sudėkite į šaldytuvą.
Jie paskanina mėsos ir daržovių patiekalus, padidina jų biologinę vertę. Tai vienintelis produktas, turintis visaverčių baltymų, riebalų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų, beveik visų žinomų vitaminų tokiu tarpusavio santykiu, kuris idealiai atitinka žmogaus organizmo poreikius. Vištų kiaušinis yra vienas iš tų produktų, kurį žmogaus organizmas pasisavina iki 97–98 proc. ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne. Tačiau kiaušinis turi būti tinkamai paruoštas, jį geriausiai valgyti minkštai virtą.
Pati vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jame yra daug biologiškai visaverčių baltymų su beveik visomis svarbiausiomis aminorūgštimis. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų A, D, E, B1, B2, PP, B12, biotino ir kt. Vitaminai A ir D stiprina sveikatą, didina atsparumą ligoms bei skatina augimą, tai ypač svarbu mūsų mažiesiems.
Nors kiaušinyje, kaip ir kituose gyvulinės kilmės maisto produktuose, yra cholesterolio (dėl to piktnaudžiauti kiaušiniais nepatariama), jo susikaupimą žmogaus organizme stabdo lecitinas, kurio ypač daug turi kiaušinis. Net 70–80 procentų mažiau cholesterolio yra senų vištų kiaušiniuose. Juos nesunku atskirti, nes jie sveria daugiau nei 65 gramus.
Kiaušinis – nelabai kaloringas produktas. 100 gramų yra tik 157 kkal, o tuo tarpu kiaulienoje 355–489, pieniškose dešrelėse – 332 kkal. Todėl besidomintieji įvairiomis dietomis, susirūpinusieji dėl nereikalingo svorio neišsivers be kiaušinių.
Didžiausią vištos kiaušinio dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų. Baltymai yra svarbi mitybos dalis. Rekomenduojama, kad per dieną būtų suvalgoma 0,8 gramo baltymų 1 kilogramui svorio. Jeigu žmogus sveria 80 kg, tai jam būtų rekomenduojama suvalgyti 64 gramų baltymų per dieną (kiaušinyje jo yra 13–14 g 100 gramų produkto).
· Pirkti tik ženklintus kiaušinius
· Perkant kiaušinius atkreipti dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas –28 dienos)
· Kiaušinius laikykite šaldytuve. Neplaukite
· Kiaušinius plaukite tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą
· Kiaušinio vidus yra sterilus, todėl atminkite, kad skilę, dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos patenka įvairių mikrobų, todėl juos reikia virti ilgiau (iki 7 min.).
· Juo didesnis kiaušinis, tuo senesnė višta jį padėjo
· Jaunos vištos kiaušinyje yra daugiau baltymų.
· Senos vištos kiaušinyje yra mažiau cholesterolio.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę