Žinoma, nevalgyti mėsos produktų dar nereiškia gyventi sveikai. Būtina išlaikyti tinkamą mitybos balansą, maiste neturi trūkti vitaminų ir mineralų, ypač svarbu, kad būtų pakankamai geležies ir vitamino B12. Tyrimų duomenimis, iš 100 žmonių, pradėjusių vegetariškai maitintis, pusė numetė svorio, trečdalio pagerėjo virškinimas, daugumos - nuotaika, oda tapo skaistesnė, jie rečiau peršaldavo. Vyrai pripažįsta, kad perėjus prie vegetarinės dietos padidėjo seksualinė potencija. Vegetarėms moterims klimakso periodas prasideda vėliau, jo eiga švelnesnė. Vegetariškas racionas taip pat padeda norintiems mesti rūkyti.
Kai kurie dietologai nepritaria vegetarinei mitybai sakydami, kad tik mėsoje esantys baltymai gali visiškai aprūpinti žmogaus organizmą 20-čia būtinų amino rūgščių. Vegetarizmo šalininkai teigia, kad laikantis subalansuotos augalinės dietos, žmogus gaus visų jam reikalingų amino rūgščių, kurių yra riešutų branduoliuose, saulėgrąžose ir ankštinėse kultūrose. Visų kitų būtinų maisto komponentų (angliavandenių, riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų) augaliniame maiste yra daugiau nei gyvulinės kilmės produktuose.
Prie naujos dietos geriau pratintis po truputį - staigūs mitybos pokyčiai gali sukelti šiokį tokį diskomfortą. Nekankinkite savęs. Dvi - trys savaitės dienos be mėsos padės apsispręsti, ar norite būti vegetaras.
Jei pasiryžote patys išbandyti vegetarinės mitybos privalumus, pasiruoškite, jūsų nuolat klausinės - “o tai ką jūs valgote?”.
Vaisiai ir daržovės. Žinoma, kuo daugiau įvairių vaisių ir daržovių bus jūsų racione, tuo geriau, net jei neatsisakysite mėsos. Valgant mėsą su nekrakmolingomis daržovėmis, ji bus daug greičiau suvirškinta ir pašalinta iš organizmo. Žinomas dietologas P.Bregas rekomendavo 60 proc. dietos raciono užpildyti daržovėmis ir vaisiais, 20 proc. baltyminiu maistu, 7 proc. natūraliais angliavandeniais (medumi ir džiovintais vaisiais), 7 proc. krakmolingais produktais, 6 proc. sviestu ir aliejais.
Krakmolingos daržovės. Priskiriami žiediniai kopūstai, bulvės, morkos, burokėliai, aguročiai, patisonai, moliūgai. Šios daržovės sočios ir gerai virškinamos.
Nekrakmolingos daržovės - gūžiniai kopūstai, agurkai, baklažanai, svogūnai, česnakai, ropės, ridikai ir ridikėliai, paprika, pomidorai - puikus priedas prie paruoštų krakmolingų daržovių.
Neišmeskite burokėlių, morkų, ropių, ridikėlių ir kitokių daržovių lapų - iš jų galima pagaminti puikių salotų su vitaminais ir biologiškai aktyviomis medžiagomis.
Ankštiniai augalai: pupos, pupelės, žirniai. Pupelės gali būti mėsos pakaitalas ir bus puiku, jei 1-2 kartus per savaitę pasimėgausite patiekalais iš ankštinių.
Dar vienas puikus mėsos “pavaduotojas” - soja. Kinai, dažnai valgantys sojos patiekalus, trombozėmis ir arterijų ligomis serga labai retai.
Kruopos. Labai svarbus lengvai virškinamų baltymų šaltinis - kviečių, rugių, avižų kruopos, grikiai ir ryžiai. Ryžiuose baltymų nėra labai gausu, bet jie pasižymi gera kokybe. Ypač vertingi rudieji nešlifuoti ryžiai. Jų luobelėje yra B grupės vitaminų ir daug kitų vertingų medžiagų.
Riešutai. 100 g riešutų branduolių visiškai kompensuoja vidutinišką mėsos porciją, kurią per dieną suvalgo mėsėdis. Beje, riešutus būtina gerai sukramtyti arba valgyti susmulkintus. Įrodyta, kad riešutai padeda atgauti jėgas.
Aliejus. Dietologai pataria rinktis nerafinuotą saulėgrąžų arba rapsų aliejų, o jei leidžia kišenė - alyvuogių, kurios pasižymi net gydomosiomis savybėmis. Britų mokslininkai ištyrė, kad riebus maistas lėtina protinį aktyvumą.
Pieno produktai. Yra vegetarų, kurie atsisako ir pieno bei jo produktų, kadangi šie yra gyvulinės kilmės. Sviesto nerekomenduojama vartoti karštiems patiekalams gaminti, tačiau jei pasigaminsite lydyto sviesto, turėsite puikaus skonio riebalų, tinkamų kepti ir net lengviems nudegimams gydyti.
Kiaušiniai. Ne visi vegetarai valgo kiaušinius, kai kas juos vadina skysta mėsa. Tačiau nepaisant to, kad juose daug cholesterino, kiaušiniuose yra nemažai ir naudingų medžiagų. Reikia žinoti, kad kiaušiniai, kaip ir varškė, priskiriami prie labai koncentruotų produktų, todėl jie virškinami sunkiau. Ar žinote, kad vertingiausi pavasarį ir rudenį sudėti kiaušiniai? Juose yra kelis kartus daugiau vitamino A nei tuose, kuriuos višta sudėjo kitais metų laikais.
Mėsa. Žmogus, nors ir plėšrios prigimties, nėra tikras plėšrūnas, ir jo žarnynas nepritaikytas mėsai virškinti - skrandis neišskiria pakankamai rūgščių, žarnos proporcingai daug ilgesnės už plėšrūnų. Todėl kepsniukas virškinamas lėtai ir sunkiai. Tai, kas pašalinama iš organizmo, dar ne viskas, kas liko iš suvirškinto kepsniuko. O liko mūsų viduje ir gero, ir blogo: mums reikalingų medžiagų - baltymų, mikroelementų, vienas kitas vitaminas ir nė kiek ne mažiau kenksmingų. Deja, gauname ir porciją teršalų - pesticidų, sunkiųjų metalų ir kitų kenksmingų medžiagų, esančių mėsoje. Sakoma: “Jei mėgsti dešrą ir gerbi įstatymus, tai geriau nematyti, kaip jie daromi”. Žinoma, naivu tikėtis, kad visos daržovės ir vaisiai ekologiškai švarūs. Iš dviejų blogybių geriau rinktis tą, kuri mažiau kenkia sveikatai.
Mėsėdžiai daug dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, reumatizmu, podagra, neurodermitu, juos dažniau ištinka insultas ir kankina aukštas kraujo spaudimas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Шкала эмоциональных тонов
http://www.8d.ru/content99.php
Žmonės gimė dvejomis kojomis , dvejomis rankomis , kūnų ir galva. Jų mityba rutuliavosi daugelį amžių , per kuriuos visada pagrindinę vietą užėmė mėsa. Ką anksčiau žmonės medžiodavo ? Gyvulius! ,- pasakytų net 4 metukų vaikas!
Kadangi amžiai eina į priekį, žmonės keičiasi , keičiasi jų ligos. Viena nauja liga jau pastebėta ir nustatyta. Tai smegenų liga, kuriai pavadinimas jau duotas : Vegetarija. Ją galima priskirti prie tų ligų , kurios žudo lėtai. Žmonės sergantys ta liga , bando nevalgyti mėsos , vien dėl TO , kad kažkur perskaitė , kažkas pasakė! kad Mėsa kenkia! Ji yra blogis. Taip , ji kenkia , bet dar labiau kenkia nepilnavertiškai mąstančios smegenys.
Kažkas čia rašė forume , "Vegetare norėjau tapti , kai buvau jau 13 metų". Ką tu būdama 13 metų supratai apie žalą organizmui ir mėsos kenksmingumą? Išvada tik viena , kad ją paveikė baisi liga- Vegetarija!
Ką gerbiami ponai ir ponios valgytumėte žiemą , jei nebūtų jūsų mylimų parduotuvių ir daržovių turgų ? Mirtis ? Baisu!
Ligos gydimas - mąstymas. Gaila , kad sutvertas jis ne visiems .
Ačiū
Jei suprantat rusiškai, žiūrėkit :
>Методики Марвы Оганян.
http://video.yandex.ru/users/lenalexandr/collection/7/
Po sito, man laaabai greitai atslugo noras valgyti mesa
straipsnis man nepasakė nieko naujo, viskas žinoma, bet pradedantiems vegetarams gan naudingas
pati mėsoso nevartoju jau daugiau nei metai ir jaučiuosi daug geriau, rečiau sergu, ir galiu nesibaimint dėl kiaulių gripo, selmoneliozės ir kitokių bjaurių ligų;]]