Jei arterinis kraujo spaudimas normalus ar/ir nėra tinimų, geriausia ne mažiau nei 2 litrai skysčių per dieną. Geriau gerti ledynų šaltinių vandenį, neprisodrintą angliarūgštės. Prisodrintas angliarūgštės vanduo inkstus dirgina.
Gerti reikia visą dieną nedideliais kiekiais. Galima vartoti filtruotą virintą vandentiekio vandenį.
Labai tinka spanguolės. Skiriant ligoniams bedruskę dietą, spanguolės pagerina patiekalų skonio savybes. Spanguolių gėrimai ne tik veikia baktericidiškai, bet ir labai sustiprina vartojamų gydymui bakterijas naikinančių preparatų poveikį. Spanguoles pertrinkite mediniu grūstuvu, užpilkite virintu nekarštu vandeniu. Pagal skonį galite įdėti medaus ar cukraus. Galima vartoti ir šviežiai išspaustas praskiestas spanguolių sultis.
Tinka arbata iš šių vaistažolių. Paimkite lygiomis dalimis beržų pumpurų, bruknių lapų, meškauogės, dirvinio asiūklio stiebų, raugeriškio uogų ir lapų, petražolių lapų ir šaknų, krapų.
Tinka ir kitokios inkstų drenažą gerinančios vaistažolės. Svarbu, kad jų būtų ne mažiau nei 2-3 rūšys.
Iš vakaro 1 valg. šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens ir palikite uždengę ar termose iki ryto. Ryte arbatą perkoškite, įpilkite stiklinę vandens (250 g), išgerkite iki vakaro per 2-3 kartus.
Dabar vaistinėse yra daug inkstų funkciją gerinančių ir uždegimą slopinančių vaistažolių arbatų, pastų, tablečių, lašiukų. Tinka arbatžolių arbata, arbata su pienu. Reikėtų išgerti nors vieną stiklinę šilto šarminio mineralinio vandens (pvz., Boržomi) per dieną.
Druskos dedama į jau pagamintus patiekalus. Dabar medikai mano, kad minimalus druskos kiekis (3 g = 1/3 arb.š.) yra naudingas, jei AKS nėra aukštas, - tai skatina kraujotaką inkstuose ir uždegiminis procesas greičiau aprimsta.
Daug baltymų turinčius patiekalus (mėsą, paukštieną, žuvį) galima valgyti kartą per dieną, pageidautina virtus (virimo metu jie netenka natrio). 2-3 kartus per savaitę galima suvalgyti po virtą kiaušinį.
Pagrindinis maistas esant uždegiminiam procesui - įvairūs daržovių patiekalai: vegetariškos sriubos, užkepėliai, ragu, kotletai, salotos ir mišrainės. Labai tinka moliūgas. Galima gaminti košes iš moliūgo, pridedant sorų ar ryžių kruopų. Moliūgas veikia šlapimą varančiai ir nedirgina inkstų bei šlapimtakių. Labai naudingi: arbūzas, melionas, obuoliai, slyvos.
Iš vaisių galima gaminti ir kompotus, kisielius, putėsius. Inkstai labai “mėgsta” vitaminą A, kuris organizme sintetinamas iš karotino. Jo šaltinis: morkos, saldūs pipirai, petražolės, šaltalankis, krapai, špinatai, kopūstai, tamsiai geltonos daržovės, trešnė.
Tinka visų kruopų košės, kurias galima pagardinti sviestu, aliejumi.
• Sūrūs patiekalai ir užkandžiai, visi konservuoti patiekalai, išskyrus vaisių ir uogų konservus.
• Aštrūs patiekalai ir prieskoniai, pipirai, garstyčios, actas, marinatai.
• Dešros, dešrelės, rūkyta ir sūdyta mėsa bei žuvis.
• Visi alkoholiniai gėrimai, alus.
Visi išvardinti produktai dirgina inkstus, šlapimtakių ir šlapimo pūslės gleivinę.
Inkstai blogai toleruoja sulfanilamidus. Juos vartojant reikia gerti daug skysčių, kad tie preparatai išsiplautų su šlapimu.
Vartojant vitaminą C tabletėmis, didelėmis dozėmis, kartais gali susidaryti akmenys inkstuose, ypač jei jūsų tėvai sirgo akmenlige.
Preparatai, turintys lytinių hormonų ir skiriami vyrams potencijai kelti ar moterims - kaip kontraceptikai, gali provokuoti inkstų vėžį.
GLOMERULONEFRITAS (lot. glomerulus - kamuolėlis, nefritis - inkstų uždegimas) - tai abipusė difuzinė imuninė uždegiminė inkstų liga, kai daugiausia pažeidžiami inkstų audiniai.
Dažniausiai glomerulonefritas iškart įgauna lėtinę eigą ir būna 3-jų formų: kai padidėjęs AKS, kai yra nefrotinis sindromas (vyrauja tinimai) ir kai pakitimai aptinkami tik šlapime, o AKS normalus ir tinimų nėra.
Sergant glomerulonefritu dietos tikslas - tausoti inkstus, mažinti AKS, tinimus ir pašalinti iš organizmo azotinių ir kai kurių kitų medžiagų apykaitos galutinius produktus.
Dietos principas - nedidelis baltymų kiekio ribojimas, kai angliavandenių ir riebalų norma lieka fiziologinė. Skysčiai ribojami iki 1 litro. Patiekalai gaminami be druskos ir tik kai kurių patiekalų sūdymui vartojama 3-6 g (1/3 ir 1/2 arb. šaukštelio).
Valgoma 4-6 kartus per dieną. Nereikėtų valgyti duonos ir miltinių gaminių su druska, mėsos, žuvies ir grybų sultinių, riebios mėsos ir žuvies, keptų ir troškintų mėsos patiekalų (valgomi tik virti), dešrų, dešrelių, rūkytų gaminių, konservų, sūrio, ankštinių, svogūnų, česnakų, ridikų, rūgštynių, špinatų, marinuotų ir raugintų daržovių, grybų, krienų, garstyčių, pipirų, šokolado.
Esant tinimams paprastai skiriama diuretikų (šlapimą varančių preparatų), kurie su šlapimu išplauna labai organizmui reikalingą kalį. Kalio deficitas kompensuojamas vartojant tokius produktus, kaip džiovinti abrikosai, razinos, bananai, bulvės su lupenomis, avokados, datulės.
Taip pat draudžiamas natūralus pienas, cukrus, baltų miltų patiekalai, jūros produktai, alyvuogės, sojos padažai, kava, arbata, alkoholis.
PIELONEFRITAS - tai infekcinis uždegiminis procesas, pažeidžiantis inkstų parenchimą, pirmiausia intersticinį audinį ir geldeles.
Tarp inkstų ligų pielonefritas yra pirmoje vietoje. Dažnai ūminis pielonefritas pereina į lėtinę formą. Pielonefritas vystosi, kai mikrobai iš kurio nors infekcinio židinio (pvz., gerklės, dantų, šlapimo pūslės) patenka į inkstus, ypač jei šlapimas nuteka sunkiau.
Sergant pielonefritu rekomenduojama dieta su normaliu kiekiu baltymų, angliavandenių ir riebalų, joje turi būti daug vitaminų (pienas ir pieno produktai, virta mėsa ir žuvis, kiaušiniai, daržovės ir vaisiai). Ypač tinka daržovės ir vaisiai, kuriuose daug kalio.
Skysčiai ribojami tik ūminiu laikotarpiu, jei sutrikęs šlapimo nutekėjimas. Visais kitais atvejais - iki 2 litrų per dieną.
Latentiniu laikotarpiu, kai ligos simptomai stipriai nepasireiškia, leidžiama vartoti iki 8-12 g druskos, paūmėjimo metu - 6-8 g.
Draudžiami visi aštrūs patiekalai ir prieskoniai, kava, alkoholis, gėrimai, prisodrinti angliarūgštės.
Tokia pat dieta skiriama ir sergant cistitu - šlapimo pūslės uždegimu.
INKSTŲ AKMENLIGĖ yra antroje vietoje po uždegiminių nespecifinių inkstų ir šlapimo takų ligų. Šlapimo akmenys - tai konglomeratai, kurie yra sudaryti iš šlapimo druskų kristalų. Pagal cheminę sudėtį akmenys būna uratiniai, oksalatiniai, fosfatiniai ir mišrūs. Uratai susidaro esant rūgščiai šlapimo terpei. Jų susidarymui turi įtakos purininių junginių perteklius maiste. Fosfatai susidaro šarminėje terpėje, kai vartojama labai daug daržovių ir vaisių. Oksalatai susidaro sutrikus inkstų koloidų išskyrimui. Paprastai tie koloidai palaiko rūgštynių rūgštį tirpalo pavidalu.
Dažnai didelį vaidmenį susidarant akmenims turi ir šlapimo takų infekcija.
Sergant inkstų akmenlige dietos tikslas - grąžinti organizmui šarmų ir rūgščių pusiausvyrą vartojant kiekvienu atskiru atveju tam tikrus produktus.
Esant OKSALATURIJAI IR OKSALATINIAMS AKMENIMS, skiriama dieta, ribojanti rūgštynių, špinatų, burokų, bulvių, ankštinių, datulių, petražolių, kai kurių uogų (žemuogių, agrastų), slyvų, kavos, šokolado vartojimą. Oksalatams šalinti daugiau vartojama obuolių, kriaušių, aivos, vynuogių, juodųjų serbentų nuovirai. Tinka nuovirai, pagaminti iš vaisių žievelių. Skysčiai - iki 2 litrų, šviežių vaisių ir daržovių, sultys.
Esant FOSFATURIJAI rekomenduojami produktai, rūgštinantys šlapimą, ir ribojami produktai, turintys daug kalcio. Draudžiami aštrūs patiekalai, prieskoniai, alkoholis, iš žalumynų - žirneliai, Briuselio kopūstai, melionas. Uogų ir vaisių vartojimas ribojamas. Galima valgyti bruknes, raudonuosius serbentus, rūgščius obuolius. Pieno produktų vartojimas ribojamas. Vyrauja mėsa, miltiniai patiekalai su pakankamu vitamino A ir D kiekiu ir daug skysčių.
Esant URATURIJAI skiriama dieta, normalizuojanti purinų apykaitą. Baltymų kiekis sumažinamas tik šiek tiek (iki 70-80 g), riebalų dienos norma - iki 80-90 g, angliavandeniai neribojami. Skysčiai - iki 2 litrų ir daugiau. Druskos kiekis ribojamas iki 10 g. Daugiau vartojama pieno ir augalinės kilmės produktų, kurie šarmina šlapimą. Draudžiami produktai, turintys daug purinų (inkstai, kepenys, jaunų gyvulių mėsa, mėsos ir žuvies konservai, fermentiniai sūriai, ikrai, ankštiniai, grybai, kava, stipri arbata). Draudžiamos rūgštynės, špinatai, spalvoti kopūstai, datulės.
Esant akmenligės priepuoliui skysčių kiekis neribojamas.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Gal kas nors galite pasakyti kaip ir kokios dietos laikytis sergant inkstu ligomis. Gal but esate isbande kokia nors dieta.
Dekoju is anksto.
Kas man gali buti?Koks tau uzdegimas