Celiakija – tai paveldima virškinamojo trakto liga, kai organizmas netoleruoja augalinio baltymo gliuteno. Sergant celiakija sutrinka žarnyno veikla, atrofuojasi plonosios žarnos gleivinė, gali būti pažeidžiami kiti organai (kasa, nervų sistema, kaulai ir kt.) , kai vartojamos gliuteno turinčios grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti produktai (kviečiai, rugiai, miežiai). Būklė pagerėja vartojant dietą be gliuteno. Gliuteno yra grūdų – kviečių, rugių bei miežių luobelėse. Anksčiau begliutenės dietos sąraše buvo ir avižos. Pastaraisiais metais atsirado moksliškai pagrįstų duomenų, kad avižos nesukelia celiakijos, todėl avižas galima vartoti celiakija sergantiems vaikams. Sergantieji celiakija dėl antrinių priežasčių (pažeistos gleivinės) dažnai netoleruoja pieno produktų, tiksliau – laktozės. Tai nereiškia, kad pieno produktų žmogus negalės vartoti visą gyvenimą. Tiesiog šis produktas mityboje galės atsirasti pagerėjus celiakijos eigai, t.y. ilgesnį laiką laikantis griežtos begliutenės dietos.
Kartais tėvai „užsimerkia“, kad vaikas kartą per savaitę suvalgo duonos plutelę arba, švęsdamas gimtadienį, paragauja gabalėlį torto. Deja, gliutenas šiuo atveju veikia panašiai kaip uždelsto veikimo bomba arba lėto poveikio nuodai. Kiekvienas toks „smūgis“ atsispindi įvairiuose organuose ir organų sistemose, o pirmiausia – žarnyne, nervų sistemoje, kituose pažeistuose organuose (pavyzdžiui, kasoje, skydliaukėje, sąnariuose). Anksčiau ar vėliau žarnos gleivinė vėl atrofuojasi, o liga lėtai bet kantriai progresuoja, apimdama vis naujus organus. Žarnos gleivinei atsinaujinti reikia maždaug pusmečio griežtos dietos.
Mano 3 metų amžiaus dukrai diagnozavo celiakiją ir uždraudė valgyti bet kokius duonos ir kitus miltinius produktus. Bet juk tai, mano manymu, būtinas produktas, be kurio negalime apsieiti! Ar mano mergaitė dėl to nesusirgs kokiomis nors ligomis? Kokie produktai gali atstoti duonos gaminius, jei tokių iš viso yra?
Duonos gaminiai – angliavandenių šaltinis. Iš tikrųjų angliavandeniai – būtinas energijos šaltinis, tačiau duonos gaminiai nėra nepakeičiami. Pakankamą angliavandenių kiekį galite gauti valgydami ryžius, soją, grikius, vaisius ir daržoves. Šiuose produktuose gliuteno nėra. Dėl to, kad iš dietos bus pašalinti kviečių, miežių, rugių gaminiai, jūsų vaikui ligos tikrai negresia. Kur kas didesnis pavojus kiltų tuo atveju, jei neįvertintumėte gliuteno keliamo pavojaus.
Gliuteno nėra ryžiuose, grikiuose, sorose, kukurūzuose. Galite vartoti ne tik šių kruopų košes, bet ir miltus kepiniams, pvz., naminei duonai kepti. Vietoj kvietinių miltų galite naudoti bulves, ryžius, soją ar pupeles. Mėsoje, žuvyje, vaisiuose ir daržovėse gliuteno nėra, todėl šiuos produktus galite valgyti.
Nereikia slėptis nuo šios diagnozės ir ją ignoruoti, verčiau sužinokite daugiau apie ligą ir laikykitės rekomendacijų.
Vienintelis tikrasis šios ligos gydymo būdas – begliutenė dieta. Vaistų, kurie išgydytų nuo šios ligos nėra. Todėl griežtai laikykitės rekomendacijų ir nenusiženkite joms net „švenčių proga“.
Visuomet skaitykite gaminio etiketes ir nepirkite gaminių, kurių sudėtyje yra kviečių, miežių, rugių. Nepamirškite, kad kviečių gali būti net ir tokiuose produktuose, kaip pomidorų padažas.
Čia galite peržiūrėti saugių produktų sąrašą:
http://gfkitchen.server101.com/SafeFoods.htm
Čia pateiktas produktų, kurių turite vengti, sąrašas:
http://gfkitchen.server101.com/FoodstoAvoid1.htm
Susiruošėte švęsti gimtadienį ir nežinote į ką smaigstyti žvakutes? Receptų rasite čia: http://www.theglutenfreekitchen.co.uk/products/index.html#ef
Šių produktų sudėtyje kvietiniai miltai dažniausiai nenurodomi, tačiau juose produktuose gali būti gliuteno:
* Saldainiai
* Ledai
* Majonezas, padažai, pomidorų padažas
* Mėsos ir žuvies konservai
* Alus, gira, degtinė
* Tirpi kava, tirpi kakava
* Greito paruošimo sriubos, buljono kubeliai
Gliuteno yra ir pašto ženklų klijuose, jo gali būti kai kuriuose lūpų dažuose ir dantų pastose.
· Jei turite galimybę, produktus be gliuteno laikykite atskiroje spintelėje.
· Kiekvienas celiakija sergantis asmuo turi turėti savo puodelį, lėkštę, įrankius. Geriausia, jei jie skirsis spalva, kad net mažas vaikas sugebėtų juos atskirti.
· Geriausia dietinius patiekalus gaminti atskiruose puoduose, keptuvėse. Jeigu neįmanoma – kruopščiai juos išplaukite.
· Jeigu rankose laikėte produktą, kuriame yra gliuteno, prieš imdami produktus be gliuteno nepamirškite nusiplauti rankų.
Bulvių paplotėliai su kukurūzų miltais
5 bulvės, 1 valgomasis šaukštas kukurūzų miltų, 4 valgomieji šaukštai aliejaus, druskos pagal skonį.
Į pasūdytą verdantį vandenį supilti kukurūzų miltus ir virti, kol susidarys tiršta masė. Į šią masę sudėti iš anksto išvirtas ir mėsmale sumaltas bulves. Masę gerai išmaišyti, šaukštu dėti ant įkaitusių riebalų ir apkepti iš abiejų pusių.
Košė „Princesė“
Vandenyje išvirti birią ryžių košę. Atskirai mikseriu suplakti varškę, sudėti suplaktą varškę į košę ir dar kartą suplakti. Košę pagardinti gabalėliu sviesto.
Varškėčiai
1 pakelis varškės, 1 kiaušinis, druskos pagal skonį, 2–3 šaukštai kukurūzų krakmolo.
Varškę suplakti mikseriu, įmaišyti kitus ingredientus ir iškepti gerai įkaitusioje keptuvėje.
Čia galite rasti daugiau puikių receptų:
http://www.celiac.ru/recipe.htm
Beje, Lietuvoje galima įsigyti begliutenių produktų, sukurtų specialiai celiakija sergantiems žmonėms. Asortimente yra ir mišinių duonai, ir mišinių pyragui, ir sausainių, ir makaronų ir t.t. Viskas, ko reikia lengvesniam ir patogesniam jūsų šeimos gyvenimui.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Autorius: William Davis
Originalus pavadinimas: WHEAT BELLY: LOSE THE WHEAT, LOSE THE WEIGHT, AND FIND YOUR PATH BACK TO HEALTH
Leidėjas: Obuolys
Metai: 2014
Puslapiai: 384
ISBN: 9786094037009
Kalba: Lietuvių
Vertėjas: Dalia Janušaitienė
Knygų serija: Sveikatos šaltinis
kaina apie 10 Eur
Yra ir bibliotekose
malonaus skaitymo
Ar galima vartoti pav.kviečių gemalus,ar gemalų aliejų?
Celiakija yra kurkas pavojingesne suaugusiems,nes beveik neaptinkame ryskiu klinikiniu formu.Savo praktikoje sukaupiau per 500 suaugusiu,kurie iseliminave gliutena daug laimejo.