Vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis gali būti papildytos sultys, įvairūs gėrimai, pieno produktai, kiaušiniai, druska, miltai.
Pavyzdžiui, į druską gali būti pridėta jodo, magnio ar kalio. Kiaušiniai gali būti papildyti omega riebalų rūgštimis, jodu, selenu, folio rūgštimi. Dėl specialaus lesalo vištų kiaušiniuose sukaupiama nepakeičiamų maisto medžiagų, kurių poreikį ne visada optimaliai garantuoja įprastas maistas. Funkcinių kiaušinių įdiegimo pradininku laikomas Australijos mokslininkas Farrelis. Pagal jo ištobulintą projektą gautuose kiaušiniuose omega-3 riebalų rūgščių yra kur kas daugiau nei įprastuose vištų kiaušiniuose.
Naudinga valgyti maisto produktų, papildytų maistinėmis skaidulomis. Tai duona su sėlenomis, grūdais, sezamo, moliūgo sėklomis, saulėgrąžomis; labai rupių miltų duona ir kt. Jų reikėtų valgyti daugiau. Žmonės valgo daug išgryninto maisto ir visiškai nepagalvoja, kad organizmui labai svarbios maistinės skaidulos. Jos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, saugo nuo aterosklerozės, silpnina puvimo procesus žarnyne, aktyvina žarnyno veiklą, detoksikuoja organizmą.
Apskritai sėklų žmonės vartoja per mažai, o juk jos turi ypač daug vertingųjų medžiagų.
Aliejai (ypač dviejų rūšių aliejų mišiniai, pvz., saulėgrąžų ir rapsų), papildyti polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, beta karotinu, mažina aterosklerozės riziką.
Maistiniai kviečių gemalai gaunami iš kviečio grūdo branduolio. Juose yra daug A, A1, B1, B2, B6, D2, E, PP vitaminų, baltymų, angliavandenių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, vario, natrio.
Kviečių gemalai – tai išgrynintos naudingosios grūdų medžiagos. Jų tinka įmaišyti į praaušusią košę, barstyti į mišraines, valgyti su jogurtu ir pan.
Kviečių gemalai gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina imunitetą.
Kviečių sėlenos atrenkamos gaminant kvietinius miltus. Maistinės kvietinės sėlenos gaunamos iš kviečio grūdo luobelės.
Sėlenose yra daug skaidulinių medžiagų, nemažai B grupės vitaminų, mineralų, baltymų. Jose yra 2,5 proc. celiuliozės (nevirškinamosios dalies), tačiau jos lengviau virškinamos nei obuoliai (3,5 proc. celiuliozės). Sėlenos naudingos ir dėl to, kad jų skaidulos skatina peristaltiką ir tuštinimąsi, gerina virškinimą bei padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Jos vadinamos „žarnyno šluota“, nes padeda iš organizmo pašalinti toksinus.
Linų sėmenys – tradicinis vaistas nuo vidurių užkietėjimo. Sėmenys žarnyne sugeria vandenį, išbrinksta ir skatina žarnyno peristaltiką. Sėmenų nuovire daug gleivingųjų medžiagų, kurios tinka sergant skrandžio uždegimu, refliuksu, gelbsti nuo viduriavimo, ramina virškinamąjį traktą. Sezamo sėklose gausu vitaminų A ir E, baltymų, sočiųjų riebalų rūgščių, kalcio, magnio.
Šiomis sėklomis pabarstyti duonos, pyrago gaminiai bei saldumynai yra skanesni, geriau virškinami.
Rupiuose miltuose yra išsaugotos visos vertingosios grūdo medžiagos, sėlenos ir grūdų gemalai, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų.
Kodėl vis daugiau kalbama apie jų naudą? Probiotikai (laktobakterijos, bifidobakterijos) – tai specifiniai gyvieji mikroorganizmai ar jų dalys. Probiotinės kultūros, gyvosios gerosios dalelės yra išgaunamos natūraliu būdu ir naudojamos kaip kasdieninių maisto produktų papildai. Jos labai vertingos atkuriant normalią kūdikių, pagyvenusių žmonių ar ligonių mikroflorą bei žarnyno funkciją. Normali žarnyno mikroflora gali sutrikti po antibiotikų ar gausaus vaistų vartojimo, po infekcinių virškinamojo trakto ligų, stresų, mitybos pokyčių ir t.t.
Probiotikais papildomi ne tik pieno produktai (jogurtai, kefyras, pasukos, grietinė ir kt.), bet ir mėsos gaminiai. „Nematekas“ – pirmoji Lietuvos mėsos perdirbimo įmonė, bendradarbiaudama su Lietuvos maisto instituto mokslininkais, sukūrė mėsos produktus BIO, papildytus biologiškai vertingomis probiotinėmis dalelėmis.
Probiotikai:
- atnaujina natūralios mikrofloros balansą,
- reguliuoja rūgštingumą,
- padeda fermentuoti laktozę iki pieno rūgšties,
- skatina vitaminų ir aminorūgščių pasisavinimą,
- skatina B grupės vitaminų, baktericidiškai veikiančių medžiagų gamybą,
- stiprina imunitetą,
- padeda pašalinti toksinus, cholesterolį,
- slopina kancerogenų, mutagenų gamybą,
- reguliuoja žarnyno funkcijas.
Po žiemos nusilpus imuninei sistemai, persirgus įvairioms peršalimo ligoms ar gripu, visiems rekomenduoja daugiau valgyti funkcinio maisto. Kodėl? Jis teigiamai veikia fiziologines organizmo funkcijas. Funkcinis maistas reguliuoja biologinius apsauginius organizmo mechanizmus, apsaugo nuo ligų bei pagreitina organizmo atsinaujinimą po ligų, lėtina senėjimo procesą. Dėl to labai pagerėja žmogaus sveikata, savijauta, sugrįžta prarastos jėgos. Funkcinis maistas pavasarį padeda kompensuoti vitaminų trūkumą. Jis reikalingas ir nusilpus organizmui, esant nevisavertei mitybai, biologiškai svarbių medžiagų stygiui.
Senais lakais pas gydytoją apsilankęs pacientas pirmiausia išgirsdavo: „Parodykite liežuvį“. Gydytojas iš visų pusių atidžiai apžiūrėdavo šį svarbų organą ir bandydavo nustatyti diagnozę. Senovės gydytojai liežuvį pelnytai laikė organizmo veidrodžiu ir pagal liežuvio paviršiaus pakitimus mokėjo gana tiksliai diagnozuoti vidaus organų sutrikimus dar iki atsirandant pirmiesiems ligos simptomams. ...
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauKepenys – pagrindinis organas, valantis mūsų organizmą nuo toksinų, kurie vis labiau mus atakuoja. Toks jau šiuolaikinis pasaulis: užterštas oras ir maistas, infekcijos, stresas. O kur dar riebus maistas, nereguliari mityba, persivalgymas, alkoholis. Visa tai – dažno iš mūsų kasdieniai palydovai ir riziką susirgti kepenų ligomis didinantys veiksniai. ...
Skaityti daugiauNėščiųjų priežiūra: kokie tyrimai būtini, kokie – pageidautini Nuotrauka, padaryta besilaukiančiai moteriai ultragarsinio tyrimo metu, – dažnai pirmoji mažylio albume. Tačiau būsimosios mamos neretai pageidauja, kad šis tyrimas būtų atliekamas kone per kiekvieną apsilankymą, ir tai lemia ne vien noras turėti dar vieną stebuklingą augimą fiksuojančią nuotrauką, bet ir rūpestis dėl vaikelio sveikatos. Ar jis gims sveikas? Ar atliekami visi būtini tyrimai? Kalbamės su medicinos centro MAX MEDA gydytoja akušere-ginekologe Daiva Keršulyte. ...
Skaityti daugiauVargina galvos skausmai, svaigimas? Tirpsta galūnės? Nerimą kelia kiti neurologiniai sutrikimai? Į šiuos ir kitus svarbius mūsų skaitytojams klausimus, kurių sulaukėme interneto svetainėje, „Facebook‘o“ puslapyje ir laiškuose redakcijai, atsako Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas neurologas dr. Gintaras Kaubrys. Gydytojas pabrėžia, visi atsakymai – nėra oficiali gydytojo konsultacija, tik patarimai, nes diagnozė nustatoma matant žmogų, jį apklausiant ir ištiriant....
Skaityti daugiauŠviesusis ir dosnusis metų laikas! Pirmieji pavasario žalumynai, netrukus – vasaros žiedynai ir lapija, vėliau pabirsiančios vidurvasario ir rudenio subrandintos uogos... „Gamta sukūrė žmogui begalę augalų gyduolių, tai ir vartokime į sveikatą“, – linki Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų Augalų gydomojo poveikio komiteto pirmininkas Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Fitoterapijos laboratorijos vedėjas gydytojas fitoterapeutas Juozas Ruolia. ...
Skaityti daugiauVaikui reikia išrauti pieninius danukus tam, kad jų netyčia neprarytų. Suaugusiam kartais tenka pašalinti nuolatinius. Kodėl? Kaip atliekama ši atsakinga procedūra? Šiais ir kitais klausimais apie dantų traukimą konsultavo odontologijos klinikos „Neodenta“ burnos chirurgas Gvidas Jankauskas. ...
Skaityti daugiauMedikai ištyrė, kad 70 proc. žmonių retkarčiais patiria širdies aritmijas: susijaudinus, ištikus stresui ir pan. Aritmijos - širdies ritmo sutrikimas. Jos gali būti visai paprastos, neturėti jokios klinikinės reikšmės; kitos gali būti mirtinos. Apie šią ligą pasakoja gydytojas kardiologas, Širdies asociacijos narys Vitas VYŠNIAUSKAS....
Skaityti daugiauHigienos instituto Sveikatos informacijos centro Mirties priežasčių registro duomenimis, pagrindinė mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų nesikeičia, o pirmoje vietoje ir toliau išlieka kraujotakos sistemos ligos. Štai 2011 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau nei pusė visų mirusių asmenų, šios ligos daugiausia pakirto tiek vyrų, tiek moterų. Taigi tiek statistika, tiek sergamumo šiomis ligomis didėjimo ir jaunėjimo tendencijos verčia sunerimti ir ieškoti priemonių, kurios padėtų apsisaugoti. ...
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauTracheitas – savarankiška liga ar pasireiškianti sergant kitomis ligomis? Kokie jos simptomai? Ar ji sukelia krūtinės skausmus, spazmus ar kitokį diskomfortą krūtinės ląstos srityje ar už jos? Kuo tracheitas skiriasi nuo bronchito? Ar ši liga pavojingesnė? Galbūt šalia medikamentinio tracheito gydymo yra žinoma ir sveikimą pagreitinančių liaudiškų būdų? Į šiuos ir kitus mūsų skaitytojams svarbius klausimus atsako Alergijos klinikos CD8 klinika gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė medicinos mokslų daktarė docentė Jūratė Staikūnienė (www.cd8klinika.lt)....
Skaityti daugiauHimalaya Herbals natūralūs, veiksmingi ir saugūs produktai yra gaminami iš kruopščiai atrinktų Himalajų kalnų papėdėse augančių vaistažolių, griežtai laikantis senųjų Ajurvedos tradicijų, todėl yra ypač veiksmingi ir stebina unikaliomis savybėmis....
Skaityti daugiauEglę ir Darių Kauneckus dauguma žino kaip Ajurvedos pradininkus Lietuvoje. Jau prieš daugelį metų jie susidomėjo ezoterika, pradėjo ieškoti atsakymų į klausimus, kas aš esu, iš kur atėjau ir kokia mano paskirtis šiame gyvenime. Tačiau svarbiausia priežastis, paskatinusi ieškoti Ajurvedos žinių, – šeimos sukūrimas. Eglė pasakoja, kad jiems buvo labai svarbu palanki dvasinė ir fizinė aplinka, norėjosi švariai pradėti, nešioti, auginti savo atžalas, rūpintis jų sveikata ir dvasiniu gyvenimu. Kai susikaupė tikrai nemažai žinių ir patirties, atėjo ir natūralus noras dalinti. Taip atsirado Ajurvedos centras SPA Shanti, vienijantis norinčiuosius eiti savęs pažinimo, tobulėjimo, fizinės ir dvasinės sveikatos stiprinimo keliu. ...
Skaityti daugiauGana dažnai moterys nežino ar neįvertina, kad plaukus galima visam laikui sugadinti net vieną kartą juos nudažius netinkamai. Tada naudojant net ir pačias geriausias plaukų priežiūros priemones nepavyks išsaugoti nei spalvos, nei pageidaujamo estetinio vaizdo, o dar blogiau, kad smarkiai pakenksime plaukams. Kirpėjos stilistės Džiuljetos Petrulienės šį kartą klausiame, ką patartų moterims, norinčioms daugiau ar mažiau radikaliai pakeisti savo plaukų spalvą. ...
Skaityti daugiauAr tikrai vasarą išsimaudymas šaltoje jūroje gali paguldyti į lovą? Kuo pavojingas skersvėjis ir šaltos jūros bangos mūsų raumenims ir ar tai vienintelės priežastys, kurios lemia susirgimą nervų šaknelių uždegimu? Kaip kovoti su nepakeliamu skausmu, kurį gali sukelti šis sveikatos sutrikimas ir į kitus klausimus šia tema atsako Fizinės medicinos ir reabilitacijos centro direktorė bei gydytoja reabitologė GINTARĖ VAITKIENĖ....
Skaityti daugiauKažkada labai seniai laukinis žirnio protėvis užaugo Viduržiemio jūros regione. Patys pirmieji daržininkai žirnius augino dar pirmykštėje bendruomenėje. Žirniais garsusis gydytojas Hipokratas gydė anemiją, nutukimą, širdies ligas. Kokių naudingų savybių turi ši ankštinė daržovė ir kodėl ją verta valgyti ir mums?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę