Rudens gėrybės – žiemai

Iš daržovių

 

 

Mišrainė


0,5 kg morkų,
0,5 kg saliero šaknų,
0,5 kg petražolių šaknų,
0,5 kg žieminių kopūstų,
0,5 kg obuolių,
0,5 kg svogūnų,
250 ml aliejaus,
3 šaukštai druskos ir
1 šaukštas cukraus.
Petražolių ir salierų šaknis supjaustyti ir pavirti sūdytame vandenyje 3–5 min. Morkas supjaustyti ir pavirti 5 min. saldytame vandenyje.
Žieminius kopūstus supjaustyti kvadratėliais ir pavirti pasūdytame vandenyje.
Svogūnus supjaustyti griežinėliais ir nuplikyti.
Obuolius sutarkuoti stambia trintuve, užpilti trupučiu druskos ir cukraus, palaikyti 1–2 val.
Aliejų užvirti ir dar karštą užpilti ant jau paruoštų daržovių. Tuomet jas dėti į 1 l ar mažesnės talpos stiklainius, pridengti dangteliais ir kaitinti puode, kol vanduo pavirs: jei naudojami 1 l talpos stiklainiai – 20–25 min, 0,5 l talpos – 10–15 min. Po to stiklainiai sandariai uždaromi ir atšaldomi apversti dangteliu žemyn.


 

Pomidorų ir saldžiųjų pipirų uždaras


2 saldžiojo raudonojo pipiro ankštys
2–3 pomidorai
3 svogūnai
0,5 stiklinės vyno acto
stiklinė cukraus
po 1 arbatinį šaukštelį druskos, pipirų ir garstyčių miltelių
¼ arbatinio šaukštelio maltų raudonųjų pipirų
truputis susmulkintų gvazdikėlių
Pipiro ankštis nuplauti, pašalinti vaiskočius ir sėklas, smulkiai supjaustyti. Pomidorus supjaustyti į keturias dalis, nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti ir smulkiai supjaustyti. Pipirus, pomidorus ir supjaustytus svogūnus sudėti į didelį puodą, supilti actą ir neuždengus troškinti ant nedidelės ugnies, kol beveik neliks skysčio. Sudėjus cukrų ir prieskonius, dar 10 minučių pavirti ant didelės ugnies, visą laiką maišant. Karštą mišinį sudėti į stiklainius ir sandariai uždaryti.
 

Iš uogų


 

Šermukšnių uogienė


Vienam kilogramui šermukšnių uogų reikia 1,5–2 kg cukraus.
Iš cukraus ir vandens (jo reikia tiek, kad apsemtų uogas) išvirti sirupą. Jį tuoj pat užpilti ant nuplautų uogų. Palikti iki rytojaus. Kitą dieną nupilti sirupą, užvirti ir vėl užpilti ant tų pačių uogų. Trečią dieną užkaisti kartu su uogomis ir išvirti kaip ir visas kitas uogas.
Uogienę galima virti ir kiek kitaip. Į verdantį cukraus sirupą sudėti nuplautas šermukšnių uogas ir pakaitinti iki virimo. Užvirus puodą nukelti ir palikti iki rytojaus. Tada vėl užvirti ir vėl nukaisti. Trečią dieną vėl užvirti ir pavirinti. Steriliai ir sandariai uždaryti stiklainiuose.
 

Mirkytos spanguolės


5 kg spanguolių
0,5 l šalto vandens
5 šaukštai cukraus
1,5 šaukštelio druskos
Prisirpusias uogas perrinkti, nuplauti šaltu vandeniu, supilti į paruoštą indą (jis turi būti stiklinis arba emaliuotas; jį būtina išplauti vandeniu su valgomąja soda, po to kelis kartus perplauti karštu virintu vandeniu) ir užpilti šaltu vandeniu, kad jis vos semtų uogas. Į vandenį prieš tai įdėti cukraus, druskos, užvirinti ir atšaldyti. Uždengti dangčiu ir prispausti svarsčiu.
Mirkytas spanguoles laikyti šaltai. Kartkartėmis nugraibyti putas ir pelėsius, ne rečiau kaip kartą per savaitę perplauti karštu vandeniu dangtelį ir svorį.
Naudoti kaip garnyrą mėsai arba žuviai, salotoms pagardinti.
 

Iš grybų


 

Marinuoti grybai


1 kg grybų
1–2 stiklinės vandens
60–70 g 30% acto
3 arbatiniai šaukštelių druskos
12 juodųjų pipirų
2 lauro lapai
truputis muškato riešuto
1/2 šaukštelio cukraus
1 svogūnas
Nuvalytų mažų grybų nepjaustyti, stambesnius supjaustyti ne­di­de­liais gabalėliais ir sudėti į puodą drėgnu dugnu, apibarstyti druska ir pakaitinti. Atsiradusiose sultyse grybus maišant virti 5–10 minučių, tada sudėti prieskonius, svogūnus, dar pavirti keletą minučių, pabaigoje supilti actą. Grybus sudėti į stiklainius ir uždaryti.
Taip paruoštus grybus laikyti šaltokoje, maždaug 8° C temperatūros, patalpoje. Valgyti galima po 25–30 dienų.
 

Sūdyti grybai


Nuvalytus grybus 8–10 min. pavirti sūriame vandenyje ir išgriebti ant sietelio.
Į švarių emaliuotų ar stiklinių indų dugną pridėti krapų, lauro lapelių, pipirų, gvazdikėlių. Ant jų dėti ataušusius gybus ir pabarstyti druska (1 kg grybų – 70–80 g druskos). Ant viršaus vėl užbarstyti prieskonių ir druskos. Uždengti marle, uždėti medinį dangtelį, paslėgti akmeniu. Laikyti vėsioje patalpoje.
Panašiai galima sūdyti ir nevirtus grybus – gruzdus, pakarklius ar kitus karčiuosius grybus, tik prieš tai jie pamirkomi vandenyje 3–4 dienas, nuolat keičiant vandenį.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

llika
2014-08-16 18:11
(ok)(ok)

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai