Istorija atspindi žmonijos ligas bei kančias, kurias ji patyrė per tūkstančius metų dėl netinkamos mitybos. Maisto stygius buvo svarbus aprašant pirmuosius beriberio (dėl vitamino B1 stygiaus) atvejus dar senovės Kinijoje (2500 m.p.m.e.). Kiek žmonių suluošino, net sunaikino armijas ir laivynus garsioji cinga (dėl vit. C stygiaus). Dėl bado žmonės kentėjo iki 20 amžiaus pradžios. Manoma, kad visai kitokia būtų buvusi žmonijos istorija, jei būtų nebuvę avitaminozės epidemijų ir mineralinių medžiagų stygiaus.
1911 metais lenkų mokslininkas Kazimieras Funkas išskyrė cheminę medžiagą, kuria sėkmingai gydė susirgusius polineuritu, ir pavadino ją “gyvybės aminu” - “vitaminu”, nes jo sudėtyje buvo azoto turinti “amino” grupė. Žodį “vitaminas” sudaro du lotyniški žodžiai - “vita” - gyvybė ir “amine” - azotas. Nuo tada ir pradėjo formuotis mokslas apie vitaminus - vitaminologija. Šiuo metu jau išaiškinta 13 tikrų vitaminų ir keliolika panašių į vitaminus medžiagų - vitaminoidų. Vėliau buvo nustatyta, kad azotas įeina ne į visų vitaminų sudėtį, tačiau žodis “vitaminai” tapo plačiai vartojamas.
Svarbiausias vitaminų vaidmuo, kad daugelis iš jų, ypač B grupės, savo funkcijas žmogaus organizme vykdo susijungę su specialiais baltymais - fermentais arba enzimais. Šiuo atveju vitamino vaidmenį nulemia atitinkamas fermentas, į kurio sudėtį įeina vitaminas. Be vitamino fermentas nebūtų veiklus
Kaip žmogaus organizme vyksta cheminės reakcijos?
Žmogaus organizmas labai sudėtingas: jį sudaro 1015 ląstelių, kurių kiekvienoje gali vykti apie 2000 biocheminių reakcijų. Šie skaičiai rodo, kad žmogaus kūne vienu metu sparčiai vyksta milijonai reakcijų. O sąlygos žmogaus organizme labai švelnios: kūno temperatūra apie 36,70C, normalus slėgis, neutrali arba silpnai šarminė aplinka, savotiška terpė. Prisiminkime, kad vyktų cheminė reakcija mėgintuvėlyje, būtina jį kaitinti, didinti spaudimą ir pridėti katalizatoriaus. Mūsų organizme šiuos reikalavimus išsprendžia specialūs baltymai - fermentai.
Taip, fermentai, arba biokatalizatoriai, katalizuoja beveik visas žmogaus organizmo ląstelėje vykstančias reakcijas. Šiuo metu mokslininkai jau išskyrė ir išgrynino apie 2000 fermentų. Tik dėl jų žmogaus organizmas gali pasisavinti ir suvartoti savo poreikiams maisto medžiagas.
Fermentai yra specializuoti sudėtiniai baltymai. Nežinomas fermentas, kuris nebūtų baltymas. Pagal vykdomą katalizę, jie skirstomi į 6 stambias klases ir yra šifruoti.
Daugelio fermentų aktyvumui reikalingi mikroelementai ir mineralinės medžiagos. Jų veiklai labai svarbi vandenilio jonų koncentracija terpėje (pH). Ypač svarbus vaidmuo priklauso Na, K, Ca, Mg, P, Cl ir kt., kurie sudaro optimalias veikimo sąlygas ne tik ląstelėms, bet ir jose esantiems fermentams.
Kai kurie mikroelementai - Se, Zn, Cu, Mn, Mo, Ni ir kiti - fermento biosintezės metu įjungiami į jų molekules. Tai metalo fermentai.
Didesnę mūsų maisto dalį sudaro didelės molekulinės masės biopolimerai, kurių žarnynas negali įsiurbti. Todėl prieš tai virškinimo trakto fermentai juos suskaido iki monomerų (nedidelės molekulių masės junginių), pvz., baltymus iki amino rūgščių, polisacharidus (sudėtingą cukrų) iki gliukozės, o šie jau įsisiurbia į limfinę sistemą, po to kraujas išnešioja tas medžiagas po audinius. Iš kitos pusės, organizme atsiradusios maisto medžiagos stimuliuoja atitinkamų fermentų biosintezę.
Vitaminai priskiriami prie nepakeičiamų maisto komponentų. Be to, tam tikra jų koncentracija visada yra kraujyje. Ši koncentracija papildoma valgant.
Taip, tai gali užtikrinti tik racionali mityba, kai žmogus per dieną suvartoja pakankamai vaisių ir daržovių, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų.
Nepakankamas vitaminų kiekis keletą dienų nepakenks, nes žmogaus kraujyje visada yra nedidelis jų kiekis. Tačiau ilgiau negaunant vitaminų, atsiranda simptomų, charakteringų hipovitaminozei - vitaminų stygiui.
Šiai medžiagų grupei priskiriami vitaminai, vitaminoidai (medžiagos, panašios į vitaminus), skaidulinės medžiagos, vaistinių augalų ekstraktai, nesočiosios riebalų rūgštys, nepakeičiamos amino rūgštys ir mikroelementai. Šiuo metu Lietuvoje sutinkami “Roche”, “Ferrosan”, “Natri Plus”, “Vision”, “Intra”, “Amway” ir daugelio kitų firmų biologiškai aktyvūs maisto priedai. Kai kuriose Vakarų šalyse formuojasi funkcinio maisto koncepcija.
Tai nulemia keletas sąlygų: pasikeitė žmonių mityba, išplitusi hipovitaminozė, maisto perdirbimo technologija, ydingi mitybos įpročiai, vaistų agresija ir kita.
Vis daugiau gaminama rafinuotų produktų: cukraus, aliejaus, valgomosios druskos; sūrių, aukščiausios rūšies miltų, rūkytų mėsos gaminių, šokolado ir kt. Rafinuotas maistas yra kaloringas, bet neturi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios suardomos gamybos metu. Kaip paplitęs rafinuotas maistas, parodė “Agrobalt” paroda Vilniuje. Suprantama, kad mėsos produktus pagaminti lengviau nei išauginti ir išsaugoti obuolius! Vien tik dėl to neįmanoma apsieiti be biologiškai aktyvių priedų.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę