Apie naudingas medaus savybes žinojo jau pirmykščiai žmonės. Atsitiktinai paragavęs auksinio nektaro, žmogus pradėjo ieškoti bičių lizdų ir rinkti medų. Šimtmečiais medus buvo vienintelis žmonių vartojamas saldus produktas.
Ir iki šiol medus yra vienintelis saldus produktas, kuriame ypač daug mūsų organizmui naudingų medžiagų.
Medus - nepakeičiamas būtinų žmogui mineralinių medžiagų šaltinis. Mes esame pripratę prie daugelio produktų, kurie gaminant maistą praranda dalį savo vertės. Todėl labai svarbu žinoti, kokių mineralinių medžiagų maiste trūksta ir kokiu būdu galima tą nepakankamumą papildyti.
Dabar nustatyta, kad mūsų organizmui reikalingas nedidelis daugelio mineralinių medžiagų kiekis, o meduje tas būtinas kiekis kaip tik ir yra.
Meduje yra geležies, vario, mangano, silicio dioksido, chloro, kalcio, kalio, natrio, fosforo, aliuminio, magnio. Visi elementai į medų patenka iš dirvožemio, kuriame auga augalai, iš augalų - į nektarą, iš kurio bitės gamina medų.
Natūraliame meduje yra daug vitaminų, nes daugelio gėlių žiedadulkėse yra daugiau vitamino C nei bet kuriuose vaisiuose ar daržovėse. Kuo daugiau žiedadulkių meduje, tuo daugiau jame vitamino C.
Įrodyta, kad medus, skirtingai nei daržovės ar vaisiai, - nuostabi terpė, kurioje vitaminai nesuyra. Pavyzdžiui, nuskinti špinatai praranda 50 proc. vitamino C per 24 valandas. Nuskintuose vaisiuose vitaminų irgi labai sumažėja. Kaip ir daugumoje produktų, kuriuose cukraus koncentracija didelė, meduje yra mažai tiamino (vitamino B1), tačiau jame daug riboflavino (vitamino B2) ir nikotininės rūgšties (vitamino PP).
MEDUS, PALYGINTI SU KITAIS SALDŽIAIS PRODUKTAIS, TURI DAUGELĮ PRIVALUMŲ:
• nedirgina virškinimo trakto gleivinės;
• greitai ir lengvai pasisavinamas organizmo;
• lengvai išlaisvina energiją;
• turi natūralų, lengvai vidurius laisvinantį poveikį;
• veikia organizmą raminamai;
• padeda sportininkams ir aktyviems žmonėms greitai atstatyti jėgas.
Medus ramina dirginantį sausą kosulį, mažina artrito sukeltus sąnarių skausmus.
Įrodyta, kad medus yra nepakeičiamas natūralus produktas, tinkantis vaikų mitybai. Dauguma vaikų jį puikiai toleruoja. Medų, kaip saldiklį, galima vartoti su pienu. Be to, meduje yra šiek tiek baltymų, jis turi antiseptinių savybių, lengvai liuosuoja vidurius.
Greita medaus absorbcija neprovokuoja fermentacijos (rūgimo procesų), todėl kūdikiams valgant medų, virškinimo procesai normalizuojasi.
Medus, palyginti su kitais saldikliais, kuriuose yra didesnė dekstrozės koncentracija, nedaug padidina cukraus kiekį kraujyje, o tik patenkina cukraus poreikį.
Dėl visų išvardintų savybių daugiau medaus turėtų valgyti vaikai. Kūdikiams galima pridėti 2 arbatinius šaukštelius į 250 g mišinio. Jei kūdikio viduriai užkietėjo, galima duoti pusę arbatinio šaukštelio daugiau, o jei kūdikis viduriuoja, medaus reikia duoti mažiau.
Be abejo, medus, kurį vartoja tiek vaikai, tiek suaugę, turi būti kokybiškas, jame negali būti žemės ūkyje bei pramonėje vartojamų cheminių medžiagų, sunkiųjų metalų, toksiškai žmogaus organizmą veikiančių junginių. Todėl vertingiausias medus bičių renkamas toli nuo pramonės centrų, kelių. Medaus kokybė tiksliausiai įvertinama šiuolaikiniais analizės metodais, o siekiant užtikrinti produkto kokybę, turi būti patikrintas visas medus. Rekomenduojama vartoti tik tokį medų, kurio kokybė nekelia abejonių ir yra garantuojama gamintojų.
NUO NEMIGOS. Jei jūs sunkiai užmiegate arba užmigę lengvai prabundate ir ilgai po to negalite užmigti, valgykite po 1 valgomą šaukštą medaus vakarienės metu.
NUO KOSULIO. Galima rekomenduoti ir vaikams. Pakaitinkite 1 citriną 10 minučių ant mažos ugnies. Citrina suminkštės, ir bus galima išspausti daugiau sulčių. Citriną perpjaukite per pusę, išspauskite sultis, supilkite jas į stiklinę, įdėkite 2 valgomuosius šaukštus glicerino. Gerai išmaišykite ir pripildykite stiklinę iki viršaus medaus.
Jei kosulys retas, gerkite po 1 arbatinį šaukštelį per dieną (prieš vartojant mišinį reikės gerai suplakti). Jei kosulys kankina naktį - 1 arbatinį šaukštelį prieš naktį ir 1 arbatinį šaukštelį dieną. Jei kosulys labai stiprus - po 1 arbatinį šaukštelį ryte, prieš pietus, po pietų, prieš vakarienę, po vakarienės ir nakčiai. Kosuliui mažėjant mažinkite ir vartojamo mišinio dozę.
NAKTINIŲ KOJŲ RAUMENŲ TRAUKULIŲ SLOPINIMUI. Po 2 arb. šaukštelius medaus kiekvieną kartą valgant - vieną savaitę. Po to jausite palengvėjimą. Galima medų vartoti ir toliau, recidyvams išvengti.
NUDEGIMAMS GYDYTI. Medus mažina skausmą ir padeda išvengti pūslių susidarymo.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę