Ne tik gardu, bet ir sveika

Apie naudingas medaus savybes žinojo jau pirmykščiai žmonės. Atsitiktinai paragavęs auksinio nektaro, žmogus pradėjo ieškoti bičių lizdų ir rinkti medų. Šimtmečiais medus buvo vienintelis žmonių vartojamas saldus produktas.
Ir iki šiol medus yra vienintelis saldus produktas, kuriame ypač daug mūsų organizmui naudingų medžiagų.
Medus - nepakeičiamas būtinų žmogui mineralinių medžiagų šaltinis. Mes esame pripratę prie daugelio produktų, kurie gaminant maistą praranda dalį savo vertės. Todėl labai svarbu žinoti, kokių mineralinių medžiagų maiste trūksta ir kokiu būdu galima tą nepakankamumą papildyti.
Dabar nustatyta, kad mūsų organizmui reikalingas nedidelis daugelio mineralinių medžiagų kiekis, o meduje tas būtinas kiekis kaip tik ir yra.
Meduje yra geležies, vario, mangano, silicio dioksido, chloro, kalcio, kalio, natrio, fosforo, aliuminio, magnio. Visi elementai į medų patenka iš dirvožemio, kuriame auga augalai, iš augalų - į nektarą, iš kurio bitės gamina medų.
Natūraliame meduje yra daug vitaminų, nes daugelio gėlių žiedadulkėse yra daugiau vitamino C nei bet kuriuose vaisiuose ar daržovėse. Kuo daugiau žiedadulkių meduje, tuo daugiau jame vitamino C.
Įrodyta, kad medus, skirtingai nei daržovės ar vaisiai, - nuostabi terpė, kurioje vitaminai nesuyra. Pavyzdžiui, nuskinti špinatai praranda 50 proc. vitamino C per 24 valandas. Nuskintuose vaisiuose vitaminų irgi labai sumažėja. Kaip ir daugumoje produktų, kuriuose cukraus koncentracija didelė, meduje yra mažai tiamino (vitamino B1), tačiau jame daug riboflavino (vitamino B2) ir nikotininės rūgšties (vitamino PP).


MEDUS, PALYGINTI SU KITAIS SALDŽIAIS PRODUKTAIS, TURI DAUGELĮ PRIVALUMŲ:
• nedirgina virškinimo trakto gleivinės;
• greitai ir lengvai pasisavinamas organizmo;
• lengvai išlaisvina energiją;
• turi natūralų, lengvai vidurius laisvinantį poveikį;
• veikia organizmą raminamai;
• padeda sportininkams ir aktyviems žmonėms greitai atstatyti jėgas.
Medus ramina dirginantį sausą kosulį, mažina artrito sukeltus sąnarių skausmus.
Įrodyta, kad medus yra nepakeičiamas natūralus produktas, tinkantis vaikų mitybai. Dauguma vaikų jį puikiai toleruoja. Medų, kaip saldiklį, galima vartoti su pienu. Be to, meduje yra šiek tiek baltymų, jis turi antiseptinių savybių, lengvai liuosuoja vidurius.
Greita medaus absorbcija neprovokuoja fermentacijos (rūgimo procesų), todėl kūdikiams valgant medų, virškinimo procesai normalizuojasi.
Medus, palyginti su kitais saldikliais, kuriuose yra didesnė dekstrozės koncentracija, nedaug padidina cukraus kiekį kraujyje, o tik patenkina cukraus poreikį.
Dėl visų išvardintų savybių daugiau medaus turėtų valgyti vaikai. Kūdikiams galima pridėti 2 arbatinius šaukštelius į 250 g mišinio. Jei kūdikio viduriai užkietėjo, galima duoti pusę arbatinio šaukštelio daugiau, o jei kūdikis viduriuoja, medaus reikia duoti mažiau.
Be abejo, medus, kurį vartoja tiek vaikai, tiek suaugę, turi būti kokybiškas, jame negali būti žemės ūkyje bei pramonėje vartojamų cheminių medžiagų, sunkiųjų metalų, toksiškai žmogaus organizmą veikiančių junginių. Todėl vertingiausias medus bičių renkamas toli nuo pramonės centrų, kelių. Medaus kokybė tiksliausiai įvertinama šiuolaikiniais analizės metodais, o siekiant užtikrinti produkto kokybę, turi būti patikrintas visas medus. Rekomenduojama vartoti tik tokį medų, kurio kokybė nekelia abejonių ir yra garantuojama gamintojų.

 

PATEIKIAME KELETĄ LIAUDIES MEDICINOS RECEPTŲ.


NUO NEMIGOS. Jei jūs sunkiai užmiegate arba užmigę lengvai prabundate ir ilgai po to negalite užmigti, valgykite po 1 valgomą šaukštą medaus vakarienės metu.
NUO KOSULIO. Galima rekomenduoti ir vaikams. Pakaitinkite 1 citriną 10 minučių ant mažos ugnies. Citrina suminkštės, ir bus galima išspausti daugiau sulčių. Citriną perpjaukite per pusę, išspauskite sultis, supilkite jas į stiklinę, įdėkite 2 valgomuosius šaukštus glicerino. Gerai išmaišykite ir pripildykite stiklinę iki viršaus medaus.
Jei kosulys retas, gerkite po 1 arbatinį šaukštelį per dieną (prieš vartojant mišinį reikės gerai suplakti). Jei kosulys kankina naktį - 1 arbatinį šaukštelį prieš naktį ir 1 arbatinį šaukštelį dieną. Jei kosulys labai stiprus - po 1 arbatinį šaukštelį ryte, prieš pietus, po pietų, prieš vakarienę, po vakarienės ir nakčiai. Kosuliui mažėjant mažinkite ir vartojamo mišinio dozę.
NAKTINIŲ KOJŲ RAUMENŲ TRAUKULIŲ SLOPINIMUI. Po 2 arb. šaukštelius medaus kiekvieną kartą valgant - vieną savaitę. Po to jausite palengvėjimą. Galima medų vartoti ir toliau, recidyvams išvengti.
NUDEGIMAMS GYDYTI. Medus mažina skausmą ir padeda išvengti pūslių susidarymo.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai