Vienas populiariausių ir mėgstamiausių bičių produktų yra liepų medus. Jis yra gelsvos arba gelsvai žalsvos spalvos, stipraus kvapo ir labiausiai vertinamas gydant peršalimo ligas. Ne mažiau veiksmingai malšina gerklės skausmą ir vertingas peršalus yra aviečių medus. Jo bitininkai Lietuvoje iškopia gana daug, nes šiuo metu vis daugiau kertant miškų, avietynai užima gana didelius plotus.
Labai specifinis yra grikių medus. Jis yra tamsiai rudos ar rusvos spalvos, aštraus skonio ir ne visiems priimtino kvapo. Bet jis labai tinka nusilpusiems ir sergantiesiems mažakraujyste žmonėms.
Labiausiai paplitęs yra pievų medus. Jis yra surinktas iš daugelio žiedų, malonaus kvapo, gelsvos ar geltonos spalvos. Tai puikus maisto produktas bei vaistas nuo nuovargio, peršalimo ir kitų ligų.
Su įtarumu ir nepasitikėjimu pirkėjai dažnai žvelgia į dobilų, o ypač - rapsų medų. Tai baltas, smulkios kristalizacijos, silpno aromato medus. Šių rūšių meduje mažiau mineralinių medžiagų, todėl toks medus rečiau vartojamas gydymo tikslams, bet maistui tinka.
Negalima nepaminėti tamsaus miško medaus. Tai ypač vertingas produktas, nes surenkamas palyginti ekologiškai švarioje aplinkoje. Šiame meduje galima rasti miško augalų nektaro, spygliuočių ir lapuočių medžių lipčiaus. Šis medus turi daugiausiai mineralinių medžiagų ir labiausiai vertinamas Vakarų šalyse.
Daugelis žmonių medų perka iš pažįstamo bitininko. Tai daug pigiau ir patikimiau. Kiti - maisto produktų parduotuvėse, tačiau čia medus pats brangiausias ir ne visada pats geriausias. Didelis medaus pasirinkimas turguje - kokio pageidausi, tokio ir gausi! Keista, bet ir žiemos metu turguje gali nusipirkti net ir šviežio, skysto medaus. Meduoliams kepti toks medus gal ir tinka, bet sveikam maistui, o ypač vaistams - tikrai ne.
Kadangi parduodama daug nekokybiško medaus, daugelis nebepasitiki bičių produktais, todėl bitininkai buriasi į draugijas ir kokybišku medumi prekiauja specializuotose parduotuves bei kioskuose.
Ne vienas atkreipė dėmesį į importinį, gražiuose indeliuose sufasuotą medų. Jis nėra brangus, tinka ne tik maistui, bet yra vertingas ir kaip vaistas. Vis populiaresnis tampa ispaniškas “El Brezal” ir “Floresta” medus. Ispanija yra laikoma medaus tėvyne, nes jos geografinė padėtis ir unikalus klimatas leidžia rinkti medaus derlių ištisus metus.
Ispaniško medaus gydomosios savybės:
• apelsinmedžio žiedų medus natūraliai malšina skausmą;
• rozmarino medus yra geras skrandžio tonikas ir stimuliuoja kepenis;
• lauko gėlių medus padeda kovoti su fiziniu ir protiniu nuovargiu;
• eukalipto medus rekomenduojamas sutrikus kvėpavimo takams, jis padeda atsikosėti ir malšina patį kosulį;
• kalnų gėlių medus žinomas šlapimą varančiu ir šlapimo traktą dezinfekuojančiu poveikiu;
• medus su ženšenio ekstraktu atnaujina žmogaus organizmą.
Ispanijoje valgomas tik skystas medus, o tos medaus rūšys, kurių fruktozės ir gliukozės santykis yra mažas, t.y. medus gali greitai susikristalizuoti, paprastai vartojamos kaip žaliava ar yra sudedamoji maisto dalis. Taigi kita “El Brezal” ir “Floresta” medaus savybė yra ta, kad eksportuojamas tik ilgai skystas išliekantis medus.
• Didžiausią medaus dalį sudaro gliukozė (34 proc.) ir fruktozė (apie 40 proc.).
• Be šių angliavandenių, meduje yra mineralinių medžiagų: geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, vitaminų B1, B2, B6, C ir pantoteno rūgšties.
• Meduje nėra cholesterolio.
• Medus yra natūralus antioksidantas.
• Vienas valgomasis šaukštas medaus turi 60 kalorijų.
• Medus yra puikus natūralus saldiklis.
• Medaus nereikia pasterizuoti, nes jame labai mažai bakterijų, o pasterizuoti reikia indą, į kurį medus supilamas.
• Laikyti medų reikia vėsioje ir sausoje vietoje, bet jo nešaldyti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Tik stai idomu - gydydamiesi ismaisome medu arbatos ar karsto pieno puodely, o kaip su gydomosiom savybem? Ar jos ”neissipliko”? Man atrodytu, kad taip. Tai turbut geriausia ciulpti medu nuo sauksto, uzgeriant?