Vasarą dažniausiai valgome tuos vaisius, kuriuos užsiauginame patys, o štai žiemai atėjus keliaujame į prekybos centrus ir renkamės citrusinius vaisus. Jie – tikra vitaminų bomba, kurią mielai suvalgome jei ne kiekvieną dieną, tai į savaitę bent kelis kartus tikrai. Tegyvuoja apelsinai, mandarinai ir citrina. Šie citrusiniai vaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui.
Mandarinai iki Kalėdų ir per jas
Jei gatvėje sutiktų žmonių paklaustume, su kokiais citrusiniais vaisiais jiems asocijuojasi Kalėdos, atsakymas, be abejonės, būtų, jog su mandarinais. Be mandarinų kvapo dauguma iš mūsų neįsivaizduojame savo Kalėdų.
Mandarinai – iš įvairių šalių (dažniausiai Ispanijos) atgabenami į Lietuvą dar lapkričio pradžioje, džiugina mus iki pat Kalėdų. Mėgaukimės šiais citrusiniais vaisiais į sveikatą: vienas mandarinas turi vitaminų A, D, K. Vitaminas A reikalingas mūsų regėjimui gerinti, o štai vitaminas D, kurio mes gauname vasarą iš saulės, o žiemą galime gauti iš mandarinų, reikalingas kalcio ir fosforo gamybai mūsų organizme. Vitaminas K yra svarbus kraujo krešėjimo procese.
Mandarinai – tai tikra palaima toms, kurios amžinai laikosi dietų ir yra sunerimusios dėl savo svorio. Nesijaudinkite ir drąsiai valgykite šiuos citrusinius vaisius, mat 100 g mandarinų turi vos 38-45 kcal. Mandarinų turėtų atsisakyti tik tie, kas serga gastritu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, kolitu.
Pagiriamasis žodis citrinai
Citrinoje gausu vitamino C, o vitaminas C, kaip žinia, stiprina mūsų imunitetą. Ne veltui dar XVIII a., jūrininkai naudojo citriną nuo skorbuto (vitamino C trūkumo). 100 g. citrinos turi tik 29 kcal. Ir net 53 mg Vitamino C.
Citrina yra vienas iš sveikiausių citrusinių vaisių. Iš ryto dauguma moterų pradeda savo dieną nuo puodelio vandens su citrinos sultimis, žinodamos, jog toks rytinis kokteilis pašalina organizme susikaupusias toksines medžiagas, gerina imunitetą, veikia tonizuojančiai, o citrinose esantis kalis stiprina širdies ir kraujagyslių veiklą.
Kiti žmonės vos tik peršąla iškart eina į parduotuvę ir perka citrinų. Medus su citrina veikia panašiai kaip vaistai nuo kosulio, padeda nuo gerklės skausmo. Visgi, jeigu kosulys nepraeina ilgiau nei keletą dienų, vertėtų pasidomėti, kaip gydyti kosulį ne naminėmis priemonėmis, o veiksmingesnėmis, medikamentinėmis priemonėmis.
Apelsinų sultys – ir skanu, ir sveika
Tie, kas namuose turi sulčiaspaudę, tikriausiai save ir savo šeimos narius karts nuo karto palepina šviežiai spaustomis apelsinų sultimis.
Šviežiai spaustose apelsinų sultyse yra daugybė organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų. 100 gramų apelsinų savo sudėtyje turi net 214 mg kalio, 44 mg kalcio, 25 mg fosforo ir 17 mg magnio. Kuomet spaudžiame sultis, apelsinų sunaudojame daugiau nei šimtą gramų, vadinasi, ir vitaminų bei mineralų gauname daug daugiau. Tad nieko keisto, kuomet kai kurie žmonės rytais, prieš valgį, išgeria ne tik kavos, bet ir stiklinę apelsinų sulčių.
Šviežių apelsinų sulčių į dienos mitybos racioną vertėtų įtraukti besilaukiančioms moterims, kadangi šiame gėrime yra nemažai folio rūgšties, kuri yra labai reikalinga augančiam vaisiui. Sergate avitaminoze? Gerkite apelsinų sultis.
Retkarčiais apelsinų sultimis turėtų mėgautis tie, kurie skaičiuoja kalorijas - 1 stiklinė apelsinų sulčių turi apie 115 kcal. Nepiktnaudžiauti apelsinų sultimis turėtų ir tie, kuriuos dažnai vargina skrandžio skausmai, turi skrandžio opą, gastritą, skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs.
Citrusiniai vaisiai – tikra vitaminų bomba žiemą. Tik mėgaukimės jais su saiku.
L. Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę