Skaitykite toliau ir sužinosite 5 maisto produktus, kuriuos vertėtų išmesti iš savo šaldytuvo ir raciono, jei norite būti sveiki.
1. Jei norite, kad cholesterolio lygis būtų normalus, nevalgykite gabalinio margarino
Kažkuriuo metu turėjome atsisakyti sviesto ir pereiti prie „sveikesnio“ margarino, bet iškilo viena problemėlė: tik pradėtame gaminti margarine buvo gausu transriebalų, kurie didina blogojo cholesterolio (LDL) ir mažina gerojo cholesterolio (HDL) kiekį. Bėgant metams, daugelio margarinų rūšių gamybos formulės buvo pakeistos, tačiau toli gražu ne visos yra vienodos. Klinikos „Mayo Clinic“ teigimu, kuo kietesnis margarinas, tuo jame yra daugiau riebalų. Taigi, gabalinio margarino sudėtyje yra daugiau transriebalų nei parduodamo indeliuose. Be to, jei stengiatės riboti perdirbto maisto vartojimą, nepamirškite, kad margarinas yra itin perdirbtas, todėl geriau rinkitės sviestą ar alyvuogių aliejų.
2. Jei manote, kad dirbtiniai saldikliai padeda mesti svorį, klystate
Lyg ir logiška manyti, jog pakeitus kaloringąjį cukrų nekaloringuoju saldikliu galima atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, tačiau pasirodo, kad žmogaus organizmas turi gana ironišką humoro jausmą. Vis daugėja įrodymų, jog dirbtiniai saldikliai kaip tik padeda priaugti svorio ir – dar blogiau – gali padidinti gliukozės kiekį kraujyje. Žurnale „Time“ rašoma apie tyrimą, kurio metu buvo nustatyta, kad cukraus pakaitalai organizme sukelia gliukozės skaidymo proceso pokyčių. Tyrimo metu mokslininkai 7 dienas davė dirbtinių saldiklių žmonėms, kurie paprastai jų nevartojo. Pusės tiriamųjų kraujyje buvo aptiktas didesnis gliukozės kiekis vos po keturių dienų. Studijos autorius dr. Eranas sako: „Išsiaiškinome, kad dirbtiniai saldikliai, kuriuos laikome naudingais ir naudojame nutukimo ir jo sukeliamų komplikacijų prevencijai ar gydymui, iš tikrųjų tik pablogina situaciją.“ Be to, dirbtiniai saldikliai kenkia ne tik žmonėms. Mokslininkai pastebėjo, kad į vandenį patekę dirbtiniai saldikliai kelią grėsmę žuvims ir kitiems jūrų gyvūnams.
3. Jei nenorite hormonų chaoso, niekada nevalgykite konservuotų sriubų, kokosų pieno ir daržovių
Ne visuose konservuotuose gaminiuose yra pramoninio chemikalo bisfenolio A (BPA), tačiau tų, kuriuose yra, reikia vengti. BPA yra sintetinis estrogenas, kurio net nedidelis kiekis gali suardyti hormonų pusiausvyrą. Šis chemikalas siejamas su tokiais sveikatos sutrikimais kaip nevaisingumas, krūties vėžys, antsvoris, diabetas, ankstyvas lytinis subrendimas ir vaikų elgsenos pokyčiai. 2011 m. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ištyrė 78 populiarius konservuotus maisto produktus ir 71 iš jų rado BPA. Tais pačiais metais Harvardo universiteto atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad žmonių, kurie penkias dienas iš eilės valgė po porciją konservuotos sriubos, organizme BPA kiekis buvo 10 kartų didesnis nei tų, kurie valgė šviežią sriubą. BPA koncentracijos skirtingose to paties maisto produkto skardinėse gerokai skiriasi, todėl sunku pasakyti, kokių gaminių vengti. Kita vertus, Krūties vėžio fondo atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog daugiausia šio chemikalo yra konservuoto kokosų pieno, sriubos ir daržovių skardinėse. Verčiau rinkitės įmonių, nebenaudojančių BPA, produkciją.
4. Jei stengiatės riboti suvartojamo cukraus kiekį, nevalgykite vaikiškų dribsnių
Tikriausiai nenustebsite sužinoję, kad vaikams skirtų dribsnių sudėtyje yra cukraus. Tačiau net neįsivaizduojate, kiek ten jo daug. Populiariausių dribsnių – „Kellog’s Honey Smacks“ ir „Malt-O-Meal Golden Puffs“ – sudėtyje esantis cukrus sudaro net 56 % viso svorio. Visiškai teisingai – daugiau nei pusė gaminio yra cukrus. Vaje! O vienoje porcijoje (3/4 puodelio) yra 50 % rekomenduojamos paros normos (Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija).
5. Jei nerimaujate dėl genetiškai modifikuotų maisto produktų, venkite sojų pupelių ir jų turinčių gaminių
Nepaisant jūsų požiūrio į genetiškai modifikuotus (GM) maisto produktus, rasti gaminių be jų yra nelengva. Vieni teigia, kad daugiau nei 75 % parduotuvėse esančių maisto produktų yra genetiškai modifikuoti arba turi GM sudedamųjų dalių. Kukurūzai ir sojų pupelės puikuojasi to sąrašo viršuje. Nors kukurūzai yra gana plačiai paplitę, didžioji dalis genetiškai modifikuotų kukurūzų naudojami gaminant galvijų pašarą. Tačiau sojų pupelių ir jų gaminių galima rasti daugelyje mūsų valgomų maisto produktų. Aplinkos apsaugos darbo grupės (EWD) teigimu, apie 93 % JAV užaugintų sojų pupelių yra genetiškai modifikuotos. Tai reiškia, kad, norėdami išvengti GM maisto produktų, nepirkite gaminių, kurių etiketėse puikuojasi tokios sudedamosios dalys kaip sojų baltymai, sojų pupelių aliejus, sojų pienas, sojų miltai, sojų padažas, sojų varškė ar sojų lecitinas, nebent nurodyta, kad jos yra natūralios ar be GMO.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę