Sveika mityba neatsiejama nuo saikingumo. Iš esmės tai reiškia, kad reikia suvalgyti tik tiek maisto, kiek jo reikia kūnui. Pavalgę turite jaustis patenkinti, o ne persivalgę. Saikingumas taip pat užtikrina pusiausvyrą. Patrauklios dietos yra viena, realybė kita – žmogaus organizmui, kad jis išliktų sveikas, būtina baltymų, riebalų, skaidulų, vitaminų ir mineralų pusiausvyra.
Daugumai mūsų saikingumas taip pat reiškia valgyti mažiau negu iki šiol. Tačiau neturite atsisakyti maisto, kurį mėgstate. Pavyzdžiui, šoninė pusryčiams kartą per savaitę galėtų būti vertinama kaip saikingumas, jeigu valgysite sveikus pietus ir vakarienę, o ne spurgas ar picą. Jeigu vieną dieną pasilepinate 100 kalorijų turinčiu šokolado gabalėliu, atkurkite pusiausvyrą suvartodami 100 kalorijų mažiau vakarienės metu. Jeigu vis dar jausitės išalkę, papildomai suvalgykite daržovių.
•Mėginkite negalvoti apie tam tikrus produktus kaip apie draudžiamus. Kai uždraudžiate sau valgyti tam tikrą maistą, pasidavę pagundai jaučiatės lyg būtumėte susikirtę. Pradėkite mažinti nesveiko maisto porcijas ir nevalgykite jų dažnai. Kai sumažinsite suvartojamo nesveiko maisto kiekį, pamatysite, kad mažiau jo norite, ir imsite apie jį mąstyti tik kaip apie retkarčiais užklumpantį silpnumą.
•Rinkitės mažesnes porcijas. Pastaruoju metu labai padidėjo maisto porcijų dydžiai. Kai vakarieniaujate kavinėje, rinkitės užkandį vietoj pirmojo patiekalo, pasidalykite lėkšte su draugu ir neužsisakykite didžiulių porcijų. Namuose sumažinti porcijas galite įvertindami maistą vizualiai: mėsos, žuvies ar vištienos porcija turėtų būti kortų malkos dydžio, pusė stiklinės bulvių košės, ryžių ar makaronų yra maždaug tokio dydžio kaip tradicinė lemputė. Jeigu po valgio nesijaučiate patenkinti, rinkitės daugiau žalių lapinių daržovių ar pasivaišinkite vaisiais.
•Neskubėkite. Nustokite valgyti prieš pasijusdami sotūs. Jūsų smegenims reikia keleto minučių, kad praneštų, jog maisto jau pakanka, todėl valgykite lėtai.
•Kaip įmanoma dažniau valgykite ne vieni. Tai teikia ne tik emocinę naudą, bet ir padeda formuoti sveikos mitybos įpročius jūsų vaikams. Valgymas priešais televizoriaus ekraną dažnai lemia beprasmį persivalgymą.
Svarbu ne tik tai, ką valgote, bet ir kada
•Pusryčiaukite ir rinkitės mažesnes maisto porcijas dienos metu. Sveiki pusryčiai skatina geresnę medžiagų apykaitą, o nedidelės sveiko maisto porcijos (vietoj standartinių trijų didelių patiekalų) leidžia išsaugoti energiją.
•Venkite valgyti naktį. Stenkitės vakarienę valgyti anksčiau, maždaug 14–16 val. iki pusryčių kitą rytą. Tyrimais nustatyta, kad tik būdami aktyvūs ir suteikdami savo virškinimo sistemai ilgą pertrauką kiekvieną dieną, galėsite kontroliuoti savo svorį.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę