Šiuolaikiniai tyrimai įrodo, kad augalų terapija ir kitos natūralios medicinos priemonės yra veiksmingos, bet toli gražu ne šiaudas skęstančiajam, – patikina Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Fitoterapijos laboratorijos vedėjas Juozas Ruolia.
Sužinome apie vis naujus moksliškai pagrįstus metodus, apie tai, kad žmogaus sveikatą palankiai veikia įvairios intervencijos į jo protą ir kūną: meditacija, malda, maistas ir vaistingosios medžiagos, dieta, refleksoterapija, gydymas biolauku. Kad tai veiktų ir padėtų sveikti, reikia nemažai žinoti. Bet svarbiausia – domėtis fitoterapija ne akimis, ne knygas skaityti, o daryti ir pasitikėti – rekomenduoja gydytojas, medicinos ir biologijos specialistas J. Ruolia.
Blogas kramtymas gali provokuoti vėžį
Maistą reikia kramtyti, o ne ryti. Kaip valgome? Televizoriaus garsų ir vaizdų fone, rankose – ne tik stalo įrankiai, bet ir mobilusis telefonas, dar kas nors... Jeigu atpažįstate save prie pietų stalo – darykite tvarką, grąžinkite pagarbą maistui.
O šventės? Septyni karšti patiekalai, daug gėrimų, piktokos kalbos apie politikus... Vaikas neturės apetito, jeigu jį skubinsite valgyti; jis tik sumes maistą gabalais į skranduką. Taip maistas taps puviniu, pūs pilvuką. Nesukramtytas maistas – pirmas žingsnis į skrandžio vėžį. Ši liga jaunėja.
Jei liga išsivystė
Nesiūlykite savo artimiesiems, susirgusiems onkologine liga, pradėti nuo žolių, papildų ar „gydymo lauku“. Jei susiformavo navikas, augalų terapija ar biolauko korekcija nepajėgi jo pašalinti. Tai įmanoma onkologijos ligoninėje: išpjaunant auglį, po to chemoterapijos būdu pažeistas ląsteles išgaudant, spinduliais išdžiovinant. Vėžio pažeistas organas ar audinys yra labai kietas, jį reikia šalinti. Chirurgas naviką peiliu kartais vos gali išplėšti, preparuoja kelias valandas, o mes įsivaizduojame, kad jis ištirps arbatėlėje... Nesiduokite apgaunami, kad tokius darinius ims ir išsklaidys antpilai. Auglį reikia pašalinti, tada padėti organizmui užsigydyti. Tam tinka ir žolelės bei augalai. Taip pat meditacija, geros knygos ir geros mintys.
Avietė, alijošius, medetka...
Augalus naudokite detoksikuojamajai terapijai. Jei informaciniame lapelyje nurodyta, kad vaisto apykaitos šalutiniai produktai išskiriami su prakaitu, skatinkite šį procesą – gerkite aviečių stiebelių arbatos. Jų pasiruoškite dar vasarą: kol dar pusė uogų žalios, o kita pusė jau panokusios, stiebelį nulaužkite, sudžiovinkite.
Kadagio uogos tinka vyrams, kurie serga prostatos vėžiu, taip pat tiems, kurie nori nesusirgti.
Po spindulių terapijos ar kitais atvejais, kai reikia skatinti storojo žarnyno veiklą, gerkite šviežių alijošiaus sulčių; šviežių, iš ką tik nuskinto lapo. Nelaikykite 14 dienų šaldytuve, kaip nurodo populiarūs receptai, nes pasigamintumėte tik vidurių laisvinamosios priemonės.
Kad pilvo nepūstų, reikia pupalaiškio ar pelyno, medetkos ar gysločio arbatos. Medetkų žiedai veiksmingiausi yra pradedantys žydėti; tinka ir šakelės.
Tik nebadaukite
Pasitikėkite savo gydytojais; jie gerbiami pasaulyje, o mes jais nepasitikime... Sergantieji onkologinėmis ligomis nekvailiokite ir nesiimkite gydytis badaudami. Nėra „bado terapijos“, o taip maniusieji skaudžiai nusivylė. Jei badaujate, pasmerkiate save, nes sustabdote imuniteto mechanizmą; jei nedirba žarnynas, imunitetas slopinamas.
Jei nenorite susirgti vėžiu, valgykite ir gerai kramtykite: kąsnis daržovių – kąsnis mėsos. Reikia visų aminorūgščių, o jos – mėsoje. Taip pat visavertis aminorūgščių šaltinis yra bičių duonelė.
Bičių duonelė – galybių galybė. Duonelėje esančias žiedadulkes surenkančios bitės jas apdoroja savo seilėmis, todėl bičių duonelė nekelia alergijos. (Jei norite įsitikinti, ar kuri nors vaistažolė, produktas arba vaistas jums nesukels alerginės reakcijos, iš pradžių juo įtrinkite vidinę lūpos dalį – tai mėginys; paraudimai, juolab pūslelės kalba apie alergiškumą.) Sumaišyta su medumi duonelė tinka gripo profilaktikai.
Ką daryti, kad vėžys nesikartotų
Vartokite nuo 50 iki 200 mikrogramų seleno per parą. Moterims tinka gerti šiek tiek raudonojo vyno. Šalyse, kur jo geriama tradiciškai, sergamumas krūtų vėžiu mažesnis.
Valgykite citrinų, sumaltų ir lygiomis dalimis sumaišytų su medumi. Iš pradžių nuvalykite nuo vaisių cheminius purškalus, šepetėliu nutrinkite juos su soda ir druska, taip nukenksminkite visus užsienio šalių vaisius, daržoves. Po to dar palaikykite 20 min. vandenyje su soda.
Citrinoje esanti natūrali rūgštis šarmina organizmą. Žmogui, kurio šlapimo ph 6–6,5, vėžys nesikartos. Tokiam šarmingumui palaikyti privalote valgyti citrinų. Tinka ir po hepatito, infarkto, insulto, sergant inkstų ligomis – darykite tai, o ne diskutuokite, ar verta tokiomis „nesąmonėmis“ užsiimti. Tai pasaulinė praktika, tyrimais patvirtinta, kad naudinga sveikatai.
Valgykite obuolių, darykite obuolių sūrį. Gerdami vien tik sultis, išmetate naudingiausią obuolių dalį – ląstelieną.
Žarnyne turi būti pektinų – jie sujungia perteklinį moteriškąjį hormoną estradiolį. Tad valgykite keptų morkų ir obuolių. Tiks ir švieži ar su cukrumi (geriau ruduoju) sutrinti agrastai, mėlynės.
Jei susirgote onkologine liga, įsitikinkite, ar namuose nėra gyvsidabrio. Žmonėms, kurie užaugo namuose, kuriuose iš termometro išsiliejo ir garavo gyvsidabris, yra tikimybės susirgti sarkoma. Kvieskite tarnybas, tegul išsiurbia pavojingą gyvsidabrį ir namuose jo nelieka nė dulkelės. Asbestas, šiferio dulkės sukelia plaučių vėžį.
Kaip švelninti tablečių „chemiją“
Vaistai gali dirginti skrandžio gleivinę, ypač pražūtingas aspirinas, nes greitai ją pažeidžia, suardo. Kaip, jeigu jums paskirta, vaistus vartoti saugiai? Du šaukštus krakmolo išmaišote nedideliame šalto vandens kiekyje, supilate į užvirintą litrą ar du vandens. Šio kisieliaus stikline užgeriate tabletes. Krakmolas užglaistys skrandžio vidinės sienelės raukšles, taigi jokios žalos gleivinei. Linų sėmenų nuoviras šiuo požiūriu mažai veiksmingas, geriau naudoti kavamale sumaltų sėklų plikalą. Jeigu norite slopinti apetitą, gerkite pabrinkintų maltų sėmenų gėrimą. Sėmenyse yra vėžio prevencijai reikalingų pektinų.
Natūralių vitaminų draugijoje
Vitaminai, kurių gauname valgydami šviežias daržoves ir vaisius, yra natūralios gamtinės sudėties junginiai. Organizmas juos pasisavina tiesiogiai. O sintetiniai vitaminai iš pradžių keliauja į kepenis, jos – jei sveikos – organizmui pateikia apdorotus, jau tinkamus pasisavinti. Bet jei kepenys pavargusios ar per daug apkrautos, sintetinių medžiagų neperdirbs, t.y. šių vitaminų nepasisavinsime.
Geriausias mineralinių medžiagų rinkinys yra jūros kopūstuose. Dar – dilgėlėse. Dilgėlių vartokite tik tada, jei kraujas kreša normaliai, o jei jums skirta vaistų kraujo krešumui mažinti, dilgėlės netiks.
Vitaminų, kurių reikia moterims, sirgusioms krūties vėžiu, gausu raugintuose kopūstuose. Vyrams po prostatos vėžio tinka petražolės; auginkite apskritus metus, žiemą ant palangės, kasdien suvalgykite bent du tris žalius lapelius.
Fitoterapeutas Juozas Ruolia: „Fitoterapija yra veiksminga. Vartokite vaistingųjų augalų, pasikliaukite savo darbą išmanančių medikų patarimais, o ne diskutuokite, ar verta „tokiomis nesąmonėmis“ užsiimti.“
Maisto produktų, kurių reikia vengti, sąrašas
Balta duona, riebi kiauliena, jautiena, riebūs pieno produktai, ilgai galiojantys pieno ir mėsos produktai.
Pesticidais ir herbicidais užterštas maistas (netinkamas dėl juose esančių estrogenus imituojančių medžiagų ksenoestrogenų).
Intensyviai užaugintų gyvulių, paukščių, žuvų mėsa. Joje yra antibiotikų ir augimo hormonų liekanų.
Plastikiniuose induose laikomi maisto produktai ir mikrobangų krosnelėse, plastiko induose šildomi maisto produktai (netinkami dėl dioksino išsiskyrimo iš plastiko indų).
Dideli kiekiai kofeino, cukraus, šokolado.
Daiginti grūdai, jų sultys (nenaudotini dėl juose esančių auksinų, kiberilinų (augimo hormonai), kurie stimuliuojamai veikia ir vėžio ląsteles).
Daug morkų, burokėlių, salierų ir ypač jų mišinių sulčių (dėl naujai susidarančių stimuliuojančių junginių).
Daržovių (tik morkų, tik salierų, tik burokėlių,...) sulčių galima gerti vieną du gurkšnius per valandą. Tačiau negerkite įvairių daržovių mišinių sulčių.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę