Moksliniai tyrimai įrodė, kad žmonės, pusryčiams valgantys košes, dieną rečiau užkandžiauja nesveiku maistu ir dažniau užkandžiams pasirenka vaisius. Matyt, dėl šios priežasties šie žmonės paprastai yra lieknesni už tuos, kurie į košes paprasčiausiai šnairuoja. Pagalvokime: košės – puikus skaidulinių medžiagų šaltinis, todėl išvengsite vidurių užkietėjimo, sumažinsite hemorojaus, storosios žarnos vėžio riziką, sumažės cholesterolio kiekis kraujyje, tai reiškia, kad kartu sumažės ir širdies ir kraujagyslių sistemos ligų tikimybė.
Valgydami košes, patiekalus iš kruopų, gaunate mažiausiai 15 organizmui būtinų medžiagų: vitaminų, mineralų, aminorūgščių, angliavandenių, augalinių riebalų, bet apie viską – iš eilės.
Ko gero, populiariausi. Grikių košėje geležies yra du kartus daugiau nei bet kurioje kitoje. Grikiuose daug fosforo, magnio, B grupės vitaminų, vitamino P, rutino (tai medžiaga, kartu su vitaminu C, sustiprinanti mūsų kraujagysles, taigi ne tik dantenos nekraujuos, bet ir kojos bus gražesnės), taip pat nepakeičiamos aminorūgšties lizino. Tai dietinis produktas norintiesiems saugiai lieknėti.
Grikius rekomenduojama valgyti sergant kepenų ligomis, esant padidėjusiam kraujospūdžiui, įvairios kilmės tinimams.
Juose daug aminorūgščių, daug kalio, tai ypač svarbu vemiant, viduriuojant arba gausiai prakaituojant (pvz., sportuojant ar karščiuojant). Geriau rinkitės nepoliruotus ryžius, kadangi būtent luobelėje kaupiasi visos gerosios medžiagos, pavyzdžiui, B grupės vitaminai. Jie būtini ne tik egzaminus laikantiems studentams, bet ir nuolat į stresines situacijas papuolantiems vadybininkams ar įstaigų darbuotojams.
Kvietinės kruopos rekomenduojamos sergant kepenų ir tulžies pūslės ligomis, teigiama, kad kviečiai sustiprina imunitetą. Labai maistingos, jose daug lengvai virškinamo krakmolo.
Miežinėse kruopose yra kalio, kalcio, fosforo, geležies, vario, nikelio, chromo, jodo, cinko.
Avižose daug baltymų, augalinių riebalų, kalio, fosforo, magnio, kalcio, vario, geležies, vitaminų B ir E. Rekomenduojama sergant virškinamojo trakto, o ypač kepenų ligomis.
Soros teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių, kepenų bei kraujodaros sistemos veiklą. Jose yra leucino ir histidino, kurios itin svarbios augant organizmui. Kalis ir magnis reikalingi širdies veiklai, o fosforas sustiprina kaulus ir dantis. Baltymų sorose daugiau nei grikių, perlinėse, ryžių, miežinėse kruopose. Juose yra ir B grupės vitaminų.
Grikiai. Kad košė būtų skani, vandens reikia pilti dvigubai daugiau nei kruopų, pvz., 1 puodelis kruopų ir 2 – vandens. Verdant košę ant viršaus suberiami smulkiai supjaustyti svogūnai ir džiovintų grybų milteliai, o, baigus virti, – sviestas ir supjaustytas kiaušinis.
Ryžiai. Kad išvirę ryžiai būtų birūs, Rytuose juos verda tokiu santykiu: 200 ml ryžių ir 300 ml verdančio vandens. 3 min. verdama ant didelės ugnies, 7 – ant vidutinės, 2 – ant silpnos ugnies. Jokiu būdu nevirkite ilgiau kaip 12 minučių. Nekelkite dangčio, beje, patariama pasirinkti tokį puodą, kurio dangtis nepakiltų net ir labiausiai verdant vandeniui. Baigę virti nekelkite dangčio dar 12 minučių.
Soros. Prieš virdami nuplaukite 6–7 kartus, kol vanduo pasidarys skaidrus, paskutinius kartus – karštu vandeniu. Kai soros būna pusiau išvirusios, vandenį reikia nupilti ir užpilti pienu, kuriame ir baigiama virti.
Avižinė košė. Suaugusiems ji verdama iš neskaldytų, netrintų grūdų. Skaniausia, jei avižos verdamos kartu su ryžiais (ryžių truputį daugiau). Pagardinama sviestu ir/ar kepintais svogūnais. Vaikams verdama iš trintų ar kitokiu būdu suskaldytų avižų grūdų. Išvirusi masė supilama į kiaurasamtį, kad atsiskirtų neišsileidę elementai. Po to į vaikišką košę įpilama pieno, kad būtų ne tąsi masė, o skysta košė, kurią galima net gerti. Po to dedama cukraus. Jo turi būti tiek, kad nesijaustų saldumas, o tik būtų pašalintas grūdo skonis. Košė gardinama cinamonu, anyžiais, apelsinų žievelių milteliais. Tinka ir uogienės.
200 ml kruopų užpilti 1 l vandens ir mirkyti 10–12 valandų. Vandenį nupilti, o kruopas suberti į pašildytą iki 40°C pieną (2 l konkrečiu atveju).
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
koses buvo,yra ir bus naudingos kiekvienam zmogui visad...bet as neuprantu kodel jos daugumai nepatinka :-/