Kauno visuomenės sveikatos centro direktorius dr. G.KLIGYS, Kauno visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja dr. V.GRIGARAVIČIŪTĖ, Valstybinės kokybės inspekcijos vyriausiasis valstybinis inspektorius T.MIKALONIS, biologė, šiuo metu dirbanti su maistiniais priedais, Z.MIKALONIENĖ, visuomeninio maitinimo inžinierė - technologė, kavinės “Varnelė” direktorė G.ZULONIENĖ.
Vertinimo sistema - dešimtbalė. Kiekvienas degustuotojas pažymėjo savo nuomonę, po to suskaičiavome vidurkį.
Primename, kad produktus ragaujantys žmonės neatstovavo įstaigoms, kuriose jie dirba. Redakcijos darbuotojams jie padėjo savo patirtimi ir išreiškė tik savo nuomonę.
Jogurtą pirkome Vilniaus bei Kauno prekybos centruose - ėmėme nuo tų pačių lentynų kaip ir visi pirkėjai. Kaina - apytiksliai paskaičiuota už litrą.
Paragaukite ir Jūs, mieli skaitytojai, visų rūšių jogurto ir išsirinkite skaniausią. Smagių eksperimentų!
“SVEIKAS GYVAS”. Probiotinis jogurtas su slyvomis (be riebalų)
Gamintojas: Biržų akcinė pieno bendrovė
Sudėtis: liesas pienas, slyvų džemas, cukrus, želatina
100 g maistinė vertė: 0,05 g riebalų, 3,4 g baltymų, 14,6 g angliavandenių, 1,3 g organinių rūgščių
100 g energetinė vertė:
76 kcal/325 kJ
Kaina:
11,93 Lt
Kvapas 9
Skonis 9
Konsistencija 9
Natūraliausias iš visų ragautų jogurtų, visiškai neturi riebalų. Nesaldus. Ypač sveikas.
Jogurtas “PIENĖ” su ananasais
Gamintojas: Jonavos pieninė
Sudėtis: pienas, grietinėlė, cukrus, džemas
100 g maistinė vertė: 2,4 g baltymų, 3,2 g riebalų, 14,5 g angliavandenių
100 g energetinė vertė:
99 kcal/417 kJ
Kaina: 6,50 Lt
Kvapas 8
Skonis 9
Konsistencija 8
Švelnus ir skanus. Tačiau skonis labiau būdingas pienui, o ne jogurtui - taip ir nesupranti, ką valgai. Bet tai reiškia, kad į šį jogurtą pridėta mažiau cheminių medžiagų, todėl jis puikiai turėtų tikti vaikams.
DESERTINIS jogurtas su persikais
Sudėtis: pienas, raugas, cukrus, želatina, vaisių ir uogų džemas
100 g maistinė vertė: 3,5 g baltymų, 1,5 g riebalų, 12,9 g angliavandenių
100 g energetinė vertė: 81 kcal/339 kJ
Kaina: 5,30 Lt
Kvapas 9
Skonis 8
Konsistencija 7
Labai skystas, bet skanus.
VAISINIS JOGURTAS iš lieso pieno, termiškai apdorotas
Gamintojas: ZOTT, Mertinger, Vokietija
Sudėtis: lieso pieno jogurtas, vaisiniai priedai (gervuogės, šermukšniai, mėlynės, avietės) su aromatinėmis medžiagomis, cukrus, perdirbtas krakmolas, maistinė želatina
100 g maistinė vertė: 0,1 g riebalų, 3,1 g angliavandenių
100 g energetinė vertė: 88 kcal/372 kJ
Kaina: 9,40 Lt
Kvapas 7
Skonis 8
Konsistencija 8
Tikrai jaučiasi, kad jogurtas pakaitintas - jo skonis specifinis.
DESERTINIS jogurtas su ananasais
Gamintojas: “Žemaitijos pienas”
Sudėtis: jogurtas, cukrus, vaisiai-uogos, tirštinančios medžiagos, kvapiosios medžiagos, maisto dažai.
100 g maistinė vertė: 2,5 g riebalų, 3,4 g baltymų, 13,1 g angliavandenių
100 g energetinė vertė: 90 kcal/377 kJ
Kaina: 5,93 Lt
Kvapas 7
Skonis 8
Konsistencija 8
Skanus, neriebus ir jokio krakmolo - tikras malonumas valgyti prisiragavus importinių jogurtų.
Jogurtas SU VYŠNIOMIS
Gamintojas: Biržų akcinė pieno bendrovė
Sudėtis: pienas, vyšnių džemas, cukrus, želatina
100 g maistinė vertė: 1,5 g riebalų, 3,5 g baltymų, 12,9 g angliavandenių
100 g energetinė vertė: 83 kcal/351 kJ
Kaina: 10,60 Lt
Kvapas 7
Skonis 8
Konsistencija 8
Skoniu šis jogurtas nenusileidžia tos pačios gamyklos grietininiam jogurtui, tačiau jis yra pigesnis ir sveikesnis, nes ne toks riebus.
VAISINIS, 10 PROC. RIEBUMO GRIETININIS jogurtas
Gamintojas: Ehrmann AG, Vokietija
Sudėtis: švelnus grietininis jogurtas, vaisiai, aromatinės medžiagos, cukrus, krakmolas, želatina
Kaina: 14,95 Lt
Kvapas 7
Skonis 8
Konsistencija 8
Pats riebiausias iš visų ragautų jogurtų - kaip kremas tortui. Smaližiams turėtų patikti. Minusas - toks riebus maistas nėra sveikas.
“PASCUAL”
Gamintojas: Leche Pascual, Ispanija
Kaina: 8,72 Lt
Kvapas 6
Skonis 7
Konsistencija 9
Tirštas. Gal pridėta per daug krakmolo?
Jogurtas SU KALCIU
Gamintojas: Biržų akcinė pieno bendrovė
Sudėtis: pienas, bananų džemas, cukrus, želatina
100 g maistinė vertė: 1,5 g riebalų, 3,5 g baltymų, 12,9 g angliavandenių, 1,3 g organinių rūgščių
100 g energetinė vertė:
83 kcal/351 kJ
Kaina:
12,50 Lt
Kvapas 7
Skonis 8
Konsistencija 7
Saldžiarūgštis, bet nuo kalcio džiūsta burna.
Vaisinis jogurtas “BAMBINI” su kalciu
Gamintojas: ZOTT, Mertinger, Vokietija
Sudėtis: pieno jogurtas, 3,5 proc. riebumo, cukrus, natūralus vaisių sirupas, maistinė želatina
100 g maistinė vertė: 2,8 g riebalų, 2,8 g baltymų, 19,2 g angliavandenių, 150 g kalcio
Kaina: 13,60 Lt
Kvapas 7
Skonis 7
Konsistencija 7
Nenatūraliai rūgštus, jaučiasi “chemijos” skonis (bet ne labai stiprus).
GRIETININIS jogurtas su vaisiais
Gamintojas: Biržų akcinė pieno bendrovė
Sudėtis: pienas, vaisių ir uogų džemas, cukrus, želatina
100 g maistinė vertė: 10 g riebalų, 3,7 g baltymų, 12,2 g angliavandenių
100 g energetinė vertė: 150 kcal/ 627 kJ
Kaina: 12,33 Lt
Kvapas 7
Skonis 7
Konsistencija 7
Riebus, švelnus, skanus (jaučiasi specifinis kauliukų kvapas ir skonis).
VAISINIS JOGURTAS SU GRIETINĖLE
Gamintojas: Zott, Meringen, Vokietija
Sudėtis: riebaus pieno jogurtas, natūralūs vaisiai, cukrus, perdirbtas krakmolas, maistinė želatina
Kaina: 10,20 Lt
Kvapas 6
Skonis 7
Konsistencija 7
Dominuoja krakmolo skonis. Rūgštokas.
Jogurtas su vaisiais “ONCTUEUX”
Gamintojas: Paturages, Prancūzija
Sudėtis: 2,5 proc. pienas, 9,6 proc. cukrus, 4 proc. vaisiai, pieno baltymai, pieno fermentai, gliukozės sirupas, aromatiniai priedai
Kaina: 14,88 Lt
Kvapas 6
Skonis 6
Konsistencija 8
Skystokas ir rūgštokas - smaližių maistas.
“FRUTTIS” vaisinis jogurtas, 0,2 proc. riebumo
Gamintojas: “Campina AG” Vokietija
Sudėtis: neriebaus pieno jogurtas, vaisiniai priedai, beta karotinas, cukrus, modifikuotas krakmolas, maistinė želatina
100 g maistinė vertė: 0,2 g riebalų, 2,8 g baltymų, 17,9 g angliavandenių
100 g energetinė vertė: 85 kcal/359 kJ
Kaina: 7,92 Lt
Kvapas 6
Skonis 6
Konsistencija 8
Stiprus cheminių priedų skonis.
“SMILGA” jogurtas su persikais,
3,5 proc. riebumo
Gamintojas: AB “Kauno pienas”
Sudėtis: pienas, grietinėlė, džemas
100 g maistinė vertė: 2,4 g baltymų, 14,0 g angliavandenių, 3,5 g riebalų
100 g energetinė vertė: 101 kcal/
425 kJ
Kaina: 6,10 Lt
Kvapas 6
Skonis 8
Konsistencija 6
Netirštas, su vaisių gabaliukais. Nors “chemija” jaučiasi, bet skanus.
Jogurtas su spragsinčia karamele “VAIKŲ DŽIAUGSMAS”
Gamintojas: Ehrmann AG, Vokietija
Sudėtis: 3,8 proc. riebumo jogurtas, vaisiai su aromatu, cukrus, želatina, spragsinčios granulės
Kaina: 29,52 Lt
Kvapas 5
Skonis 6
Konsistencija 8
Šitas jogurtas puikiai tinka linksmam vakarėliui, nes karamelė tikrai spragsi burnoje. Tiks ir tėvams, kurie nori pripratinti vaikus valgyti jogurtą. Minusas - didelė kaina.
Jogurtas su vaisių aromatu “DECALCO”
Gamintojas: Paturages, Prancūzija
Sudėtis: pienas, cukrus, aromatinės medžiagos
Kaina: 11,60 Lt
Kvapas 7
Skonis 7
Konsistencija 5
Buvo nemažai atsiskyrusios skystosios dalies nuo bendros masės. Vienu žodžiu, panašu į rūgpienį. O kai vaizdas nekelia apetito, tai ir apie skonį sunku šnekėti.
LIESAS JOGURTAS SU VAISIAIS
Gamintojas: Strothmann GmbH, Vokietija
Sudėtis: liesas jogurtas, vaisiai, aromatinės medžiagos, raudonųjų burokėlių sulčių koncentratas, cukrus, krakmolas, želatina
100 g maistinė vertė: 3,1 g baltymų, 17,2 g angliavandenių, 0,1 g riebalų
100 g energetinė vertė: 82 kcal
Kaina: 6,70 Lt
Kvapas 5
Skonis 6
Konsistencija 6
Smarkiai jaučiasi krakmolas.
JOGURTINIS BRAŠKIŲ GĖRIMAS
Gamintojas: Vemex B.V., Olandija
Sudėtis: jogurtas, cukrus, stabilizatorius, pektinas, braškių sulčių koncentratas, 0,2 proc., aromatinės medžiagos, natūralūs dažai
Kaina: 5,79 Lt
Kvapas 4
Skonis 4
Konsistencija 4
Aštrus skonis, aštrus kvapas, graži spalva. Kas nepatiko? Ogi tai, jog aiškiai jaučiama, kad tai “sintetika” - nei pačiam gerti, nei kitą pavaišinti.
“LIBELLA” pieno ir sulčių kokteilis (apelsinų - morkų)
Gamintojas: AB “Kauno pienas”
Sudėtis: pienas, apelsinų ir morkų sultys, cukrus, pektinas.
100 g maistinė vertė: 1,0 g baltymų, 0,01 g riebalų, 11,4 g angliavandenių
100 g energetinė vertė: 50 kcal/211 kJ
Kaina: 4,38 Lt
Kvapas 8
Skonis 8
Švelnus, rūgštokas ir labai skanus gėrimas - į sultis pripilta pieno, tačiau jo nesijaučia
• Tai vidutinio tirštumo, šiek tiek panašus į varškę pieno produktas. Jogurtas gaminamas iš fermentuoto pieno.
• Centrinės Azijos klajoklių gentys jogurtą gamino iš kumelės pieno - prikabindavo pieno pripiltus odinius maišus prie balno. Iš Viduržemio jūros ir Azijos regionų jogurtas paplito ir į kitas šalis.
• Europoje ir JAV į jogurtą dedama medaus, vaisių ir cukraus, jis papildomai sutirštinamas, todėl jį galima valgyti su šaukštu.
• Milijonai moterų kenčia nuo grybelinės infekcijos. Tačiau jos simptomus gali sušvelninti kasdieninis jogurto valgymas. Kodėl? Todėl, kad pieną į jogurtą paverčiantys mikroorganizmai Lactobacillus acidophilus organizme padidina gama interferono kiekį, kuris padeda imuninei sistemai kovoti su šia infekcija. Todėl jogurtą naudinga valgyti sergant vaginitu, peršalimu ar kovojant su kitomis infekcijomis. Tačiau tokiomis sveikatai naudingomis savybėmis pasižymi tik “gyvas” jogurtas, todėl skaitykite etiketes.
• Bet koks jogurtas yra puikus kalcio šaltinis, ypač vertingas žmonėms, netoleruojantiems laktozės. Suvalgę vieną puodelį jogurto, gausite pusę dienos kalcio normos.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę