Jogurto gaminimo amatas žinomas tūkstančius metų...
Pasak persų padavimų, biblinis personažas Abraomas sveikatos ir ilgaamžiškumo sėmėsi iš jogurto. Nėra tiksliai žinoma, kas pirmieji pradėjo gaminti jogurtą, tačiau neabejojama, jog jis, kaip ir kiti pieno produktai, buvo vartojamas dar prieš atsirandant žemdirbystei. Neolito laikotarpiu piemenys pradėjo prisijaukinti pieningus gyvulius ir vartoti jų pieną. Jogurtas ypatingas tuo, kad nesvarbu, koks pieno "šaltinis" - karvė, ožka, avis ar kupranugarė. Pienas būdavo laikomas moliniuose puoduose, gana šiltoje aplinkoje. Tokiomis sąlygomis pienas neišvengiamai fermentuodavosi ir virsdavo negrynu, netobulu jogurtu. Produktą supildavo į odinius maišus, kur atšalęs jis virsdavo varške ar išrūgomis - turkiškai "jugurt". Prancūzai jogurtą vadino "yaourt", indai "dahi", nepaliečiai "dhai". XVI a. iš Artimųjų Rytų pasiekęs Europą, jogurtas buvo vertinamas gydant žarnyno ligas. Tačiau iki praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio Vakarų šalyse jo buvo suvartojama nedaug. Jogurtas tapo vis populiaresnis pradėjus jo gamyboje vartoti vaisių skonio sirupą, ėmus reklamuoti per radiją ir televiziją. Tikras šio pieno produkto bumas prasidėjo septintajame dešimtmetyje, pradėjus jogurtą skaninti natūraliais vaisiais bei naudojant konservantus. Saldūs vaisiai - puikus rūgštoko jogurto priedas.
Jogurto rūšių įvairovė
Jeigu jogurtas po rauginimo apdorojamas termiškai, jis vadinamas termiškai apdorotu. Toks produktas neprivalo turėti gyvybingų raugo mikroorganizmų. Termiškai neapdorotame jogurte jau turi būti daug gyvybingų raugo mikroorganizmų (ne mažiau kaip 10 mln. viename grame).
Daugeliui jogurtas skanesnis su priedais - tai įvairaus skonio ir aromato ingredientai - vaisiai, uogos, daržovės, grūdų produktai, medus, šokoladas, kakava, kava, riešutai, prieskoniai, taip pat vitaminai, cukrus, valgomoji druska, mineralinės medžiagos, želatina, krakmolas, kvapiosios medžiagos.
Sudėtinga gaminimo technologija
Jogurtas gaunamas tam tikroms bakterijų kultūromis rauginant pasterizuotą pieną su kitais pieno produktais arba be jų. Pienui rauginti naudojamos Lactobacillus delbruecki bulgaricus ir Streptococcus thermophilicus kultūros - be jų pienas nevirstų jogurtu. Nors ingredientai paprasti, jogurto gaminimo technologija yra sudėtinga. Jogurtui gaminti vartojamas įvairaus riebumo pasterizuotas pienas, pasterizuota grietinėlė, sutirštintas pienas, neraugintos pasukos arba šių produktų mišinys. Pasirinktinai gali būti vartojami pieno milteliai, sutirštintos išrūgos, išrūgų milteliai, išrūgų baltymai, išrūgų baltymų koncentratas, vandenyje tirpūs pieno baltymai, maistinis kazeinas, kazeinatai, pagaminti iš pasterizuoto pieno. Procesas skiriasi - tai priklauso nuo to, ar gaminamas tradicinis, ar sumaišytas jogurtas.
Tradiciniam jogurtui pienas iš karto pilstomas į indelius su vaisiais, kitais priedais. Į kiekvieną indelį įdėjus bakterijų, jos kelias valandas "auginamos", ima tirštinti pieną ir jogurtas įgauna kremo konsistenciją.
Gaminant sumaišytą jogurtą pienas su mikroorganizmų kultūra laikomas cisternoje. Bakterijoms besidauginant prieš išpilstant sutirštėjęs pienas sumaišomas su vaisiais ar priedais. Tokiame produkte vaisiai išmaišyti visame tūryje. Jogurtas tampa ne toks tirštas, švelnesnis.
Jogurto nauda sveikatai žinoma seniai
Šiuolaikinis gyvenimo tempas, nesveika mityba, įtampa, ligos, alkoholis ir antibiotikai gali pažeisti normalią virškinamojo trakto mikrofloros pusiausvyrą. Žarnyne įsivyraujantys žalingi mikroorganizmai gamina daugiau kenksmingų medžiagų, daugėja puvimo produktų, toksinų, kancerogenų. Esant normaliai pusiausvyrai, jogurte esančios bakterijos padeda skaidyti maisto medžiagas, stimuliuoja imuninę sistemą ir slopina "blogų" ar patogeniškų bakterijų dauginimąsi. Tyrimai parodė, jog kasdien valgant jogurtus su gyvomis Acidophilus ir Bifidus kultūromis, jos padeda kolonizuoti žarnyną "geromis" bakterijomis ir gerina jo veiklą. Tyrinėtojai teigia, kad jogurtas, turintis gyvų Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilicus kultūrų, gali sumažinti nitritų - kancerogeninių medžiagų - kiekį žmogaus organizme. Kaip ir kiti pieno produktai, jogurtas yra baltymų, kalcio, kalio, magnio šaltinis. Natrio, kuris didina arterinį kraujo spaudimą, jame yra nedaug. Į kai kuriuos jogurtus pridedama vitaminų.
Cholesterolio kiekis pieno produkte priklauso nuo jo riebumo. Beje, net riebus jogurtas turi nedaug cholesterolio.
Jogurtas ir laktazės trūkumas
Kai kurių žmonių laktozės (pieno cukraus) virškinimas yra sutrikęs. Tai lemia sutrikusi fermento laktazės, kuri būtina laktozei skaidyti, sintezė plonųjų žarnų epitelio ląstelėse. Ši būklė, vadinama laktazės deficitu, pasireiškia vidurių pūtimu, pilvo skausmais, viduriavimu išgėrus pieno. Tokiu atveju verta pasirinkti jogurtą, turintį aktyvių bakterijų kultūrų. Mikroorganizmai išskiria fermentų, skaidančių laktozę, ir jogurtas gali būti toleruojamas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Jogurto gaminimas paprastas ,kaip 3 grasiai.
3LITRUS PIENO UZVIRINTI.
ATVESINTI IKI 40 LAIPSNIU(TIEK ,KAD MAZAJI PIRSTELI ISLAIKYTUMET IMERKE 10 SEKUNDZIU).
IR IPILKITE STIKLINE NATURALAUS ,BE PRIEDU JOGURTO.
BUTINAI PASTATYKITE PUODA SILTAI 4-5-IOMS VALANDOMS.
VISKAS!!!!
TURITE 3 LITRUS TIKRO JOGURTO:”)
juokinga!!! NIEKO NERA PAPRASCIAU KAIP PAGAMINTI JOGURTA.