Apie tai, kas pateikiama internete
Bene aštriausiai pasisakė Vilma Remeikaitė McDaniel, kuri rašo: „Šis straipsnis skatina vartoti GMO (...). Jį perskaičiusi mano mama, kuri nesinaudoja internetu, pagalvos, kad visai nieko bloga valgyti GMO!“ (kalba pataisyta – red.). Ji mums siūlo kuo greičiau peržiūrėti vaizdo medžiagą apie Prancūzijoje atliktus tyrimus su laboratorinėmis žiurkėmis, maitintomis genetiškai modifikuotais kukurūzais.
Dvejus metus slapta tyrę GMO poveikį organizmui Prancūzijos mokslininkai rugsėjo pabaigoje paskelbė išvadą, kad JAV firmos genetiškai modifikuoti kukurūzai „Monsanto“, kuriais buvo maitintos laboratorinės žiurkės, sukelia vėžį, ir pasauliui parodė auglių deformuotus gyvūnus. Tai išties įspūdinga ir norisi rėkti: kišimasis į gamtos reikalus prie gero neprives! Mat šie pašarai buvo legalūs – Europos Komisija (EK) leido juos pirkti, nes tvirtinta: įrodymų, kad jie kenktų gyvūnų sveikatai, nėra. Tokių ir panašių pranešimų nuolat pasirodo ir Rusijos žiniasklaidoje.
Spalį Lietuvoje aptikta genetiškai modifikuotų rapsų – viename sėklų mėginių buvo GMO pėdsakų. Apie tai pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai.
Jei skaitytume tik tokio pobūdžio pranešimus, tai gali susidaryti nuomonė, kad vykdomas tautų genocidas.
Žvilgsnis iš kitos varpinės
Tačiau akylesnė akis galėjo pastebėti ir pranešimą apie tai, kad ES atmetė teiginius apie ryšį tarp genetiškai modifikuotų kukurūzų ir vėžio. Europos maisto saugos tarnyba (EMST) pareiškė negalinti sutikti su Prancūzijos mokslininkų pranešimu apie ryšį tarp vėžio ir genetiškai modifikuotų kukurūzų, nes laikanti pavojaus įvertinimą „nevisaverčiu ir moksliškai nepagrįstu“, ir paprašė tyrimo autoriaus prancūzų mokslininko Žilio Eriko Seralinio pateikti papildomos informacijos. Praėjusį mėnesį G.E.Seralinis sakė neleisiąs EMST tikrinti jo rezultatus, nes ši tarnyba pati leido naudoti minėtus kukurūzus. Tai sukėlė audrą aplinkosaugos klausimų jautrioje Europoje, kur genetiškai modifikuotiems augalams taikomi dideli apribojimai. Kritikai peikė šio eksperimento metodus ir kaltino G.E.Seralinį manipuliavus žiniasklaida, kad būtų skelbiami visuomenę bauginantys straipsniai. Ar tai jums nepanašu į dviejų stiprių varžovų, jėgų tarpusavio dvikovą?
Priminsime, kad ES įteisinta daugiau kaip 30 genetiškai modifikuotų augalų produktų, skirtų maistui ir pašarams: 20 – kukurūzų, 6 – rapsų, 5 – medvilnės, 2 – sojos veislės. Lietuvoje naudojami ir parduodami tik genetiškai modifikuotų sojų produktai, kurie yra ženklinami specialiu užrašu. Tuo rūpinasi ir šį procesą kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Jos atstovė anksčiau mūsų kalbinta Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė debatus internete dėl GMO pavojaus vadina politikavimu. „O tarnybos specialistai vykdo jiems pavestą darbą – tikrina į Lietuvą įvežamus produktus, kontroliuoja jų ženklinimą“, – primena specialistė. Visa tai reglamentuoja ES teisės aktai.
Domėtis produktų, kuriuos mums siūlo rinka, kokybe sveikintina ir net būtina, tačiau į mūsų pirkinių krepšį niekas negali prievarta įdėti sveikatai kenkiančio aliejaus ar margarino.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Monsantas yra pati kenksmingiausia kompanija ne tik zmogaus sveikatai, bet ir planetos.
Taip pat, faktas yra tas, kad naturali atranka visgi ne praeities istorija. Anksciau zmones eidavo medzioti, rinkti uogu i miskus, ir nebuvo jokios garantijos ka ras ir kaip isgyvens. Musu laikais-tas pats, eini i parduotuve ir nezinai rasi ten maisto ar ne.
Naturali atranka tesiasi, tai visada buvo ir bus - isgyvens tik mastantys ir stiprus, nors dabar tos salygos sudarytos ne gamtos, o zmogaus, bet juk ir pats zmogus yra dalis gamtos.