Šiandien teisės aktuose nėra apibrėžta, kurie maisto produktai sveiki, kurie nesveiki. Nerasime apibrėžimo ir kas yra sveikas maistas. Tačiau teigiama, kad sveikiausias yra šviežias, saugos ir kokybės reikalavimus atitinkantis maistas. „Dažnai bulvių traškučiai vadinami nesveikais, nes juose daug druskos, riebalų, gali būti ir kenksmingos medžiagos akrilamido. Tačiau, jei juos kramsnosime saikingai, sveikatai nebus jokios žalos”, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra IŠARIENĖ.
Visuomenei vis aktualesnis tampa sveikas gyvenimo būdas. Ekologiški produktai yra alternatyva neekologiškiems. Šiandien jie apima beveik visą prekių asortimentą ir yra nežalingi tiek mums, tiek aplinkai. Lietuvoje pastebima teigiama tendencija dėl ekologiškų maisto produktų vartojimo, o jų populiarumas sparčiai auga.
Ekologiški maisto produktai nuo tiesiog sveikų produktų skiriasi. Ekologiški produktai – tai sertifikuoti žemės ūkio ir maisto produktai, auginami, perdirbami, ženklinami ir realizuojami pagal Ekologinio žemės ūkio taisyklių reikalavimus. Juos auginant ir gaminant nenaudojama sintetinių cheminių medžiagų, hormonų ar antibiotikų. Be to, ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai nėra genetiškai modifikuoti.
Vos pažiūrėjus ar paragavus sunku nustatyti, ar produktas yra ekologiškas. Tik sertifikuotas gamintojas turi teisę realizuoti ekologiškai pagamintą produkciją. Ekologiškas produktas visada turi būti paženklintas etikete, kurioje pateikiama pati svarbiausia informacija. Lietuviškas ekologiškas produktas ženklinamas lietuvišku ekologiškų produktų ženklu:
Sveika mityba yra tarsi tam tikras gyvenimo būdas. Tuo besidomintys žmonės dažnai yra žingeidūs, apsiskaitę, dažniausiai intelektualios ar meninės prigimties. „Kartais sveiko gyvenimo idėjos jiems pernelyg susuka galvą, ir jie pradeda nukrypti nuo racionalios mitybos principų, ima propaguoti vegetarizmą, veganizmą ar dar kitą kraštutinę mitybos filosofijos poziciją”, – sako Aušra Išarienė. – Sveikos mitybos šalininkai domisi, kur maistas išaugintas, kuo tręštas, kaip ir kiek ilgai transportuotas, kaip ir kur perdirbtas, kokie ingradientai įdėti į jo sudėtį, kokiomis sąlygomis sufasuotas, kaip ir kur laikomas prekybos įmonėje ir t.t. Greitai gendančių maisto produktų prekybos vietoje sveikos mitybos šalininkas pasirinks maistą tik iš šaldymo vitrinos, o pirmenybę teiks žaliaviniams maisto produktams, o ne greitam maistui”. Namuose gaminamas maistas yra biologiškai vertingesnis, natūralesnis, šviežesnis, todėl ir daug skanesnis bei sotesnis.
Kiekviena šeima turi išmokti racionaliai planuoti savo savaitės valgiaraštį, iš anksto suplanuoti, ką kurią dieną gamins, kiek porcijų, kokie produktai toje šeimoje yra populiariausi, kokius maisto produktus būtina valgyti, nors jie ir nelabai mėgstami šeimos narių. Vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms būtina kasdien vartoti pieno, paukštienos, žuvies produktus, daržoves, vaisius, augalinį aliejų, medumi geriau pakeisti cukraus. Šiandieninėmis sąlygomis nebūtina pirkti didelių maisto produktų atsargų, prekybos įmonės mums siūlo platų maisto prekių asortimentą. Svarbu vartotojams priminti, kad šaldytuvas namuose neapsaugo maisto produktų nuo gedimo, tik truputį saugesnėmis sąlygomis leidžia ilgiau išlaikyti jame maistą.
„Labai liūdina faktas, kad mūsų šalies vartotojai maistą pirmiausia įvertina pagal jo kainą ir tik po to vertina jo mitybinę vertę. Aukščiausios kokybės maisto už žemiausią kainą niekados nenupirksime”, – sako A. Išarienė. Vartotojai turėtų prisiminti, kad pagal racionalios mitybos principus mokslininkų yra patvirtinta maisto piramidė, kuria vadovaujantis galima teisingai suplanuoti savo kasdieninei mitybai skirtus maisto produktus, racionaliai pasirenkant ir pagal biologinę vertę, ir pagal maisto produktų kainą.
Prieš perkant bet kokį maisto produktą pirkėjui rekomenduojama perskaityti informaciją, pateiktą ženklinimo ar kainų etiketėje, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas, vartojimo trukmę, sudėtį. Tuomet tikimybė nusipirkti netinkamą produktą bus mažesnė. „Tik perskaitęs produkto etiketėje esančią informaciją pirkėjas gali apsispręsti, įsigyti šį produktą ar ne”, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
Produkto pavadinimą
Turi būti pateikta informacija apie maisto produkto fizinę būklę ar jo specifinį apdorojimo būdą (trintas, užšaldytas, koncentruotas, rūkytas ir t.t). Jeigu produktas buvo apdorotas jonizuojamąja spinduliuote, tai privalo būti paminėta.
Sudedamųjų dalių sąrašą ir sudedamujų dalių grupių kiekį
Visos sudedamosios dalys turi būti nurodytos svorio mažėjimo tvarka (išskyrus vaisių arba daržovių mišinius). Jeigu sudedamosios dalys apibūdinamos produkto pavadinimu (pomidorų sriuba) arba jeigu jos yra svarbios apibūdinant maisto produktą (mėsos kiekis procentais), jų kiekiai turi būti nurodyti procentais (proc.). Taip pat maisto produkto ženklinimo etiketėje gali būti pateikta informacija apie produkto maistingumą, nurodant jo energinę ir maistinę vertę (baltymai, angliavandeniai, riebalai, maistinės skaidulos, natris).
Grynąjį kiekį – jei maisto produktai fasuoti.
Tinkamumo vartoti terminą
„Tinka iki“ data naudojama žymėti greitai gendantį maistą (mėsa, kiaušiniai, pieno produktai). Visų šviežių produktų pakuotės ženklinamos galiojimo data „tinka iki“. „Nederėtų vartoti produktų pasibaigus jų tinkamumo laikui, nes galima jais apsinuodyti”, – primena A. Išarienė.
Tinkamumo vartoti data „geriausias iki“ ženklinamas maistas, kurį galima laikyti ilgiau (grūdai, ryžiai, prieskoniai). Po šios datos vartoti produktą nepavojinga, tačiau maistas gali pamažu netekti skonio ir kokybės.
Visas specialias laikymo ir vartojimo sąlygas
Tinkamose sąlygose laikomas maisto produktas išlieka kokybiškas ir saugus. Turi būti pateikta vartojimo instrukcija, jei be jos būtų neįmanoma teisingai vartoti produktą.
Gamintojo ar kompanijos pavadinimą ir adresą
Ant pakuotės turi būti aiškiai nurodytas gamintojo, pakuotojo arba importuotojo pavadinimas ir adresas. Vis daugiau gamintojų nurodo nemokamą savo įmonės telefoną, kad vartotojas žinotų, į ką turėtų kreiptis, norėdamas gauti papildomos informacijos apie produktą, arba galėtų išsakyti nuomonę apie gaminamų maisto produktų skonio, juslines ar kitas savybes.
Kilmės šalis
Turi būti nurodyta kai kurių produktų kategorijų (mėsos, vaisių ir daržovių) kilmės šalis arba regionas. Šis reikalavimas taip pat taikomas tais atvejais, kai prekinis pavadinimas arba kiti simboliai ant etikečių (paveiksliukas, vėliavėlė arba informacija apie vietą) galėtų suklaidinti vartotoją dėl produkto tikrosios kilmės.
Daugiau kaip 1,2 tūrio proc. alkoholio turinčių gėrimų faktinę alkoholio koncentraciją tūrio procentais.
Be privalomosios įvardintos informacijos, maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti pateikta ir papildoma informacija, jei maisto produktų gamybai naudoti genetiškai modifikuoti organizmai (GMO): produktai, kurių sudėtyje GMO kiekis yra didesnis nei 0,9 proc. Visos medžiagos, kurių sudėtyje yra GMO arba kurios pagamintos iš jų, turi būti paminėtos sudedamųjų dalių sąraše kartu su žodžiais „genetiškai modifikuotas“.
Papildomi užrašai ženklinimo etiketėje turi būti pateikti, jei maisto produktus gaminant panaudotos pakavimo dujos („supakuota naudojant apsaugines dujas“), saldikliai („su saldikliais“) ir kita informacija, kuri gali turėti įtakos vartotojų sveikatai.
Teiginiai apie maistingumą ir sveikatingumą nėra privalomi maisto produktų etiketėje.
ES galioja taisyklės, nustatančios, kad visi ant pakuočių pateikti teiginiai apie maisto produktų sveikatingumą ir maistinę vertę būtų teisingi ir moksliškai pagrįsti. Tokie teiginiai apie sveikatingumą, kaip „naudingas širdžiai“, leidžiami tik tuomet, kai juos galima pagrįsti moksliškai. Lietuvos higienos normoje (HN119: 2003) nustatytomis maisto produktų ženklinimo taisyklėmis norima padėti visiems vartotojams Lietuvoje žinoti reikalingą informaciją prieš perkant maistą. „Tik žinodamas šią informaciją vartotojas gali sveikai maitintis ir nuspręsti, kokį produktą dėti į pirkinių krepšelį“, – sako A. Išarienė.
Ne visada ir ne visi supranta pateiktus gamintojo ženklinimo trumpinius produkto etiketėje. Tačiau gamintojas privalo ženklinimo informaciją pateikti aiškiai, kad kiekvienas vartotojas suprastų vienareikšmiškai. Tačiau vykdant valstybinę kontrolę rinkos įmonėse vyraujantis pažeidimas yra ženklinimo neatitikimas teisės aktams. „Todėl pasitaiko atvejų, kai gamintojas nurodydamas maisto produktų sudėtį vietoje žodžio „riebalai“ rašo tik raidę „r“, o vietoje žodžio „maisto priedai“ nurodo trumpinį „m.p.“, „aukščiausios rūšies kvietiniai miltai“ trumpinami „a.r.k.m.“. Šie trumpiniai nėra suprantami”, – apie užrašų ant etikečių subtilybes pasakoja specialistė.
Beveik kiekvienoje maisto produkto etiketėje skaitydami informaciją apie jo sudėtį randame simbolių su raide „E“. E yra maisto priedas, atitinkantis saugos reikalavimus, ir jį leidžiama vartoti visoje ES.
Ženklinimo etiketėje nurodžius tik simbolius „E“ ir skaičius jie yra visiškai neinformatyvūs ir nesuprantami vartotojui.
Antioksidantai: pailgina maisto produktų vartojimo trukmę. Pavyzdžiui, vitaminas C, taip pat vadinamas askorbo rūgštimi arba E 300.
Dažikliai: kartais naudojami, kai apdorojant ar sandėliuojant maisto produktus dingsta jų natūrali spalva arba kai produktui norima suteikti atspalvį. Pavyzdžiui, karamelė (E 150a), naudojama riebiuose produktuose, padažuose ir nealkoholiniuose gėrimuose.
Emulsikliai, stabilizatoriai, stingdomosios medžiagos ir tirštikiai: emulsikliai, tokie kaip lecitinas (E 322), padeda sumaišyti sudedamąsias dalis. Viena iš įprastų stingdomųjų medžiagų – pektinas (E440) – naudojamas gaminant džemą.
Aromato ir skonio stiprikliai padeda atskleisti pikantiško ir saldaus maisto aromatą bei skonį, patys nesuteikdami maistui kitokio neįprasto aromato ir skonio. Pavyzdžiui, mononatrio glutomatas (E 621).
Konservantai neleidžia maistui gesti. Konservantai naudojami daugelyje maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas ilgas, jeigu nenaudojamas kitas konservavimo būdas pavyzdžiui, užšaldymas, konservavimas arba džiovinimas; „konservuota“ mėsa dažnai apdorojami nitritais arba nitratais (E 249, E 250, E 251, E 252).
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Tarp kitko kiek pastebejau menininkai labai megsta pijokauti o tai kaip mes visi paprasti zinome yra nesveika.