Kad organizmas būtų pajėgus kovoti su įvairiais ligų sukėlėjais, būtina stiprinti jo gynybines funkcijas. Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijas rekomendacijas, siekiant apsaugoti žmones nuo įvairių infekcinių ligų, patartina vartoti specifinius medikamentus jų profilaktikai.
JAV 67 proc. besikreipiančiųjų į gydytoją dėl peršalimo ligos tiki, kad vitaminas C sumažina ligos simptomus. Daug mažiau žino tai, kad, šio vitamino vartojant iš anksto, dar nesusirgus, ligos galima visai išvengti.
Vitaminas C – tai vandenyje tirpstantis vitaminas, reikalingas kai kurioms organizmo funkcijoms. Dauguma gyvūnų patys sintetina šį vitaminą, bet kiti (įskaitant žmones ir kitus primatus) to negali, todėl reikiamą jo kiekį turi gauti su maistu. Pirmą kartą vitaminas išskirtas 1928 metais, o 1932 metais įrodyta jo nauda užkertant kelią skorbutui (iš to ir kilo viena pavadinimo dalis: a + skorb). Vitaminas C jautrus karščiui, šviesai, drėgmei, reaguoja su deguonimi. Gaminant maistą prarandama apie 40 proc. vitamino. Todėl jo rekomenduojama vartoti papildomai.
Vitaminas C padeda taisyklingai vystytis ir išlaikyti tinkamą kaulų, kremzlių, dantų ir dantenų būklę, taip pat veikia kaip antioksidantas, neleidžiantis laisviesiems radikalams ardyti ląstelių. Be to, stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo virusinių bei bakterinių infekcijų. Vitaminas C būtinas kolageno – substancijos, sutvirtinančiai jungiamojo audinio ląsteles, sintezei. Kai šio vitamino trūksta, blogai gyja žaizdos, gali išsivystyti nesunki anemija. Jis vaidina svarbų vaidmenį vystantis ir augant naujoms ląstelėms. JAV pastaruoju metu atliktų mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad pakankamas vitamino C vartojimas sumažina vėžio, širdies ir kraujagyslių patologijų ir kataraktos atsiradimo riziką. Taip pat, kai šio vitamino trūksta, blogai gyja žaizdos. Visiškai nevartodamas vitamino C kelias savaites, žmogus dėl jo trūkumo gali mirti po 5–6 mėnesių.
Labai daug natūralaus vitamino C turi vaistinėse parduodamos Acerola sweet tabletės.
Tai yra augalas, atrastas praėjusio šimtmečio viduryje Puerto Rike. Vietiniai gyventojai acerola veiksmingai gydė peršalimo ligas, kosulį, taip pat skaudančią gerklę. Mokslininkai nustatė, kad tai vienas turtingiausių vitamino C šaltinių pasaulyje. Nuo to laiko, jau apie pusšimtį metų farmacijos pramonė naudoja acerolos vyšnias kaip natūralų vitamino C šaltinį.
Šis augalas auga šiaurinėje Pietų Amerikos dalyje ant nedidelių medžių ar krūmokšnių, o augalo uogos yra 1–2 cm skersmens, labai panašios į vyšnias.
Daugelis žino, kad natūralūs vitamino C šaltiniai – tai apelsinai, greipfrutai, erškėtuogių vaisiai. Ir mažai kas girdėjo, kad vienas iš daugiausiai šio vitamino turinčių vaisių – acerola, todėl iš jos uogų ir pradėtas gaminti natūralus vitaminas C.
Acerola, dar žinoma kaip Barbadoso, Vakarų Indijos arba Puerto Riko vyšnia, auginama nenaudojant chemikalų, griežtai kontroliuojamomis sąlygomis. Pagal sezoną, klimatą, augimo vietą ir vaisiaus prinokimą vitamino C kiekis uogose skiriasi. Daugiausia vitamino C yra neprinokusioje uogoje – 100 g uogų yra 4,7 g vitamino C, o mažiausiai – labai prinokusioje uogoje (100 g uogų yra 2 g vitamino C).
Acerola Sweet– vyšnių skonio natūralus vitaminas C. Preparatą gamina didžiausias Suomijoje natūralių produktų gamintojas bei rinkos lyderis – Hankintatukku Oy. Renkantis ir ruošiantis profilaktiškai vartoti šį vitaminą, reikia atsižvelgti į dozę, formą. Vitaminai išleidžiami čiulpiamųjų tablečių pavidalu. Pakuotėje gali būti 30, 90 arba 250 tablečių. Rekomenduojama vartoti po 1 tabletę per dieną valgant arba po valgio. Tačiau pajutus peršalimo simptomus galima suvartoti ir daugiau – po vieną kas porą valandų, nes askorbo rūgštis organizme greitai suskaidoma, o sirguliuojant jos reikia daugiau. Nepasisavintas vitaminas C lengvai pasišalina per inkstus, ypač, jeigu preparatas natūralus.
Acerola Sweet tinkamas vartoti ir jauniems, ir vyresnio amžiaus žmonėms, ypač šį vitaminą turėtų pamėgti mažieji, nes vitamino skonis – saldus. Jei vaikai (ar suaugusieji) suvartoja didesnę šio vitamino dozę nei įprasta, – nieko blogo neatsitiks. Taip pat šis preparatas ypač rekomenduojamas asmenims, kurie nesuvalgo reikiamo kiekio daržovių ir vaisių, ypač citrusinių, laikosi dietos, vartoja vaistus ar kitas gydomąsias medžiagas, rūko, geria alkoholį, kaitinasi saulėje, daug valgo riebaluose keptų patiekalų ir kt.
Pabandykite Acerola Sweet ir įsitikinsite vitaminų veiksmingumu patys. Tai skaniausias ir natūraliausias vitaminas C Lietuvoje!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Ačiu labai. Štai ir radau atsakuma-gripo provencija ir imuniteto stiprinima.
Su pagarba Radistas