Apie vištos kiaušinį

Greičiausiai ir mes neišspręsime amžino filosofinio klausimo: kas atsirado pirma - višta ar kiaušinis... Tad verčiau pakalbėkime apie kiaušinio maistinę vertę mūsų organizmui. O tai, patikėkite, unikalus maisto produktas. Unikalus tuo, kad turi visų būtinų maistinių medžiagų, leidžiančių naujai gyvybei atsirasti.
 

Kokie kiaušiniai mėgstamiausi?


Labiau vartojami vištų, putpelių ir kalakutų kiaušiniai. Ančių ir žąsų kiaušiniai mažiau populiarūs, kadangi jie reikalauja ilgesnio termiško apdorojimo, kad būtų sunaikintos paratifo bakterijos, kuriomis labai dažnai tos rūšies kiaušiniai būna apkrėsti.

 

Cheminė kiaušinio sudėtis


Cheminė kiaušinio sudėtis nevienoda: ji priklauso nuo paukščio rūšies, pašarų rūšies, metų laiko, kada kiaušinis yra perimas. Taip pat skiriasi baltymo ir trynio cheminė sudėtis. Baltyme visiškai nėra riebalų, yra visos nepakeičiamos gyvulinės kilmės aminorūgštys, o vandens ir angliavandenių yra dvigubai daugiau negu trynyje.
Vitaminai ir mineralinės druskos. Vištos kiaušinyje yra labai daug vitaminų ir mineralinių druskų. Viename kiaušinyje yra 0,65 mg vitamino A, 75-125 TV vitamino D, visi B grupės vitaminai (ypač daug vitamino B6 - 1 mg ir B2 - 0,44 mg), vitaminų E ir K, labai daug fosforo - apie 93 mg, kalcio - 27 mg, geležies - 1-3 mg. Vitaminų ir mineralinių medžiagų daugiau trynyje ir aišku - vasarą.
Mikroelementai. Kiaušinyje yra ir mikroelementų - jodo, vario, kobalto ir kt.
Cholesterolis ir lecitinas. Vienas kiaušinio trynys turi 250 mg cholesterolio ir tai sudaro 1-2 proc. trynio. Paros cholesterolio, gaunamo su maistu, norma neturi būti didesnė nei 300 mg. Tuo tarpu lecitino trynyje yra 5 kartus daugiau negu cholesterolio, t.y. jis sudaro apie l0 proc. trynio. Lecitinas yra labai svarbus cholesterolio reguliavimo procese, nes neleidžia cholesteroliui nusėsti ant kraujagyslių sienelių. Dėl šių priežasčių kiaušinių patartina visiškai nepašalinti iš dietos net ir sergant ateroskleroze ir esant padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje. Tokiais atvejais kiaušinių kiekis ribojamas iki 1-2 vnt. per savaitę. Sergant tulžies pūslės ir latakų uždegimais kiaušinių trynių vartojimas taip pat mažinamas iki 1-3 kartų per savaitę.
 

Gerosios baltymo savybės


Kiaušinis beveik visiškai (iki 97 proc.) rezorbuojasi žarnyne, nepasilieka šlakų. Kiaušinio baltymą, jei nėra jam padidėjusio jautrumo, galima vartoti be ypatingų apribojimų. Gyvulinės kilmės aminorūgštys, esančios baltyme, yra statybinė medžiaga mūsų raumenims. Lecitinas ir sieros turinčios aminorūgštys teigiamai veikia nervų sistemą. Todėl kiaušinius patartina valgyti sergant nervų ligomis, dirbantiems su kenksmingomis medžiagomis. Kiaušinyje esantis lecitinas ir geležis stimuliuoja raudonųjų kraujo ląstelių gamybą. Kiaušinio baltymas nedirgina virškinamojo trakto sienelės, todėl sėkmingai vartojamas dietinėje mityboje sergant opaligėmis, kasos uždegimu.


 

Skystai virti kiaušiniai


Geriausiai virškinami skystai virti kiaušiniai, kai yra įvykusi pirminė baltymo denatūracija. Be to, valgant skystai virtus kiaušinius, geriau pasisavinami vitaminai, tačiau iškyla pavojus susirgti salmonelioze. Todėl norint valgyti žalius ar skystai virtus kiaušinius, reikia būti įsitikinus, kad vištos yra sveikos.
Esant abejonėms, kiaušinius reikia virti ilgiau (kietai), nekepti neplaktos kiaušinienės, nevartoti žalių kiaušinių šaltiems patiekalams ruošti.
 

Duoti vaikui kiaušinį, ar ne?


Jeigu vaikai nėra alergiški, galima duoti 2-3 kartus per savaitę. Dabar atsirado nauja mada vaikus maitinti putpelių kiaušiniais. Daugelis tėvų mano, kad jie vertingesni nei vištų. Galite būti tikri: nieko ypač naudingo juose nėra ir pirkti juos specialiai vaikams nėra jokios būtinybės.
 

Kiaušinio lukštas - kalcio aruodas


Vaiko augimo ir brendimo laikotarpiu, sportuojant, nėštumo ir laktacijos metu, po traumų, operacijų, stresų, moterims, kurioms per 50 m., ir visiems, kam per 55 m., kai iškyla kaulų lūžimo pavojus, daugumai reikia vartoti kalcio papildomai.
Galima pirkti kalcio preparatų vaistinėse, tačiau galima ir paprasčiausiai paimti kietai virto kiaušinio lukštą, pakaitinti jį ant ugnies, sumalti kavamale iki miltelių ir vartoti su maistu arba grynus miltelius, užpylus juos vandeniu.
Kalcio tokiuose miltukuose yra 35-38 proc., o jo pasisavinimas organizme - 2,6 kartus didesnis negu “cheminio”. Taip pat kiaušinio lukštuose yra daug kitų naudingų medžiagų: geležies, kobalto, cinko, mangano, jodo, vario, o toksinių medžiagų, pvz., švino, kadmio, gyvsidabrio, visai nėra. Medicinoje sėkmingai naudojami kiaušinio lukšto milteliai gydant radiacinio švitinimo pasekmes.
Norint apsisaugoti nuo kaulų lūžių dėl kalcio stokos, pagreitinti kaulų sugijimą po lūžimų, pakanka 2-3 kartus per dieną vartoti po 0,3-0,5 g kiaušinio lukštų miltukų.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Tikiuosi šio straipsnio niekas
2016-01-23 20:47
kaip gali būti sveika vargšo paukštelio MENSTRUACIJOS? Vištos, per tiek mūsų apgailėtino žmogaus egzistavimo metų, yra tiek modifikuotos, kad vietoj ~20 kiaušinių per metus deda po kiaušinį kas 25 valandas.O svarbiausia, kad valgyti kiaušinius yra ne tik ne etiška, bet ir jokios naudos iš jo nėra. Taip yra, nes: daug cholesterolio( kemša arterijas ir sukelia širdies ir kraujagyslių ligas),o visus šiame straipsnyje išvardintus vitaminus galima gauti iš tvarių šaltinių(augalinės kilmės maisto) bei jeigu nežinojote mūsų organizmui patys "baltymai" nėra naudingi( didelis baltyminio maisto naudojimas veda prie ląstelių užkimšimo, storosios žarnos, net ir skrandžio, vėžio, aknės, egzemos ir kitų odos ligų). Mums reikia tik 5-10% baltymų iš maisto per parą. Taigi, jūs tiesiog nuodijate savo organizmą ir iš lėto žudote save :) Patarčiau aklai nesekti tokio gyvenimo būdo ( t.y. visam pasauliui priimtino gyvulinės kilmės produktų vartojimo) ir pasiskaityti bei pasidomėti daugiau apie veganizmą!(bad)(bad)(bad)
Maryte
2015-10-03 18:46
nenusisnekekit apie savo tas putpeles kad tipo geriau (think)
tai jei kokia nevisprote pasakys kad varnu kiausiniai dar geresni tai pradesit valgyt
motoristas
2013-03-02 21:07
ar sveika gerti skystus,neisvirusius,neiskepusius baltumus?
CzHILWKGoOTi
2012-06-16 09:57
KodÄ—l jau taip? NÄ—ra blogai, kai ÄÆ kiievkenÄ… tavo ÅypsenÄ… bus atsakyta Åypsena, ir nÄ— viena iÅ jų nebus praignoruota. O pasivaipymai, kaip atsakymas ÄÆ grimasas ÄÆvairÅ«s gali gautis, priklausomai nuo to, kokiu keliu eini, gal vietoj to, kad akmenų griÅ«tis sumaitotų ir suluoÅintų, tik akmenukas ant nuospaudos nukris.
Minglita
2011-07-27 14:14
Patarciau naudoti naminiu kiausiniu lukstus, tada mazasne salmoneliozes tikimybe
rita
2011-05-24 16:27
Kiašinis yra tikrai labai naudingas, o kaip reikia naudoti jo lukštus nejaigi su vandeniu juos susmulkinus į miltus. O jeigu aš dar pridėčiau sakykime medaus, ar dar ką nors sugalvočiau ar tai būtų blogai?
Toma
2010-09-24 15:56
Mano žiniomis straipsnis truputį klaidinantis, nes kiaušinio baltymas nelabai turi gerųjų savybių. Aminorugščių, lecitino turi trynys.
110kg
2010-09-13 11:04
UZEIKIT I MAISTAS SPORTUI TEN YRA KALORIJU SKAICIUOKLE,TIKRAI NAUDINGA
jawohl
2010-07-08 16:47
Aciu uz straipsni, labai geras
Grazina
2010-05-03 14:53
del lukstu, tai labiau rekomenduociau putpeles kiausinius. Minkstesni lukstai, ir siaip sveikiau.
Paulius
2008-07-29 02:10
trumpas ir gana labai aiskus kiausinio aprasymas,radau visa reikiama infprmacija kurios jieskojau, aciu.
kestas
2007-03-18 09:20
kaip namu salygomis pakaitinti kiausinio luksta ,kad ji butu galima naudoti.
MINDAUGAS
2007-02-08 11:34
ar virtuose kaiušiniuose yra daug kaloriju, kiaušinis išvirtas kietai
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai