Oi, pučia pilvą!

Rudens gėrybėmis nukrautas stalas - kopūstai, obuoliai, kriaušės...Tik va bėda: negaliu mėgautis iki valiai.. Išsipučiu kaip arbūzas.. Kodėl kaupiasi dujos žarnyne? Kokio maisto reikėtų vengti? Kokie medikamentai sumažina nemalonų pojūtį?” - guodžiasi ir klausia žurnalo skaitytoja Jolanta B. iš Panevėžio. Tad apie tai šnekamės su Druskininkų sanatorijos „Eglė“ gastroenterologe Virginija Kuzminskiene, gydytoja dietologe Konstancija Barniškiene ir Kauno Centro poliklinikos vaikų gydytoja Gražina Lileikiene.
 

Iš tiesų ankstyvą rudenį ši problema vaikus ir suaugusiuosius vargina labiau nei bet kuriuo kitu metų laiku. Soduose ir daržų lysvėse daug sveikų gardžių vaisių bei daržovių. Akys nori, o skandis ne visada gali suvirškinti. Žiūrėk, tik kelis obuolius suvalgėme, o jau pilvą veržia, pučia...
 

Kokios yra dujų susikaupimo priežastys?


K.Barniškienė:
Žarnyne nuolat vyksta rūgimo ir puvimo procesai. Įsivyravus rūgimo procesams, dujų kaupiasi daugiau. Žarnyne yra apie 100-200 ml dujų, - tai normalu.
Dujų kaupimąsi žarnyne lemia ir netaisyklingi mitybos įpročiai. Juk dažnai valgome skubėdami, nepakankamai sukramtome maistą, geriame pro šiaudelį, prieš valgį kramtome gumą, čiulpiame ledinukus... Visa tai nėra skatina dujų kaupmąsi.
Reikėtų rinktis švelnesnius vaisius, daržoves, pavyzdžiui, bananus, kivius, burokėlius, vengti pupelių, žirnių, kopūstų...


 

Kodėl pučia pilvą?


V.Kuzminskienė:
Vidurius pučia dėl žarnyne esančių bakterijų veiklos, t.y. kai žarnyne yra nepasisavintų angliavandenių (laktozės, fruktozės, rafinozės, sacharozės), daug ląstelienos (sėlenų, gausiai valgoma daržovių), taip pat žarnyne esantis fermentas amilazė neskaido užšaldyto krakmolo (kai valgome šaldytas daržoves, turinčias daug krakmolo).
Pilvo pūtimą provokuoja nereguliari mityba, ilgiau vartojami vaistai, kai daug valgoma nesuderintų produktų, nepakankamai išsiskiria skrandžio sulčių.
Gal yra tam tikros taisyklės, kaip reikėtų valgyti, vaisius, daržoves?
K. Barniškienė:
Visų pirma, pirkite ir valgykite tik gerai prinokusias uogas ar vaisius. Valgydami obuolį ar kriaušę, geriau odelę nulupkite - tuomet jums mažiau pūs vidurius. Aišku, žalias daržoves reikėtų valgyti saikingai, nedidelėmis porcijomis. Dažniau gaminkite daržovių troškinius, virkite daržovių sriubas - virti, troškinti patiekalai vidurius pučia mažiau.
 

Tačiau kartais prireikia ir vaistų. Kaip veikia preparatai Espumisan ir Smecta?


V.Kuzmickienė ir G.Lileikienė:
Espumisan - vidurių pūtimą mažinantis preparatas. Tai saugus ir gerai toleruojamas vaistas. Jis nepatenka į kraują ir veikia tik žarnyne, kur kaupiasi dujos. Espumisan suardo dujų burbuliukus, ir dujos iš organizmo gali laisvai pasišalinti. Susikaupę dujų burbuliukai ir yra pagrindinė nemalonių pojūčių priežastis: jie tempia žarnų sieneles, sukeldami skausmą bei nemalonų pilvo pūtimą, taip pat trikdo virškinimą.
Smecta yra gamtinės kilmės vaistas. Esant virškinamojo trakto gleivinės pažeidimui, Smecta atnaujina suardytas žarnyno taurines ląsteles, pašalina vandens ir elektrolitų netekimą, fermentų aktyvumą, žarnyno gleivinės rezorbcines savybes. Šis preparatas turi adsorbento savybių (sugeria dujas), iš virškinamojo trakto nesirezorbuoja (nepatenka į kraują). Tinka simptominiam skausmui gydyti sergant stemplės, skrandžio, dvylikapirštės žarnos ligomis, taip pat esant žarnyno diegliams, ūminiam ar lėtiniam viduriavimui, ypač vaikams.

Susiję straipsniai

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai