Riziką susirgti Alzheimerio liga padidina:
- Amžius. Vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms kas 5 metus šios ligos rizika padvigubėja.
- Šeimos anamnezė. Jei šia liga sirgo artimi giminaičiai, ligos rizika padidėja 4 kartus.
- Galvos trauma, kurios metu prarandama sąmonė. Ligos pradžia gali būti 5-7 metais anksčiau nei įprasta.
- Lytis. Moterys serga dažniau dėl galimo hormonų poveikio bei didesnės mutacijų, pasitaikančių X chromosomoje, tikimybės.
- Dauno sindromas. Jei sergantieji gyvena pakankamai ilgai, visiems pasireiškia Alzheimerio ligos požymių.
Veiksniai, galintys apsaugoti nuo Alzheimerio ligos:- Estrogenų vartojimas pomenopauzės laikotarpiu (ligos rizika sumažėja 50 proc.).
- Išsilavinimas. Asmenys, ankstyvame amžiuje gavę didesnį išsilavinimą, Alzheimerio liga serga rečiau.
- Nesteroidinių vaistų nuo uždegimo ir aspirino vartojimas. Vartojant jų ilgiau kaip 2 metus, ligos tikimybė sumažėja 50 proc.
- Antioksidatorių vartojimas. Slopina ligos progresavimą.
Antioksidatorių vartojimas. Laboratoriniai tyrimai ir bandymai su gyvūnais parodė, kad antioksidatorių, ypač vitamino E ir vitamino C, vartojimas apsaugo smegenis nuo laisvųjų radikalų, atsirandančių oksidacinio streso bei uždegimo procesų metu, poveikio. Pastebėta, kad papildomai vartojant antioksidatorių, prarandama mažiau neuronų, o oksidacinio streso bei uždegimo požymiai būna ne tokie ryškūs. Čikagoje (Ilinojaus valstija) ir Roterdame (Nyderlandai) atlikti tyrimai su savanoriais parodė, kad vartojant daugiau maisto produktų, kurių sudėtyje yra vitamino E, sumažėja Alzheimerio ligos rizika. Deja, kai kurie kiti panašūs tyrimai apsaugomojo vitamino E poveikio neatskleidė.
Maisto papildų sudėtyje paprastai yra alfa tokoferolio (veikliausios vitamino E formos), tuo tarpu maisto produktuose daugiausia yra gama tokoferolio, pasižyminčio uždegimą slopinančiu poveikiu. Atlikus tyrimus, pastebėta, kad vartojant visas 8 tokoferolio formas, antioksidacinis ir uždegimą slopinantis vitamino E poveikis daug stipresnis nei vartojant maisto papildų, kurių sudėtyje yra tik alfa tokoferolio. Mokslininkų išvadose teigiama, kad siekiant didesnio apsaugomojo vitamino E poveikio, reikėtų vartoti ne maisto papildų, bet šio vitamino turinčių produktų.
Literatūroje nurodoma, kad gausiai vartojant sočiųjų riebalų, Alzheimerio ligos rizika padidėja du kartus ir, priešingai – vartojant polinesočiųjų bei mononesočiųjų riebalų, šios ligos rizika sumažėja. Žuvies taukuose esančios ilgųjų grandžių n-3 polinesočiosios riebalų rūgštys mažina tikimybę sirgti Alzheimerio liga. Viena iš šių riebalų rūgščių – dokozaheksanoinė riebioji rūgštis yra būtina ląstelių membranų “statybai”. Dozoksaheksanoinės rūgšties gauname valgydami žuvies, dalį susintetina pats organizmas iš alfa linolio rūgšties ir eikozapentano rūgšties (EPR). EPR gauname iš žuvies produktų, tuo tarpu alfa linolio rūgšties yra augaliniame aliejuje bei riešutuose. N-3 polinesočiosios riebalų rūgštys pasižymi antiagregacinėmis, antitrombinėmis bei uždegimą slopinančiomis savybėmis. Mokslinių tyrimų įrodyta, kad valgant n-3 polinesočiosiomis riebalų rūgštimis papildytą maistą, geriau atliekamos atminties, mokymosi užduotys. Nustatyta, kad vieną kartą per savaitę valgant žuvies, rizika sirgti Alzheimerio liga sumažėja net 60 proc.
Rekomenduojama vengti maisto produktų, kuriuose daug sočiųjų riebalų rūgščių, t.y. raudonos mėsos, sviesto, ledų, komerciškai paruoštų keptų maisto produktų bei dalies margarino rūšių, kurių sudėtyje yra dalinai hidrogenuoto aliejaus.
Siekiant išvengti Alzheimerio ligos, rekomenduojama vartoti daugiau produktų, turinčių vitamino C, seleno, gerti žaliąją arbatą bei vartoti ginkmedžio ekstraktą. Ginkmedžio ekstraktas turi antioksidacinių savybių, skatina kraujotaką bei deguonies pernešimą į smegenis, taigi stimuliuoja smegenų funkciją. Nevartoti alkoholio, nerūkyti, vengti aplinkos teršalų, ypač metalų – aliuminio bei švino.
Vitamino E turintys maisto produktai
Produktas Vitamino E kiekis mg
100 g produkto
Kviečių daigų aliejus* 136
Saulėgrąžų aliejus* 49
Saulėgrąžų sėklos 38
Migdolai 24
Kviečių daigai 20
Žuvų taukai 20
Pomidorų padažas 5,3
Alyvų aliejus 5,1
Kiaušinių trynys 3,1
Špinatai 1,7
Soja 1,1
Šparagai 1,1
* termiškai apdorojant aliejų, vitamino E
kiekis jame sumažėja.
Vitamino C turintys maisto produktai
Produktas Vitamino C kiekis mg 100 g produkto
Juodieji serbentai 200
Petražolės (šviežios) 190
Žalioji paprika 120
(termiškai neapdorota)
Braškės (žemuogės) 77
Kopūstai 71
Citrina 58
Apelsinas 54
Brokoliai 44
Pomidorų padažas 38
Greipfrutas 36
Bananai 11
Obuoliai 6
Seleno turintys maisto produktai
Produktas Seleno kiekis mkg
100 g produkto
Krevetės 52
Rupaus malimo duona 35
Krabai (vėžiai) 33
Jautiena 3
Morkos 1
Pienas 1
Antioksidatorių vartojimas. Laboratoriniai tyrimai ir bandymai su gyvūnais parodė, kad antioksidatorių, ypač vitamino E ir vitamino C, vartojimas apsaugo smegenis nuo laisvųjų radikalų, atsirandančių oksidacinio streso bei uždegimo procesų metu, poveikio. Pastebėta, kad papildomai vartojant antioksidatorių, prarandama mažiau neuronų, o oksidacinio streso bei uždegimo požymiai būna ne tokie ryškūs. Čikagoje (Ilinojaus valstija) ir Roterdame (Nyderlandai) atlikti tyrimai su savanoriais parodė, kad vartojant daugiau maisto produktų, kurių sudėtyje yra vitamino E, sumažėja Alzheimerio ligos rizika. Deja, kai kurie kiti panašūs tyrimai apsaugomojo vitamino E poveikio neatskleidė.
Maisto papildų sudėtyje paprastai yra alfa tokoferolio (veikliausios vitamino E formos), tuo tarpu maisto produktuose daugiausia yra gama tokoferolio, pasižyminčio uždegimą slopinančiu poveikiu. Atlikus tyrimus, pastebėta, kad vartojant visas 8 tokoferolio formas, antioksidacinis ir uždegimą slopinantis vitamino E poveikis daug stipresnis nei vartojant maisto papildų, kurių sudėtyje yra tik alfa tokoferolio. Mokslininkų išvadose teigiama, kad siekiant didesnio apsaugomojo vitamino E poveikio, reikėtų vartoti ne maisto papildų, bet šio vitamino turinčių produktų.
Literatūroje nurodoma, kad gausiai vartojant sočiųjų riebalų, Alzheimerio ligos rizika padidėja du kartus ir, priešingai – vartojant polinesočiųjų bei mononesočiųjų riebalų, šios ligos rizika sumažėja. Žuvies taukuose esančios ilgųjų grandžių n-3 polinesočiosios riebalų rūgštys mažina tikimybę sirgti Alzheimerio liga. Viena iš šių riebalų rūgščių – dokozaheksanoinė riebioji rūgštis yra būtina ląstelių membranų “statybai”. Dozoksaheksanoinės rūgšties gauname valgydami žuvies, dalį susintetina pats organizmas iš alfa linolio rūgšties ir eikozapentano rūgšties (EPR). EPR gauname iš žuvies produktų, tuo tarpu alfa linolio rūgšties yra augaliniame aliejuje bei riešutuose. N-3 polinesočiosios riebalų rūgštys pasižymi antiagregacinėmis, antitrombinėmis bei uždegimą slopinančiomis savybėmis. Mokslinių tyrimų įrodyta, kad valgant n-3 polinesočiosiomis riebalų rūgštimis papildytą maistą, geriau atliekamos atminties, mokymosi užduotys. Nustatyta, kad vieną kartą per savaitę valgant žuvies, rizika sirgti Alzheimerio liga sumažėja net 60 proc.
Rekomenduojama vengti maisto produktų, kuriuose daug sočiųjų riebalų rūgščių, t.y. raudonos mėsos, sviesto, ledų, komerciškai paruoštų keptų maisto produktų bei dalies margarino rūšių, kurių sudėtyje yra dalinai hidrogenuoto aliejaus.
Siekiant išvengti Alzheimerio ligos, rekomenduojama vartoti daugiau produktų, turinčių vitamino C, seleno, gerti žaliąją arbatą bei vartoti ginkmedžio ekstraktą. Ginkmedžio ekstraktas turi antioksidacinių savybių, skatina kraujotaką bei deguonies pernešimą į smegenis, taigi stimuliuoja smegenų funkciją. Nevartoti alkoholio, nerūkyti, vengti aplinkos teršalų, ypač metalų – aliuminio bei švino.
Vitamino E turintys maisto produktai
Produktas Vitamino E kiekis mg
100 g produkto
Kviečių daigų aliejus* 136
Saulėgrąžų aliejus* 49
Saulėgrąžų sėklos 38
Migdolai 24
Kviečių daigai 20
Žuvų taukai 20
Pomidorų padažas 5,3
Alyvų aliejus 5,1
Kiaušinių trynys 3,1
Špinatai 1,7
Soja 1,1
Šparagai 1,1
* termiškai apdorojant aliejų, vitamino E
kiekis jame sumažėja.
Vitamino C turintys maisto produktai
Produktas Vitamino C kiekis mg 100 g produkto
Juodieji serbentai 200
Petražolės (šviežios) 190
Žalioji paprika 120
(termiškai neapdorota)
Braškės (žemuogės) 77
Kopūstai 71
Citrina 58
Apelsinas 54
Brokoliai 44
Pomidorų padažas 38
Greipfrutas 36
Bananai 11
Obuoliai 6
Seleno turintys maisto produktai
Produktas Seleno kiekis mkg
100 g produkto
Krevetės 52
Rupaus malimo duona 35
Krabai (vėžiai) 33
Jautiena 3
Morkos 1
Pienas 1
dantys yra mūsų vizitinė kortelę, tačiau kartais nutinka taip, kad žmogus...
Skaityti daugiauraumenų skausmas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi...
Skaityti daugiauvėjaraupiai – viena žinomiausių vaikiškų ligų, tačiau ja susirgti gali...
Skaityti daugiauatopinis dermatitas – viena dažniausiai kūdikiams diagnozuojamų odos ligų. ...
Skaityti daugiauNeretai sakoma, kad pavasarį maišosi dangus su žeme. Orai labai permainingi, todėl šeimose, kuriose yra vaikų, padaugėja peršalimo ligų atvejų. Tačiau mažus vaikus užpuola ne tik peršalimas, todėl namų vaistinėlėje naudinga turėti ir kitų priemonių. Taigi pats metas atidžiau peržiūrėti namų vaistinėlę, skirtą vaikams – kas joje turėtų būti, kad netikėtai sunegalavus vaikui naktį nereikėtų važiuoti į vaistinę? ...
Skaityti daugiauVieni mažyliai čiulptukų net neima, kad ir kaip stengtųsi tėvai išmėginti visas jų rūšis ir formas. Tuo tarpu kiti vaikai su jais atsisveikina labai sunkiai. Kada geriausia atsisakyti čiulptuko? Kodėl tai geriausia padaryti dar ankstyvoje vaikystėje? Kokie žaismingi būdai gali padėti tai padaryti daug lengviau? ...
Skaityti daugiauŠiandieninis gyvenimo ritmas ir būdas gali turėti nemažai neigiamos įtakos vyro seksualiniam gyvenimui. Kai daug sėdima, mažai judama, nesveikai maitinamasi, patiriama daug streso, ne taip jau ir retai „kertama“ per bene svarbiausią vyrui faktorių – lytinį pajėgumą. Ką daryti, kad erekcijos funkcija būtų puiki, o lytinis potraukis nesumažėtų? ...
Skaityti daugiauArtėjant pavasariui didelė dalis mūsų ir vėl jaudinasi dėl to, kad nepavyks išvengti alergijos simptomų. Bepradedantys žydėti augalai ir jų į orą paleidžiamos žiedadulkės – bene svarbiausias sezoninės alergijos faktorius, kurio išvengti iš tiesų labai sunku. Ankstyvesnis antihistaminių vaistų vartojimas gali padėti išvengti sunkiausių alergijos simptomų. Tačiau ar kada nors domėjotės, kaip veikia šie populiariausi vaistai nuo alergijos? Ar jie saugūs senyviems pacientams? ...
Skaityti daugiauDirgliosios žarnos sindromas – sveikatos nusiskundimas, kuris plinta žaibišku greičiu. Iki šiol nėra vieno ir visiškai efektyvaus gydymo, kuris padėtų visiškai įveikti šį varginantį sveikatos sutrikimą, susijusį su pilvo pūtimu, pilvo skausmu ir raižymu, viduriavimu bei kitais nemaloniais simptomais. ...
Skaityti daugiauPasirodo, kad vaiko patiriamą skausmą sustiprinti gali netgi netinkama aplinkinių reakcija ar „nedraugiška“ aplinka, todėl su vaikų skausmu reikia elgtis itin atsargiai ir skirti pakankamai dėmesio adekvačiam ir savalaikiam jo gydymui. Taigi kodėl būtina malšinti vaikų skausmą ir kokios vaistinės medžiagos dažniausiai vartojamos vaikų skausmo malšinimui? ...
Skaityti daugiauPriešlaikinė ejakuliacija – tai lytinės sveikatos sutrikimas, kai vyrui būdinga ankstyvesnė ejakuliacija, nei to pageidauja jis pats ir (arba) jo partnerė. Tai gana dažnai pasitaikantis lytinės sveikatos nusiskundimas. Vis dėlto dar vis vengiama apie tai atvirai kalbėti. Manoma, kad priešlaikinė ejakuliacija retkarčiais kamuoja net kas trečią vyrą, o maždaug kas penktam vyrui tai gali būti nuolatinė problema, trikdanti ne tik lytinio, bet ir bendrojo gyvenimo kokybę. ...
Skaityti daugiauTai gali atrodyti šiek tiek netikėta, bet nugaros skausmo priežasčių gali būti iš tiesų labai daug. Mes dalinamės dešimtimi dažniausiai pasitaikančių nugaros skausmo priežasčių ir faktorių. Galbūt kai kurios iš jų būdingos ir Jums? ...
Skaityti daugiauTikėtina, kad pasibaigus pandemijai gydymo įstaigas užplūs daugybė pacientų su gerokai pažengusiomis venų ligomis. Juk lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo atvejai niekur nedingo, ir, tikėtina, pandemijos metu jų atsirado tik daugiau. Kaip geriau pasirūpinti savo kojomis per pandemiją? Kuo venoms naudinga fizinė veikla, bioflavonoidai ir heparino natrio druska? ...
Skaityti daugiauBurnos opelės, žaizdelės arba aftos – nemaloni ir varginanti problema. Ypatingai gleivinės vientisumo pažeidimai gyvenimo kokybei kenkia tuomet, kai jie linkę pasikartoti ir vis atsinaujinti. Ką reikėtų daryti, kad burnos opelės užgytų kuo greičiau? Ir kodėl būtina atkreipti dėmesį į ilgiau nei 3 savaites negyjančias burnos opeles? ...
Skaityti daugiauPieninių dantukų dygimas – ir džiugus, ir daugumai šeimų gana sudėtingas laikotarpis. Todėl pateikiame Jums 7 paprastus, bet genialius patarimus, kurie, tikime, padės palengvinti sudėtingą laikotarpį: ...
Skaityti daugiaugyvenant skaitmeniniame amžiuje darbas prie kompiuterio, laisvalaikis įsitaisius...
Skaityti daugiauPateikiame Jums 5 faktus apie mėnesinių skausmą, kurių galbūt iki šiol dar nežinojote. Galbūt jie paskatins labiau susirūpinti savo sveikata ir suprasti, kad kasdienei veiklai trukdantis mėnesinių skausmas nėra normalus reiškinys. ...
Skaityti daugiauTikrosios varginančio ir nuolat pasikartojančio pilvo pūtimo priežasties nustatymas gali tapti dideliu iššūkiu, nes tai gana nespecifiškas sveikatos sutrikimas. Vis dėlto dažniausiai pilvą pučia dėl per didelio nuryto oro kiekio, tam tikro maisto valgymo ir netgi... streso. Kokios galimos kitos pilvo pūtimo priežastys ir kada dėl jo jau reikėtų kreiptis į gydytoją? ...
Skaityti daugiauVenų ligos vis labiau „jaunėja“ ir jomis serga vis daugiau asmenų. Tokie nuolat augantys duomenys rodo, kad venų varikozės vystymuisi dabartinis gyvenimo būdas labai „draugiškas“, o mes, vietoje to, kad daugiau judėtume, tik numojame ranka į organizmo siunčiamus pagalbos signalus. Venų varikozė – vienas iš jų. Kaip gyventi, kad sukurtume kuo mažiau šansų kojų venų varikozės vystymuisi? Pateikiame 6 paprastus patarimus, bet labai naudingus patarimus, kurie leis jaustis lengviau ir... laimingiau!...
Skaityti daugiauŠiuo metu šeimos gydytojai dažnai sulaukia tėvelių klausimų, ar jie galėtų paskirti kažką tokio, kas greitai ir veiksmingai sustiprintų vaikų imunitetą. Deja, bet tokie preparatai tiesiog neegzistuoja, nes vaikų imuninė sistema – sudėtingas ir dar nebrandus apsaugos kompleksas, kurį reikia stiprinti ištisus metus, o ne tik susirgus. Pasirodo, kad kartais belieka tik... laukti. Kodėl atrodo, kad šiuolaikinių vaikų imunitetas – silpnesnis ir jie serga žymiai dažniau?...
Skaityti daugiauAr žinote, kas iš tikrųjų yra kosulys? Kaip gydomas sausas, o kaip – drėgnas kosulys? Ir kada dėl kosulio jau reikėtų kreiptis į gydytoją? Atsakymus į šiuos svarbius klausimus rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiauStomatitas – dažniausia burnos žaizdelių susiformavimo priežastis. Ar žinote, kokios stomatito formos pačios įprasčiausios? O kas galėtų padėti greičiau ir lengviau susidoroti su burnos opelėmis? ...
Skaityti daugiauPieninių dantų dygimo sukeliamas diskomfortas gali išderinti ne tik mažylio, bet ir visos šeimos dienotvarkę. Ką reikėtų žinoti apie pirmųjų dantų dygimą ir kas galėtų padėti šį laikotarpį išgyventi lengviau? ...
Skaityti daugiauVaikų sloga – maža bėda? Ar tikrai? Dalinamės penkiais dalykais, kuriuos reikėtų žinoti apie vaikų slogą. Galbūt jie padės pakeisti Jūsų nuomonę, kad vaikų sloga nėra jau tokia maža bėda, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. ...
Skaityti daugiauturbūt nieko nestebina faktas, kad vėlyvas ruduo ir žiema laikomi tikrų...
Skaityti daugiau