Atsiradus šaldytuvui, mūsų gyvenimas pasikeitė. Dabar galime rečiau eiti į parduotuvę ir pirkti daugiau maisto atsargų. Tačiau dėl ilgo produktų laikymo šaldytuve padidėja apsinuodijimo tikimybė.
Bakterijos, sukeliančios apsinuodijimą maistu (maisto toksikoinfekcijas), greičiausiai dauginasi esant 10-65oC. Tai Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes ir Campylobacter. Esant idealioms sąlygoms, E. coli dvigubai padaugėja kas 20 minučių. Todėl praėjus 6 val., vietoj vienos bakterijos atsiranda 1 mln.
Kiekviena bakterija turi savo optimalią dauginimosi temperatūrą. Bet daugelio bakterijų, sukeliančių apsinuodijimą, dauginimosi temperatūra atitinka žmogaus kūno temperatūrą (apie 37oC). Esant kambario temperatūrai, bakterijų dauginimasis lėtėja, o šaldytuve (0-5oC) bakterijos praktiškai nebesidaugina, nors jos ir nežūva. Geriausias bakterijų naikinimo būdas - pasterizacija ir virimas.
Daugelis mūsų yra girdėję apie salmoneliozę, kurią sukelia salmonelės ir kita paplitusi bakterija E. coli. Tačiau pastaruoju metu paaiškėjo, kad apsinuodijimą maistu dažnai sukelia Campylobacter. Kaip skelbia mokslininkai, Campylobacter apsinuodijimo atvejai persveria salmoneliozės ligų atvejus. Tik nedaugelis žmonių yra atsparūs Campylobacter infekcijai. Ši bakterija gali išprovokuoti stiprius pilvo skausmus. Simptomai būna panašūs į apendicito. Todėl kartais net klaidingai daroma operacija. Tačiau apsinuodijimo lengva išvengti, jei maistas tinkamai saugomas, ruošiamas ir gaminamas.
Nepaisant to, kad maisto produktas turi gerą kvapą ir tinkamą skonį, dar nereiškia, kad jame nėra patogeninių (apsinuodijimą sukeliančių) bakterijų. Štai kodėl daugelis žmonių, kurie stengiasi suvartoti maisto likučius, apsinuodija.
Pirmasis pavojaus signalas. Akivaizdus požymis, kad maisto kokybė jau suprastėjo, yra pelėsis. Tai grybelis, kurio sporos pasklidusios mus supančioje aplinkoje. Sporos pradeda vystytis, kai jos patenka ant maisto produktų.
Šaldytuve. Priešingai nei patogeninės bakterijos, pelėsis gali augti ir esant žemai temperatūrai. Todėl kartais pelėsio atsiranda šaldytuve.
Ar saugus apipelijęs maistas? Ar saugu valgyti maisto produktus, jei jūs nuvalėte apipelijusias vietas? Apskritai pelėsis nekenksmingas, o kai kurios sūrių rūšys ir yra valgomos tik su pelėsiu.
Tačiau dažniausiai pelėsis parodo, kad tinkamiausias vartoti laikas jau pasibaigęs ir yra rizika apsinuodyti. Jei ant šaltos mėsos ar mėsos produktų likučių yra pelėsio, tokie produktai yra nevalgomi. Jeigu jūs abejojate, pasižiūrėkite į produkto laikymo nuorodas ant pakuotės.
Daugelis maisto produktų pažymėti etiketėmis, kuriose nurodyta, iki kada galima vartoti ar realizuoti. Jei produkto vartojimo laikas baigėsi, tokį produktą reikia išmesti, net jei jis atrodo ir kvepia tinkamai. O jei etiketėje parašyta “vartoti geriau iki” (angl. best before), reiškia, kad tokį produktą galima vartoti ir ilgiau, tačiau jo kokybė jau yra prastesnė. Užrašas “realizuoti iki” reikalauja, kad tas produktas parduotuvėje būtų parduotas iki tam tikros datos. Neteisėta pardavinėti maisto prekes, jei realizacijos terminas ar “geriau iki” terminas pasibaigęs.
• Sviesto nebūtina laikyti atšaldyto, tačiau jis ilgiau išbūna šaldytuve, ypač esant šiltam orui.
• Atidarius sulčių ar pieno pakelį, juos saugoti reikia šaldytuve. Nepasterizuotas pienas turi būti visada laikomas šaldytuve.
• Šviežių neplautų daržovių laikyti šaldytuve nebūtina, tačiau nuplautas ir paruoštas jas reikia laikyti vėsioje vietoje.
• Gaivinamųjų gėrimų, juos atidarius, šaldytuve laikyti nebūtina, nors daugelis žmonių juos mėgsta gerti atšaldytus.
• Kiaušiniai laikomi vienodoje temperatūroje. Namuose jie turi būti saugomi tik šaldytuve.
• Atidarytus vaisių konservus reikia perdėti į nemetalinį indą, uždengti ir laikyti šaldytuve.
• Švieži vaisiai gali būti laikomi ne šaldytuve. Uogienės, marmeladai, džemas, juos atidarius, laikomi šaldytuve.
• Duonos laikyti šaldytuve nebūtina.
• Reikia vengti pirkti maistą prekybos taškuose, kur prasti higienos reikalavimai. Nors daugelis maisto parduotuvių laikosi higienos taisyklių, tačiau kartais tos taisyklės pažeidžiamos (pavyzdžiui, perkraunamos šaldymo kameros ir šaldytuvai).
•Venkite pirkti maisto produktų, jei prekystaliuose žali ir pagaminti maisto produktai sudėti kartu, jei pardavėjas, paėmęs pinigus, be pirštinių ima nefasuotus produktus.
• Turite įdėmiai perskaityti saugojimo instrukciją ant pakuotės. Jei vakuuminė plomba nulaužta nuo kečiupo ar džemo dangtelio, juos reikia laikyti šaldytuve. Tokie (atidaryti) maisto produktai turi būti suvartoti iki vartojimo termino pabaigos.
• Pirkti kulinarijos gaminiai turi būti suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus galima laikyti ne ilgiau nei 72 val.
• Maistą laikykite tinkamuose induose. Patogiausia ir higieniškiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nebūtų kartu. Tam tinka ir specialus vyniojamasis celofanas. Plastikinėse dėžutėse su dangteliais margarinui ar ledams laikyti (jas išplovus) gali būti saugomas maistas, tačiau tokios dėžutės greitai trūkinėja, jų negalima plauti indaplovėse. Į įtrūkimus pakliuvusios bakterijos toliau gali apkrėsti ir maistą. Todėl nenaudokite deformuotų, su įtrūkimais indų maistui laikyti.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę