Pasaulio virtuvės: kuri iš jų sveikiausia?

Lietuvių tradicinė virtuvė, ko gero, nėra pati sveikiausia ir dažnam užsienio šalių gyventojui kelia siaubą:„ kaip galima valgyti cepelinus su spirgučiais, juk tai taip riebu!“,  - galvoja ne vienas iš svetur atvykęs turistas, kuomet jam priešais akis yra patiekiama cepelinų porcija...

Viduržemio jūros regiono virtuvė: prie žuvies puikiai tinka ir raudono vyno taurė

Kiekviena šalis turi savų, unikalių virtuvės paslapčių bei kulinarinių tradicijų, tačiau tai, jog Viduržemio jūros regiono virtuvė yra viena sveikiausių visame pasaulyje rodo ne kas kitas, bet faktai bei įvertinimai.

Ar žinojote, jog UNESCO Viduržemio jūros dietą pripažino kultūriniu paveldu Italijoje, Graikijoje, Maroke, Ispanijoje? Ji – viena sveikiausių dietų visame pasaulyje, kuri žmonėms padeda sulaukti garbaus amžiaus, išvengti daugybės ligų. Viduržemio jūros regiono šalyse pastebima, kad yra daug mažiau nutukusių žmonių nei pvz., Didžiojoje Britanijoje, be to,  daug rečiau sergama širdies ir kraujagyslių ligomis.

Garsioji Viduržemio jūros dieta – tai net ne dieta, tai tam tikra mitybos filosofija, kuri moko žmones, kaip teisingai ir sveikai reikia maitintis. Tik klausimas – o kuo?

Tyras alyvuogių aliejus, jūros gėrybės, natūralios ir saulėję prinokę daržovės bei vaisiai, įvairūs prieskoniniai augalai, žolelės – visa tai puikuojasi Viduržemio jūros dietoje. Be to, žmonės, kurie gyvena Viduržemio jūros regione, atkreipia dėmesį ne tik į tai, ką valgo, bet ir kaip: čia nevengiama turėti ilgų popiečio pertraukų, valgoma iš lėto, mėgaujantis maistu su taure raudono vyno.

{banner-24}

 

Rytų Azijos virtuvė: ryžiai, jūros dumbliai, kokybiški sojos produktai, bet svarbiausia – nepamiršti derinti maisto

Jei pažvelgtume į Japoniją, tikriausiai nepamatytume ten beveik nei vieno žmogaus, kuris turėtų antsvorio problemų. Ir tokią puikią jų kūno formą didžia dalimi lemia sveika virtuvė.

Rytų Azijos virtuvėje populiaru valgyti jūros dumblius, o šie, kaip žinia, yra vieni naudingiausių organizmui produktų. Jūrų dumbliuose gausu jodo, geležies, vitaminų, mineralinių medžiagų, bet to, jie puikiai detoksikuoja ir apvalo organizmą, kuris yra užterštas, padeda ilgiau išsaugoti jaunystę, grožį. Ar žinojote, jog būtent japonai sunaudoja daugiausia jūros dumblių?

Sojų produktai taip pat prisideda prie to, jog ši virtuvė tokia sveika. Tiesa, svarbu nepamiršti, jog Rytų Azijos šalys yra vartojama geriausiai fermentuoti sojos produktai, o štai Vakarų Europoje labai dažnai prekybos centrų lentynas pasiekia genetiškai modifikuoti sojų produktai iš kurių mūsų organizmui mažai naudos...Todėl net nereikia stebėtis, jog lietuviai vidutiniškai gyvena apie 70 – 75 metus, o štai japonai – vidutiniškai 82 – 83 metus. Galbūt taip yra dėl to, jog japonai, pvz., pusryčiams renkasi valgyti sriubą – miso sriubą, kurią sudaro žuvies sultinys su tofu ( sojų varškės gabalėliais), ryžius, keptą žuvį, salotas, o štai europietis pusryčių dažnai net nespėja pavalgyti arba išgeria pakeliui į darbą tik puodelį kavos...tačiau tokių įpročių pasekmė – rėmuo. Laimei, šiais laikais rėmenį efektyviai malšina vaistai nuo rėmens. Rėmens sukeltam skausmui ir atsirūgimui rūgščiu turiniu gydyti rekomenduojama naudoti „Raniberl“ 150 mg.

Rytų Azijos virtuvėje taip pat labai svarbu yra derinti maistą. Mėsa ir žuvis yra valgoma su daržovėmis, atsisakoma duonos ir bulvių patiekalų, vietoj jų yra valgoma ryžiai. Ryžiai yra itin mėgstami Rytų Azijos šalyse, pvz., Tailande per metus vienas žmogus ryžių suvartoti gali net 100 kg. Be to, didelis dėmesys yra skiriamas ir įvairiems prieskoniams – mėgstamas imbieras, ciberžolė... Šie prieskoniai patiekalamas ne tik suteikia ypatingą, švelnų skonį, bet ir turi gydomųjų savybių: imbieras dezinfekuoja, ciberžolė – stiprina imunitetą.

L.Rimgailė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai