Šie indai yra labai patvarūs (nesilupa, nesideformuoja) ir praktiški naudoti. Maistas pagaminamas greitai. Tai ypač svarbu, kai turime mažai laiko. Populiarėja ir ekonomiškos keraminės keptuvės slidžia danga ir nesvylančiu dugnu. Joms ir aliejaus reikia mažiau.
Namuose turėkime ir keraminių peilių, jie ilgiau išlieka aštrūs (ilgiau neatšimpa), be to, jais pjaustant daržoves ar vaisius, išlieka visi vitaminai.
„Rūpinantis savo sveikata geriau rinktis vienspalvius baltus keraminius indus nei dekoruotus. Maistui gaminti tinka ir stikliniai indai, jie yra ilgaamžiai ir labai maža rizika, kad jie išskirs sunkiuosius metalus“, – pataria A. Kriaučiūnaitė. Pasak jos, keraminiai indai, kaip ir stikliniai, tinka maistui troškinti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, juose galima ilgai laikyti įvairius maisto produktus.
„Keraminiai (moliniai) indai labai tinka agurkams, kopūstams, grybams, pienui rauginti. Keraminės puodynės – daržovėms, mėsai troškinti. Šiuose induose galima kepti ir duoną, nes keraminiai indai pakelia aukštą temperatūrą“, – sako Z. Štarkevičienė.
Ir siūlo mūsų skaitytojams patiekalų, kuriuos dėl tam tikrų savybių patartina gaminti viename ar kitame inde, receptų.
Vegetariškas troškinys
• 5 bulvės
• 2 morkos
• 2 svogūnai
• 3 skiltelės česnako
• 2 lapeliai porų
• ¼ saliero
• 1 stiklinė avinžirnių
• 3 šaukštai aliejaus
• 1 šaukštas miltų
Morkas, svogūną, česnaką, salierą smulkiai supjaustyti, pakepinti aliejuje; pabaigoje įdėti šaukštą miltų ir išmaišyti. Į keraminius puodelius sudėti pjaustytas bulves, o ant jų – apkepintas daržoves. Viską užpilti stikline vandens. Uždengti dangteliais ir troškinti orkaitėje 30 min. + 150 C t temperatūroje.
Jei dangtelių nenaudosite, pagaminsite užkepėlę.
Jie buvo populiarūs prieš keletą dešimtmečių. Dabar naudojami kur kas rečiau, o kai kuriose šalyse – net draudžiami. Aliuminio indai ne tik lengvi, ilgaamžiai, bet ir pigūs. Aliuminis gerai praleidžia šilumą, todėl vanduo šiame inde greičiau užverda.
Kita vertus, aliuminio puodo dugnas yra plonas, todėl greitai svyla. „Be to, aliuminis aktyviai reaguoja su rūgštimi, esančia maisto produktuose, todėl jo gali patekti į maistą. O aliuminis toksiškai veikia mūsų nervų ir kaulų sistemą. Todėl tokiuose puoduose nerekomenduojama virti rūgščių sriubų (barščių, pomidorų, agurkų), gaminti rūgščių troškinių“, – pataria specialistė Audronė Kriaučiūnaitė
Šie indai yra labai tvirti ir patogūs. Juose gaminamas maistas nesvyla, todėl patogu gaminti troškinius, plovą, virti košes, uogienes, obuolienes ir t.t. Šie puodai ilgiau išlaiko šilumą, juose laikomas maistas ilgiau išlieka šviežias ir nepraranda maistingųjų savybių. „Šeimininkės ir gurmanai vertina nerūdijančio plieno greitpuodžius. Juose patogu vienu metu gaminti kelis patiekalus: susidarius slėgiui, maistas greitai paruošiamas garuose su nedideliu vandens kiekiu. Tačiau prieš naudodamiesi tokiu indu atidžiai perskaitykite instrukciją“, – pataria A. Kriaučiūnaitė.
Sriuba „Kopūstienė“
• 0,5 kg raugintų kopūstų
• 2 l vandens
• 1 morka
• 1 svogūnas (ar kelios česnako skiltelės)
• 1 salieras
• 2 arbatiniai šaukšteliai smulkintų jūros kopūstų
• 1 šaukštas smulkintų džiovintų grybų
• 3 šaukštai aliejaus
Puode su vandeniu 10 min. pavirinti kopūstus, įdėti smulkiai supjaustytas ir aliejuje pakepintas daržoves. Pavirti dar10 min., o pabaigoje įdėti jūros kopūstų.
Masyvūs, sunkiai įšylantys, tačiau ilgai išlaikantys šilumą indai. Pradėti naudoti seniausiai iš visų, ketaus indai (puodai, troškintuvai) pasižymi ilgaamžiškumu ir galimybe gaminti patiekalus ant viryklės ar orkaitėje labai aukštoje temperatūroje. Tikriausiai ne vienoje šeimoje yra išlikęs vienas ar kitas močiutės „britvonas“, kuriame pagaminti patiekalai (ypač orkaitėje) išlieka sultingi.
„Šiuose puoduose patartina gaminti patiekalus, kuriems reikia daugiau laiko – kepti žąsį, gaminti kalakutienos, jautienos ar žvėrienos kepsnį, gaminti plovą. Ketaus induose iš mėsos neišgaruoja vanduo, todėl ji būna sultingesnė“, – pataria mitybos specialistė Zeta Štarkevičienė.
Kita vertus, šie puodai yra gana sunkūs, todėl ne visoms šeimininkėms patinka jais naudotis. Ketaus induose nereikėtų ilgai laikyti jau pagaminto produkto.
Panaudoję ketaus indą, jį kruopščiai nusausinkite ir ištepkite aliejumi. Tokiems indams prižiūrėti visiškai netinka šveitikliai.
Kalakuto kumpis
• 1 morka
• 1 svogūno galvutė
• 2 česnako skiltelės
• 10 vnt. džiovintų slyvų
• žiupsnelis kmynų
• 1 šaukštas aliejaus
Sutarkuoti morką, svogūną, česnaką, susmulkinti slyvas. Viską užbarstyti ant kumpio. Jį įdėti į indą, jo dugną reikia ištepti sviestu arba įpilti trupučiuką aliejaus. Kepti orkaitėje + 180 С t. 2 val.
Tai metaliniai pakankamai patvarūs ypatingos priežiūros nereikalaujantys nebrangūs indai. Jie padengti kelių centimetrų storio emale. Emalis dažnai būna spalvotas: kreminės, baltos, pilkai melsvos, juodos ar mėlynos, raudonos, geltonos, rudos spalvos. Salvą lemia skirtingų metalų oksidai. Reikia nepamiršti, kad jie gali išsiskirti į gaminamą maistą, tad sveikatos dėlei vertėtų rinkti indus baltu emaliu.
Juose galima gaminti įvairius patiekalus, tačiau virdami košę ar šiupininę, būkite itin dėmesingi: ji greitai svils, jei paliksite puodą be priežiūros.
„Maistui gaminti nenaudokite įtrūkusio emaliuoto indo, kadangi taip su maistu į organizmą gali patekti metalų, kurie turi savybę kauptis žmogaus organizme ir sukelti įvairias ligas“, – pataria A. Kriaučiūnaitė. Paprastai emaliuoti puodai tinka naudoti 2–3 metus.
„Emaliuotuose induose gerai laikyti žalius produktus ir rūgštų maistą“, – sako mitybos specialistė Zeta Štarkevičienė
Virtinukai su varške
• 200 g varškės
• 3 stiklinės miltų
• 1 stiklinės vandens
• 0,5 šaukštelio cukraus
• patrintų mėtos lapelių
Minkyti kietą tešlą, kočioti blynelius ir į visų įdėti varškės įdarą. Formuoti virtinukus. Puode užvirus vandeniui, sudėti virtinukus ir virti 10 min.
Šiuose induose gaminti lengva ir patogu. Maistas gaminamas greitai, naudojant nedaug aliejaus. Vidinė teflono danga gali būti lygi arba turėti reljefiškumą. Jei norite išsirinkti geresnį tefloninį puodą, rinkitės tokį, kurio paviršius yra šiurkštesnis: jis greičiau ir vienodžiau įšils. Tefloniniai indai nėra ilgaamžiai, be to, jiems reikia atitinkamos priežiūros. Pavyzdžiui, tefloninių puodų ar keptuvių negalima plauti milteliais, valyti šiurkščia kempinėle, vartyti maistą metaline mentele. Pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurias mes suvalgome drauge su patiekalu.
Ploni tefloniniai indai tarnauja 3–4 metus, su reljefine teflono danga – 5–6 m., o ilgaamžiai storesniu teflono sluoksniu – iki 10 metų.
Naują tefloninį indą rekomenduojama išplauti šiltu muiluotu vandeniu.
Senbernio blynas
• 2–3 bulvės
• 1 kiaušinis
• 1 svogūnas
• 2 česnako skiltelės
• 1 šaukštas aliejaus
Bulves sutarkuoti, įmušti kiaušinį, įdėti druskos, česnako, smulkintą svogūną ir viską sumaišyti. Užpilti vieną blyną ant visos keptuvės ir kepti, kol pagels.
Pasak Audronės Kriaučiūnaitės, nėra geriausių ar blogiausių indų: „Yra gera ar bloga žaliava, kokybiškas ar nekokybiškas gaminys. Rinkdamiesi naują indą, apžiūrėkite indo paviršių, ar jis yra lygus, neturi įtrūkimų. Atkreipkite dėmesį, ar nėra nurodyta specialių gaminio naudojimo sąlygų. Galbūt indas nėra tinkamas sąlyčiui su rūgščiais ar riebalų turinčiais maisto produktais. Galbūt gaminį aukštoje temperatūroje galima naudoti tik ribotą laiką. Galbūt gaminio negalima naudoti mikrobangų krosnelėse ir pan.“
Taigi vartotojų sauga priklauso ne tik nuo gamintojo ir pardavėjo, bet ir nuo kiekvieno iš mūsų.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę