Aiškinamės sąvokas

Žuvų taukai, omega-3 riebalų rūgštys, polisočiosios ir polinesočiosios rūgštys...
 

Riebalų rūgštys, kurių yra labai daug, skirstomos į dvi pagrindines grupes: sočiąsias ir nesočiąsias riebalų rūgštis.
Sočiųjų riebalų rūgščių reikia stengtis vengti, jos nėra naudingos, jų kasdienėje mūsų mityboje turėtų būti kuo mažiau. Sočiųjų riebalų rūgščių yra pieno produktuose, riebioje mėsoje.
Nesočiosios riebalų rūgštys būna dar dviejų rūšių: mononesočiosios ir polinesočiosios. Mononesočiųjų riebalų rūgščių daugiausia yra augaliniuose aliejuose, o polinesočiųjų – jūriniuose produktuose.
Vienos iš polinesočiųjų riebalų rūgščių yra omega-3 riebalų rūgštys. Iš visų polinesočiųjų riebalų rūgščių jos laikomos naudingiausiomis žmogui. Omega-3 taip pat būna dviejų rūšių. Jų pavadinimai itin sudėtingi, todėl jie trumpinami: DHR ir EPR. Jos teigiamai veikia žmogaus sveikatą, ypač kraujagysles.
Sąvokas „žuvų taukai“ ir „omega-3” painioja beveik visi.


Žuvų taukai – tai iš riebios žuvies kūno (ar kepenų) išskirti riebalai. Iš šių riebalų galima išskirti veikliąją dalį – omega-3 – tai bus koncentratas. Pagrindinis skirtumas – žuvų taukus galima gerti šaukštais, o omega-3 vartojimas yra normuojamas. Per parą profilaktikos sumetimais reikia gauti 1 g omega-3 riebalų rūgščių. Tai yra aterosklerozę stabdanti ir nuo infarkto galinti apsaugoti dozė. Kai kuriose užsienio ligoninėse omega-3 privalomai skiriamas po širdies operacijų.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai