Natūralios medžiagos cukraus kiekiui sureguliuoti

Kad padidėjęs cukraus kiekis kraujyje jau tampa problema, abejoti neverta – nutukusių žmonių sparčiai daugėja. Šį kartą paanalizuokime, kokios natūralios gamtinės medžiagos gali cukraus kiekį normalizuoti. Apie tai pasakoja Kauno m. Dainavos poliklinikos gydytoja endokrinologė Lina RADZEVIČIENĖ.
 

Gliukomananas – natūrali maistinė skaidula, gaminama iš Amorphophallus konjac augalo šaknies. Ši medžiaga veiksmingai mažina cukraus kiekį kraujyje bei su maistu patekusių angliavandenių rezorbciją žarnyne. Kas vyksta? Skrandyje išbrinkęs gliukomananas sukelia sotumo jausmą, todėl natūraliai sumažėja maisto poreikis. Tai naudinga žinoti ir tiems, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių pageidauja suliesėti.
„Medicinos terminologija šnekant, ši medžiaga žarnyne sujungia tulžies rūgštis, kurios greičiau pasišalina iš virškinamojo trakto, taip blogojo cholesterolio ir trigliceridų koncentracija kraujyje mažėja“, – sako endokrinologė Lina Radzevičienė.
Beta gliukanai yra natūralūs polisacharidai, aptinkami medicinos praktikoje vartojamuose Japonijos grybuose Shiitake, Maitake, Reishi ir mielėse. Beta gliukanai mažina angliavandenių pasisavinimą, cukraus ir bendrą cholesterolio kiekį kraujyje, didina audinių jautrumą insulinui, gerina medžiagų apykaitą, stiprina imuninę sistemą. Ši veiklioji medžiaga taip pat skatina greitesnį žaizdų, pragulų, opų gijimą bei odos atsinaujinimą.
Norėtųsi paminėti ir Japonijos šilkmedžio (Morus alba L.) lapų ekstraktą, kurio sudėtyje esančios biologiškai veiklios medžiagos taip pat padeda reguliuoti cukraus ir lipidų kiekį kraujyje. Tad jį vartojant galima sumažinti ir infekcijų bei peršalimo ligų riziką.
Moksliniai tyrimai įrodė, kad insulino poveikį sustiprina chromas. Chromas normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl jo perteklius nekaupiamas kepenyse. Pavartojus chromo kelias savaites, paprastai sumažėja saldumynų poreikis.


Cinamono (Cinnamomum cassia) žievės ekstraktas taip pat teigiamai veikia medžiagų apykaitos procesus organizme ir padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje. Nustatyta, kad cinamone esantis proantocianidinas skatina gliukozės patekimą į raumenų ląsteles, kartu mažindamas gliukozės kiekį kraujyje bei gliukozės panaudojimą energijos gamybai. Proantocianidinas sustiprina insulino veikimą, todėl kasai jo reikia išskirti mažiau. Mokslinių tyrimų rezultatai leidžia teigti, jog cinamoną galima vartoti kaip pagalbinę priemonę sergant cukralige. Cinamono ekstraktą galima vartoti kartu geriamaisiais vaistais nuo diabeto.
„Mano nuomone, maisto papildai gali padėti sergančiajam cukriniu diabetu ligos pradžioje, kai glikemijos svyravimai nedideli. Tuomet pakanka sureguliuoti mitybos ir fizinio aktyvumo režimą, pavartoti maisto papildų ir pagerinti maisto kokybę“, – teigia endokrinologė.
Bendri mitybos patarimai norint normalizuoti cukraus kiekį kraujyje
· Valgykite dažnai ir po truputį – 5–6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2–3 užkandžiai). Valgykite lėtai.
· Mitybos pagrindą (50–60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, baltymų maisto raciono turėtų būti apie 15–20 proc., o riebalų – ne daugiau kaip 30–35 proc.
· Daugeliui teko girdėti apie mitybos piramidę. Jos pagrindą sudaro tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai – sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų gaunama pagrindinė energijos dozė.
Antroje mitybos piramidės vietoje – vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikėtų valgyti mėsos (ypač riebios), žuvies, varškės, sūrių ir kt.
· Maistą ne kepkite, o virkite, troškinkite, ruoškite garuose be riebalų. Taip išvengsite didesnio riebalų suvartojimo.
· Mineralinį vandenį rinkitės be angliarūgštės.

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai