Kalėdų valgiai

Per didžiulį gyvenimo tempą daugelis turbūt nė nespėjo pastebėti, kaip atėjo gruodis, o kartu ir švenčių sezonas. Kalėdos ir Naujieji metai – čia pat, šventė jaučiama visur ir vis arčiau: artimiesiems bei draugams siunčiame sveikinimo atvirukus, perkame dovanas, puošiame biurus bei namus ir, aišku, galvojame, kuo šiemet prie Kalėdų stalo nustebinsime namiškius. Pagal senovės lietuvių tradicijas, po pasninko, kurio metu galiodavo daugybė įvairiausių draudimų, pradedant linksmybėms, baigiant maistu, Kalėdos yra laikas palepinti save ir savo skrandį įvairiausiomis gėrybėmis: kepta paukštiena, bulvių košė, gausybė vyniotinių ir mišrainių, saldžiausi pyragai, tortai, sausainiai – dabar leidžiama viskas. Džiugina tai, kad paskutiniu metu šiaip jau konservatyvūs lietuviai mėgsta išmėgti vis įvairesnius patiekalus, dažniau eksperimentuoja virtuvėje. Nuo mados pabandysime neatsilikti ir mes, todėl šį kartą „Sveikas žmogus“ jums siūlo pasigaminti galbūt ne pačių maistingiausių, tačiau, be jokios abejonės, – be galo skanių patiekalų. Kada gi daugiau, jei ne per šventes galima pasilepinti be sąžinės graužaties?
 

Kūčių stalui


Silkės užkandėlė su džiovintomis slyvomis
Reikės:
1 silkės filė
40 g fermentinio sūrio
keleto svogūnų laiškų ar poro
1 didelės morkos
10–12 džiovintų slyvų
1–2 skiltelių česnako
2 šaukštų majonezo
1 šaukšto švelnaus kečupo
trupučio aliejaus
cinamono
druskos


Morką nuskutame ir bulvių skustuku nugremžiame plačias, plonas morkos juostas. Jas dedame į keptuvę su trupučiu aliejaus ir šiek tiek apkepame. Tada pabarstome cinamonu, druska. Silkės filė išilgai supjaustome į 4 juosteles. Paruošiame 4 silkės ilgio fermentinio sūrio šiaudelius.
Dedame po 2 silkės ir fermentinio sūrio šiaudelius, 2–3 svogūno laiškus, apsukame atvėsusiomis morkų juostelėmis. Šalia patiekiame džiovintas slyvas, įdarytas smulkintais česnakais, sumaišytais su majonezu ir kečupu.

 

Kalėdiniams pietums


Obuoliais įdaryta žąsis
Reikės:
žąsies, trupučio druskos
Įdarui:
10 obuolių
2 stiklinių išmirkytų džiovintų slyvų
2 šaukštų razinų
2 šaukštų riešutų branduolių
šaukšto cukraus
6 šaukštų maltų džiūvėsėlių
Išdarinėtą žąsį įtriname druska.
Įdarui nuluptus obuolius ir slyvas supjaustome, riešutus smulkiai sukapojame, suberiame cukrų, razinas, džiūvėsėlius, viską sumaišome. Į žąsį pridedame įdaro ir užsiuvame. Ją dedame į keptuvą, užpilame puse stiklinės vandens ir 1,5 val. kepame orkaitėje, palaistydami atsiradusiu skysčiu.
Iškepusią žąsį supjaustome, sudedame į apvalų pusdubenį ir užpilame likusiu padažu.
Pateikti galima kartu su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar bulvių kroketukais.
Burokėlių mišrainė su graikiniais riešutais
Reikės:
2 vidutinio dydžio virtų burokėlių
3 silkių filė gabalėlių
1 obuolio
4–5 šaukštų majonezo
1 stiklinės skaldytų graikinių riešutų
1/4 poro
4–5 kietai virtų kiaušinių
petražolių šakelės
Burokėlius, obuolį ir marinuotus agurkus supjaustome kubeliais, porą – griežinėliais, silkių filė – juostelėmis (stačiakampiais).
Kelis silkės gabalėlius ir 2 kiaušinius paliekame mišrainei papuošti.
Likusius kiaušinius susmulkiname ir suberiame į supjaustytas daržoves. Į mišrainę suberiame graikinius riešutus, sudedame majonezą ir gerai išmaišome.
Burokėlių mišrainę papuošiame silkių juostelėmis, kiaušinių ketvirčiais ir petražolių šakele.
Mišrainę galima paskaninti 1–2 šaukštais krienų!
 

Desertai Kalėdų stalui


Keksas
Reikės:
6 kiaušinių
2 stiklinių miltų
250 g margarino
1,5 stiklinės cukraus pudros
1 šaukštelio kepimo miltelių
Margariną ištriname su cukrumi.
Visą laiką maišydami beriame po du šaukštus miltų, dedame po vieną trynį.
Baigdami maišyti įpilame esencijos, suberiame kepimo miltelius ir supilame išplaktus baltymus.
Kepame pailgoje formoje 45 min.
Iškepusį keksą pabarstome cukraus pudra.
Meduolis
Reikės:
2,5–3 stiklinių kvietinių arba rupių ruginių miltų
3 kiaušinių
stiklinės rūgusio pieno
stiklinės grietinės
2 stiklinės medaus
4 šaukštų cukraus
2 šaukštelių prieskonių mišinio
šaukštelio sodos
Medų paviriname ir atvėsiname. Kiaušinius išplakame su cukrumi, supilame rūgusį pieną, grietinę, prieskonius, sodą, išmaišytą su nedideliu kiekiu rūgštaus vandens, ir miltus. Tešlą gerai išplakame, ji turi būti geros rūgščios grietinės tirštumo. Paruoštą tešlą išpilame į pergamentiniu popieriumi išklotą skardą ir kepame 30–40 min. nekarštoje orkaitėje.
Skanaus!
Parengta pagal
http://www.edlonta.lt/receptai/receptai.php
http://www.patiekalai.lt/
www.receptai.ten.lt

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

kikikikikikiki
2010-10-29 13:23
kodel rasot ne lietuviskai gerbkim savo gimta kalba
mociute
2008-11-02 18:25
NESUPRANTU,I KOKIA SALI PATEKAU,KALBOS NESUPRANTU...
r.............................
2007-12-15 15:56
labai geri patarimai jusuman labai pades o gal ir tai vistiek pasitikesiu jumis.......aman reike valgyti saldainius?
None
2007-06-08 09:17
Shalom
Wb6xnWiXS8
2007-01-11 22:40
Hi! Very nice site! Thanks you very much! 8A9QTH6fRjeP2

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai